• 瀏覽: 20,069
  • 回覆: 85
引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-7-18 11:55 發表
生得最多應該係新界原居民,可以起丁屋
是「劣幣」

世界trend
落後國家才多生

引用:
原帖由 kkchan905 於 2022-7-18 11:56 發表
全世界都差唔多, 唔想生。反而嗰啲養唔起B嘅人群卻喜歡生生生,可以拎多啲政府福利啩!
例如非我族類

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-7-18 11:58 發表
後生仔女, 冇地方性交, 點生?
應該改法例,性交如同握手一樣可以係公眾地方做。

多咗青年躺平族

生出來比黃師教壞,不如不生!

痕身銀行啱啱話養大一個B要六百萬
生?你有幾多個六百萬先?

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-7-18 11:55 發表

其實精英制最好,現在垃圾都稱大學生
有十萬學生,揀最叻果5千人出嚟就係精英制。
但得番3萬學生,一樣話揀最叻果5千出嚟,反成為濫竽充數。

唔生B先有$供樓、去旅行、儲退休金嘛。

引用:
原帖由 kkchan905 於 2022-7-18 12:00 發表

認同, 二三十年前的大學生和今天的大學生不能相比較, 質素差太遠。單單講語文能力, 弱到唔識講!
唔係那有狗菜割

正常啦
竇口都冇個,自己有生之年都唔見得有咩改善
以前就話養兒防老,但依家 .....  
生個細路出嚟,如果大個係生性嘅,自己又唔想加重佢負擔,話哂自己依家生活都唔係容易,到佢地果代?? 唉~~ 搞掂地產霸權先再講啦
如果生個唔生性嘅 ...... 真係唔知最終係佢冧我剩我冧佢,還是係嚟個闔家富貴 ......
所以,咪搞 .......

引用:
原帖由 Better. 於 2022-7-18 11:51 發表
本港過去5年人口持續減少,當中出生率更呈斷崖式下跌之勢,在社會事件及疫情雙重夾擊下令港人不願生育。學界正面對學生及教師流失的問題,教育局局長蔡若蓮昨日指,隨着生育率下跌,近年適齡學童人口減少,例如2016年的出生人數有6萬多人,去年下降至3萬多人,是結構性問題,短期內難以改變。若教育局不循序漸進處理,問題會愈滾愈大,教育局將持續提升學生的學習質素,包括重置不同地區的學生人口,並透過合併和停辦部分學 ...
我同老婆生兩個只係打個和,我啲同事朋友都只係生一個,有啲就養貓狗都唔想生,全世界都面對呢啲問題

引用:
原帖由 onnam 於 2022-7-18 15:12 發表

有十萬學生,揀最叻果5千人出嚟就係精英制。
但得番3萬學生,一樣話揀最叻果5千出嚟,反成為濫竽充數。
實在唔明你想表達的跟歷史上的精英制有乜關係

比多啲臭差嚟咪得囉,個個都生5-6個

好多唔肯生廢費事執到

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]