• 瀏覽: 27,381
  • 回覆: 260
+10
由越製電動車看「越南製造」雄心

今年3月底,越南唯一汽車製造商「越快」(Vinfast)宣布,
已與美國北卡羅萊納州政府簽署協議,
將在當地建設價值20億美元(約157億港元)的電動車工廠,
預計2024年7月運營,年產15萬輛。
美國總統拜登於同日發推文祝賀,盛讚此舉將為美國帶來7,000個工作機會,
是其「經濟政策奏效的最新案例」。
這間越企由從事泡麵到生產出電動車不足30年間的驚人崛起,
可謂近年越南經濟迅速發展的一個最佳寫照。
原文網址: VinFast|由越製電動車看「越南製造」雄心

香港01 https://www.hk01.com/sns/article/793637

中國大舉投資扶起越南, 越南卻用賺來的錢投資美國, 算唔算吃裡扒外?
另一方面越南為追趕中國出盡吃奶的力, 我國要開始警惕並打壓越南的野心了。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/周報/793637/vinfast-由越製電動車看-越南製造-雄心

笑了 去美國設廠 仲要提供7000個就業機會
唔知以佢地15萬個產量 成本分攤出黎要幾多

最重要既係美國本土有無完整產業鏈
有幾多零件可以美國本土製造供應 有幾多要由外國運去美國度組裝

一個月萬幾台賣幾錢一架?諗住一個月蝕幾多錢?

越南未來會否為佢野心和狂妄付出代價? 

又一L陣酸縮臭味

巧似巧靚咁啵~~

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-7-18 18:27 發表
越南未來會否為佢野心和狂妄付出代價? 
有咩代價

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-7-18 18:26 發表
笑了 去美國設廠 仲要提供7000個就業機會
唔知以佢地15萬個產量 成本分攤出黎要幾多

最重要既係美國本土有無完整產業鏈
有幾多零件可以美國本土製造供應 有幾多要由外國運去美國度組裝
上次台灣郭台銘都話去美國設廠,唔知而家搞成點呢?

引用:
原帖由 Retired2019 於 2022-7-18 18:26 發表
一個月萬幾台賣幾錢一架?諗住一個月蝕幾多錢?
如標價貴美國人是否消費得起呢?

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-7-18 18:29 發表

上次台灣郭台銘都話去美國設廠,唔知而家搞成點呢?
無啦 中左伏
最近果次既消息 都好耐之前
好似話州果度換左人之後
就話郭台銘請唔夠當地人定規模唔夠大 所以唔知保留定取消佢地原本提供個優惠待遇
之後就好似停左落黎
反正真係開工 傳媒一定大煲特煲
至少我無係報紙上睇到有關消息

引用:
原帖由 剎華 於 2022-7-18 18:28 發表
巧似巧靚咁啵~~
一直不知原來越南牌子在美國有市場

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-7-18 18:34 發表

一直不知原來越南牌子在美國有市場
X2

我恐怕只是一隻井底蛙。

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-7-18 18:18 發表
由越製電動車看「越南製造」雄心

今年3月底,越南唯一汽車製造商「越快」(Vinfast)宣布,
...
18分鐘充完電,我就唔信

比亞迪冇啊

遲D撕你爛卡會去美國設廠制造飛機咯

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]