• 瀏覽: 9,110
  • 回覆: 45
被政府列為12個「須優先加強保育地點」之一的沙田梅子林,2011年曾出現「僭建車橋」,翌年清拆後,十年後又「復活」。《香港01》記者近日到場實地

試下一見到開工就即刻發清拆令! 發現有人開工就即刻捉罰100萬又要坐監!
下班冚家剷重敢唔敢話拆完又起過? 政府對呢班所謂原居民實在太容忍!
其實已經係中華人民共和國嘅土地! 點解重有原居民!
就算以中共對原住民嘅優待, 佢地又唔係小數民族? 點解呢班仆街有特權?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/789972/沙田梅子林驚現僭建瀝青行車橋-近水塘集水區-村民-拆咗會再起

唔係惡霸成咁嘛?

人人有咁特權咪大亂?

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-7-18 17:36 發表
唔係惡霸成咁嘛?

人人有咁特權咪大亂?
保留丁屋丁權已經好唔啱

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-7-18 17:28 發表
被政府列為12個「須優先加強保育地點」之一的沙田梅子林,2011年曾出現「僭建車橋」,翌年清拆後,十年後又「復活」。《香港01》記者近日到場實地

...
師兄, 我要提醒一下, 佢地絕對唔係"原居民"; 因為佢地係客家人, 是從異地搬來的; 真正香港原居民應是在香港仔和筲箕灣的漁民, 他們才算得上原居民, 但港府欺善怕惡, 竟任這班冒充的原居民有特權, 老實的原居民當臭四

引用:
原帖由 hklv 於 2022-7-18 17:44 發表

師兄, 我要提醒一下, 佢地絕對唔係"原居民"; 因為佢地係客家人, 是從異地搬來的; 真正香港原居民應是在香港仔和筲箕灣的漁民, 他們才算得上原居民, 但港府欺善怕惡, 竟任這班冒充的原居民有特權, 老實的原居民當臭四
以大陰人嘅睇法, 香港島同部份九龍半島係割讓, 因為土地已經屬於UK擁有島上/半島上嘅居民唔算原居民又無著數!
新界土地係租借, 大陰沒有土地擁有權, 所以呢班人就有土地擁有權, 大陰就要畀著數佢地叫佢地係原居民!

圍起成個梅子林唔畀外人行都仲得呀,政府又奈佢如何,嗰度連啲狗都惡過人㗎

治亂世用重典,政府不如考慮下改用炸藥炸橋,你起一次政府炸一次,村民唔怕麻煩繼續起橋。

私人起嘅零舍快完工

黃絲狗話拆一起十

政府若果強硬些,他們就不敢亂來了。

果度D水點會流去萬宜,流出吐露港似D

都而家都仲有丁屋起樓

引用:

多得港英年代判決

引用:

你唔識乜嘢叫原居民就講少句……原居民係清朝已經係香港住,有地有族譜,屬保安縣,水上人從來唔係香港原居民

知唔知牛池灣都有原居民丁屋?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]