• 瀏覽: 22,139
  • 回覆: 186
+9
高通脹下,英國超市的偷竊案日增,利物浦West Derby一間Tesco超市因高買一個月損失5萬英鎊(約46.5萬港元),該超市將推出先導計劃,那些被捉到偷食物等必需品的高買者將不會被警方拘捕,而是由Tesco保安人員轉介到當地食物銀行。若此計劃成功,可望推擴至全國。之前零售業反對「放生」高買者,批評警方不負責任。支持

之前一話英國貨貴咗就有人反對,咁點解高買會多咗,定係英國人頸窮買唔起??😂

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/國際/通脹-偷食物不會報警-英超市轉介高買者往食物銀行/329054

英國都玩零元購.

用這方式表現仁慈嗎?這不是叫姑息養奸嗎?

零磅購,曱甴最在行,未去嘅速速上機🤭

引用:
原帖由 運籌帷幄中 於 2022-7-18 01:45 發表
英國都玩零元購.
無需俾錢,想要咩就攞?
按需求分配?
英國實行左共產主義

引用:
原帖由 運籌帷幄中 於 2022-7-18 01:45 發表
英國都玩零元購.
如果英國本地人窮到YC口中樣樣好平好抵都買唔起,咁YC移民過去應會有競爭力,溝到大把鬼妹仔👍🏻

引用:
原帖由 akitong 於 2022-7-18 01:57 發表

如果英國本地人窮到YC口中樣樣好平好抵都買唔起,咁YC移民過去應會有競爭力,溝到大把鬼妹仔👍🏻
係都唔錯, 不過YC 早排FACEBOOK 教零電費. [電車免費充電後用轉駁器供應全屋電器].

現在加埋零元購. 難怪YC 當英國係天堂

蠅國越來越多窮L乞兒四處偷食物, 好快就回歸海盜山賊的日子了...

引用:
原帖由 hwwong 於 2022-7-18 03:44 發表
蠅國越來越多窮L乞兒四處偷食物, 好快就回歸海盜山賊的日子了...
07年的會員.........

到時可能會發窮惡,四圍打家劫舍。

曱甴褔音

正呀曱甴有飯開

唔駛咁麻煩,
TESCO只需開放垃圾站,
任D人自己去dumpster diving,
問題已解決。

道德觀錯哂

引用:
原帖由 運籌帷幄中 於 2022-7-18 03:29 發表

係都唔錯, 不過YC 早排FACEBOOK 教零電費. [電車免費充電後用轉駁器供應全屋電器].

現在加埋零元購. 難怪YC 當英國係天堂
咁都得,英國電費好貴?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]