• 瀏覽: 20,070
  • 回覆: 85
又要殺校

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-7-18 11:53 發表
又要殺校
其實精英制最好,現在垃圾都稱大學生

生得最多應該係新界原居民,可以起丁屋

全世界都差唔多, 唔想生。反而嗰啲養唔起B嘅人群卻喜歡生生生,可以拎多啲政府福利啩!

後生仔女, 冇地方性交, 點生?

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-7-18 11:55 發表

其實精英制最好,現在垃圾都稱大學生
認同, 二三十年前的大學生和今天的大學生不能相比較, 質素差太遠。單單講語文能力, 弱到唔識講!

香港教育制度要改變,小學教做人兼基礎知識,中學應該更著重社會實用性技能和生活技能,當然還有教育道德觀。

而不是不停把啲嘢難度提升到上宇宙,亦不是不停加重功課壓力。

大學亦不應該純粹以學生考試、成績表取錄,還要從他們處事客觀態度和道德觀上去取錄。

現在香港好多本應該需要在大學上學習既野,放起中小學上,其實本身好有問題。

教育不是填鴨,而是因材施教。

引用:
原帖由 Better. 於 2022-7-18 11:51 發表
本港過去5年人口持續減少,當中出生率更呈斷崖式下跌之勢,在社會事件及疫情雙重夾擊下令港人不願生育。學界正面對學生及教師流失的問題,教育局局長蔡若蓮昨日指,隨着生育率下跌,近年適齡學童人口減少,例如2016年的出生人數有6萬多人,去年下降至3萬多人,是結構性問題,短期內難以改變。若教育局不循序漸進處理,問題會愈滾愈大,教育局將持續提升學生的學習質素,包括重置不同地區的學生人口,並透過合併和停辦部分學 ...
咪係囉,人口少咗第2時又少啲人做工,影響GDP嘛.Anyway,唔想生就無得好講,因為養仔女唔係人人有資格,不過人口減少都可能因為去咗外國讀書,又或者有人輕生.點解會發展成咁呢?係咪要問下有關父母呢??尤其果啲具社會領導地位或手執相關權力既士就更應該出嚟交代吓

唔好話生b,我連結婚都唔想

引用:
原帖由 kkchan905 於 2022-7-18 12:00 發表

認同, 二三十年前的大學生和今天的大學生不能相比較, 質素差太遠。單單講語文能力, 弱到唔識講!
無法,現在後生老師唔識教,學校怕咗某些家長就死俾練習,唔俾時間去講解,最後學生就得個吉,點會唔差!
加上現在學生仲寸咀過老師,仲衰過黑社會

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-7-18 11:58 發表
後生仔女, 冇地方性交, 點生?
殘廁環環都唔錯架 

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-7-18 11:55 發表
生得最多應該係新界原居民,可以起丁屋
生女再繼續

生條毛咩,政府養呀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]