• 瀏覽: 19,619
  • 回覆: 85
本港過去5年人口持續減少,當中出生率更呈斷崖式下跌之勢,在社會事件及疫情雙重夾擊下令港人不願生育。學界正面對學生及教師流失的問題,教育局局長蔡若蓮昨日指,隨着生育率下跌,近年適齡學童人口減少,例如2016年的出生人數有6萬多人,去年下降至3萬多人,是結構性問題,短期內難以改變。若教育局不循序漸進處理,問題會愈滾愈大,教育局將持續提升學生的學習質素,包括重置不同地區的學生人口,並透過合併和停辦部分學校,以穩定教學環境。立法會議員就認為政府可推出相應措施吸引市民留港及生育,如生育基金及增加免稅率等,扭轉現時出生減少及持續移民的境況。

Are the rich people in heart and crying for poverty althoug they have $1 billion savings in their bank ac?!So those pk s worried about lower birth rate are as if Li Ka Shing goes down to street for buying bread, but claims no money. In fact many new schools are being built.

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20220718-0718_00176_221/港人唔生B--適齡學童減

又要殺校

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-7-18 11:53 發表
又要殺校
其實精英制最好,現在垃圾都稱大學生

生得最多應該係新界原居民,可以起丁屋

全世界都差唔多, 唔想生。反而嗰啲養唔起B嘅人群卻喜歡生生生,可以拎多啲政府福利啩!

後生仔女, 冇地方性交, 點生?

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-7-18 11:55 發表

其實精英制最好,現在垃圾都稱大學生
認同, 二三十年前的大學生和今天的大學生不能相比較, 質素差太遠。單單講語文能力, 弱到唔識講!

香港教育制度要改變,小學教做人兼基礎知識,中學應該更著重社會實用性技能和生活技能,當然還有教育道德觀。

而不是不停把啲嘢難度提升到上宇宙,亦不是不停加重功課壓力。

大學亦不應該純粹以學生考試、成績表取錄,還要從他們處事客觀態度和道德觀上去取錄。

現在香港好多本應該需要在大學上學習既野,放起中小學上,其實本身好有問題。

教育不是填鴨,而是因材施教。

引用:
原帖由 Better. 於 2022-7-18 11:51 發表
本港過去5年人口持續減少,當中出生率更呈斷崖式下跌之勢,在社會事件及疫情雙重夾擊下令港人不願生育。學界正面對學生及教師流失的問題,教育局局長蔡若蓮昨日指,隨着生育率下跌,近年適齡學童人口減少,例如2016年的出生人數有6萬多人,去年下降至3萬多人,是結構性問題,短期內難以改變。若教育局不循序漸進處理,問題會愈滾愈大,教育局將持續提升學生的學習質素,包括重置不同地區的學生人口,並透過合併和停辦部分學 ...
咪係囉,人口少咗第2時又少啲人做工,影響GDP嘛.Anyway,唔想生就無得好講,因為養仔女唔係人人有資格,不過人口減少都可能因為去咗外國讀書,又或者有人輕生.點解會發展成咁呢?係咪要問下有關父母呢??尤其果啲具社會領導地位或手執相關權力既士就更應該出嚟交代吓

唔好話生b,我連結婚都唔想

引用:
原帖由 kkchan905 於 2022-7-18 12:00 發表

認同, 二三十年前的大學生和今天的大學生不能相比較, 質素差太遠。單單講語文能力, 弱到唔識講!
無法,現在後生老師唔識教,學校怕咗某些家長就死俾練習,唔俾時間去講解,最後學生就得個吉,點會唔差!
加上現在學生仲寸咀過老師,仲衰過黑社會

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-7-18 11:58 發表
後生仔女, 冇地方性交, 點生?
殘廁環環都唔錯架 

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-7-18 11:55 發表
生得最多應該係新界原居民,可以起丁屋
生女再繼續

生條毛咩,政府養呀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]