• 瀏覽: 27,461
  • 回覆: 260
+10
越南咁嘅經濟規模,供奉老美,一係養唔大,一係養大俾老美食!

沒有第三種可能!

@59樓on L 9又禁人發言,唔抵得你露毛咩

咪國切廠,汁X硬

問題一:「越南製造」點解唔係越南果度制造,而係去美國設廠生產制造呢?

力架寶馬X7咁,真心吸引

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-7-18 18:18 發表
由越製電動車看「越南製造」雄心

今年3月底,越南唯一汽車製造商「越快」(Vinfast)宣布,
...
去偽民主最獨財自由國開廠👍恭喜恭賀💀

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-7-18 18:18 發表

今年3月底,越南唯一汽車製造商「越快」(Vinfast)宣布,
...
美國制造,出口越南🇻🇳 ?

引用:
原帖由 人之初大大 於 2022-7-18 18:39 發表

18分鐘充完電,我就唔信
我信
不過續航力50公里

引用:
原帖由 siutatbo 於 2022-7-18 19:18 發表
tesla喺美國製造時,本業都未賺過錢,真係想睇越南仔表演美國設廠可以點賺錢
唔止未賺過錢, 拎埋美國政府補貼都仲喺賣一架蝕一架

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-7-18 18:26 發表
笑了 去美國設廠 仲要提供7000個就業機會
唔知以佢地15萬個產量 成本分攤出黎要幾多

最重要既係美國本土有無完整產業鏈
有幾多零件可以美國本土製造供應 有幾多要由外國運去美國度組裝
咪喺,咁容易台積電都唔駛咁頭痕啦,吹。

引用:

...
當年老尾炸到越南血流成河、d橙劑攪到寸草不生幾十年后大翻生打沉老尾爛仔大亨

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-7-18 18:27 發表
越南未來會否為佢野心和狂妄付出代價? 
「世界第四大軍事強國」將會回到石器時代

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-7-18 18:29 發表

上次台灣郭台銘都話去美國設廠,唔知而家搞成點呢?
拜山未上場,
郭台銘的美國設廠早已泡湯了..

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-7-18 18:29 發表

上次台灣郭台銘都話去美國設廠,唔知而家搞成點呢?
不久將來

引用:

...
十個越南人八個都鐘意行古惑,越南人野心真係未驚過

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]