• 瀏覽: 18,564
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-7-17 15:09 發表

魚鷹意外率高唔過黑鷹
不過冚包散率就驚人,差唔多一出事就冚包散
魚鷹左右旋翼易受風向影響,一唔平衡就容易失控,反而支奴干咁前後兩旋翼,不過魚鷹相對直升機,載重同速度都遠遠超越直升機,所以即使有呢個缺憾都無阻美軍裝備

引用:
原帖由 cwm001 於 2022-7-19 17:33 發表

魚鷹左右旋翼易受風向影響,一唔平衡就容易失控,反而支奴干咁前後兩旋翼,不過魚鷹相對直升機,載重同速度都遠遠超越直升機,所以即使有呢個缺憾都無阻美軍裝備
支奴干 係大旋翼,氣流速度慢好多 穩定好多

魚鷹 受翼屏限制,細翼就要高速,本身高速氣流就唔適合 懸空,特別著艦時 左右鴛鴦升力係死症

幾緊急都只可以pat pat 出入,左右 一定變 碎肉機……

就係負重航程速度都高到可以叫 高層接受佢嘅問題

用氣象武器都可以玩殘佢

真係死得

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-7-15 14:53 發表
好片重溫

風和日麗好地地唔知發咩癲。企得近差D被分屍,俾佢嚇Q死。咁都死幾件。

https://www.youtube.com/watch?v=kGVpFmOShAg
失敗?不見得!
V-22像卡通的變形金剛,由直升機變成定翼機,又可以由定翼機變成直升機,服役中只有V-22有此功能。
直升有直升的好處,軍事行動很多是必須直升直降,沒有其它選擇。但直升機的缺點是飛行速度緩慢,耗油量比飛機要高,變相飛行距離短。相反,定翼機速度較快,飛行距離可以很遠,但升降必須跑道,不能直升直降。假如有軍事行動必須快速送戰鬥人員到遠處,而地點不可能使用跑道,一般直升機也許勉強可以,但絕對比不上V-22的快速與距離。
按資料,開發V-22成本極高,高得難以想像!螺旋槳位置要快速在水平與垂直間轉換,理論上要牢固便應固定,要快速轉換卻不可能固定,整個設計必須平衡兩個互相衝突的要求。螺旋槳推進力絕對比不上直升機的旋翼,但直升機的旋翼耗油量又還高於螺旋槳,兩種功能並不相同,又要平衡。V-22使用時的意外其實並不太意外!
美國的空軍、海軍和海軍陸戰隊都有不少V-22,說明V-22功能相當不錯。
軍隊考慮武器可以不重視人命,但絕對不可以不重視戰鬥力!若意外真的太多,戰鬥人員經常受傷甚至死亡,使用武器會讓戰鬥力減弱而非增強,軍隊當然絕不會採用這種武器。看到美軍大量使用V-22,說明計算後,意外率可以接受。
失敗的武器,自然無人會使用。兩條腿走路比坐車安全得多,坐車意外可以很嚇人,但爲何不放棄坐車?
看得見大量使用,卻竟然說失敗,奇怪!

美國佬啲設計, 一向都係好垃圾.

大陸都有類似設計,不過係無人機,千祗唔好學美國,草菅人命。

主人柒咗,2046例牌無回應!

嘩 好撚堅呀

難得美狗郁有失敗之作,俾盲毛J

失敗

如果旋翼機界V22係失敗產品
F-104算唔算戰鬥機界失敗產品

引用:
原帖由 cardreadermp3 於 2022-7-17 11:33 發表
失事率相當高

用黑鷹可靠d
黑鷹係呆灣插左好多架

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-7-15 14:53 發表
好片重溫

風和日麗好地地唔知發咩癲。企得近差D被分屍,俾佢嚇Q死。咁都死幾件。

https://www.youtube.com/watch?v=kGVpFmOShAg
美國的軍備得啖笑,唔係今日先知。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]