• 瀏覽: 27,435
  • 回覆: 260
+10
引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-7-18 18:18 發表
由越製電動車看「越南製造」雄心

今年3月底,越南唯一汽車製造商「越快」(Vinfast)宣布,
...
呢D就真係美國口中債務陷阱...買定花生睇越南幾時精盡人亡...

下一次的消息是清盤

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-7-18 18:18 發表

今年3月底,越南唯一汽車製造商「越快」(Vinfast)宣布,
...
Vin group 在越南本來就財雄勢大

引用:

...
好好老實講,越南制造耐用品,雖然數量不及中國,但品質已經超過,睇波鞋就知

有競爭才有進步,中國怕俾人超越,自己只有日夜兼程,加緊前進的步伐。
如果實在自己前行無力,後面又被越共追上,只可有樣學樣,學無恥的老美一樣,限制出口越南所需要的材料和技術,制裁越南,凡是與越南有貿易往來的國家都要舉國之力,盡力制裁,如有不從者,黃背心丶沒利花丶安全帽丶和你廢大量輸出該國。再有不從,即派出 啃泥敵號丶盜佬們號丶痴脷根號丶阿三逃為你號丶及最先進的專治.不服號航空乸艦到該地區威脅。。。。。。

美國招呼越南設廠,中國無份

引用:
原帖由 walkera2006 於 2022-7-18 21:46 發表
美國招呼越南設廠,中國無份
台積電間廠起好未

酸死中國

引用:
原帖由 人之初大大 於 2022-7-18 18:39 發表

18分鐘充完電,我就唔信
吹到咁大

引用:

...
敗家,越南政府應該要大力反貪,唔好比的持外國護照嘅貪官暴發戶,呃晒越南民眾辛苦賺返來的血漢錢走老美國

唔睇好

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-7-18 18:34 發表

一直不知原來越南牌子在美國有市場
類似小米, 都係美國技術。
換個牌子賣平d
吸底層錢。
策略類似小米,想高端 低端 中端 通殺。
為對付國內汽車。
越南技術 應該全部系 美國提供。
換個 名 而已

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-7-18 18:29 發表

上次台灣郭台銘都話去美國設廠,唔知而家搞成點呢?
仲有呆積電!🤭

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]