• 瀏覽: 24,331
  • 回覆: 219
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 keigohgoh 於 2022-7-15 21:07 發表

我相信夠膽去上訴嘅人大部分都會成功,政府又唔知要浪費幾多行政費用喺呢單嘢。
段估唔洗用十幾億於審核工作上呀?如果呢筆錢枉花於「假香港人」, 你咪更加肉赤~

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-7-15 21:07 發表

你咪偷換概念, 嗰班人係依循社署的安老計劃移居粵閩, 無違例~
並無偷換概念,政府講明永久離開香港或有意圖永久離開香港嘅都唔符合資格攞第二期消費券(提早攞MPF只係其中一項証明),咁移居粵閩又唔算係永久離開香港咩?

食住花生睇戲,
邊個議員提議政府咁做?哈哈哈哈
好啊,德政啊!

我好肯定,呢類型回力鏢既提議同德政一定陸續有來!

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-7-15 21:05 發表

如果佢地宣誓係以永久離港為由,咁一樣係唔應該俾佢地攞消費券,除非佢地無打工,然後話係提早退休。
有無打工唔係重點,係政府講明永久離開香港或有意圖永久離開香港就唔合資格攞,但又話呢啲移居粵閩嘅就可以攞,唔係好矛盾咩??

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2022-7-15 21:12 發表

並無偷換概念,政府講明永久離開香港或有意圖永久離開香港嘅都唔符合資格攞第二期消費券(提早攞MPF只係其中一項証明),咁移居粵閩又唔算係永久離開香港咩?
你有無查清楚, 呢班在粵閩定居安老的老人, 有無份出消費卷??

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2022-7-15 20:57 發表

近十幾年好普遍嘅現象,如果你在香港生活都應該會知道。
我知返大陸揾到食吾會回流咯, 就算吾返來都冇幾個會乞食,因為要乞食個班晨早返來攞綜援.返而有班真香港人叫真回流咯,明明攞住兩三球敗走香港去英國,又要呃自己父母棺材本,呢啲野系update 野啵, 你講個啲十年前喎,人哋仔女都十幾歲.

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2022-7-15 21:15 發表

有無打工唔係重點,係政府講明永久離開香港或有意圖永久離開香港就唔合資格攞,但又話呢啲移居粵閩嘅就可以攞,唔係好矛盾咩??
佢地應該係join咗政府既移居內地計劃,所以唔當永久離港,因為係政府為減輕房屋壓力,叫佢地上去住的。

另外,宣誓永久離港,就係要確保佢地唔會再返香港打工,所以有無返港打工先係重點。

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-7-15 21:17 發表

你有無查清楚, 呢班在粵閩定居安老的老人, 有無份出消費卷??
早兩日新聞有講喎,政府仲話體諒佢地因為疫情關係,就算最近呢兩年完全冇返過香港都冇問題喎。

N年前宣誓離港拎左強積金走, 今日又可以同其他打工仔一樣食到消費券?
又拎又食, 咁個個都即刻去宣誓套現MPF啦, 原來係無後果要負咁仲邊有人守規矩

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2022-7-15 21:20 發表

早兩日新聞有講喎,政府仲話體諒佢地因為疫情關係,就算最近呢兩年完全冇返過香港都冇問題喎。
咁就唔啱啦;消費卷係用嚟振興香港經濟, 如果受益人不在香港, 如何消費、惠及香港呢??

回流人士應該增加一項書面回答,是否持有外國護照,如果是外國公民,他的福利應該由該國政府負責,中國一向不干涉別國內政

香港歡迎已移民人事回流香港,但若然是外國公民身份,即使長期居港、工作及納稅、供強積金,亦不能改變他是外國公民身份這事實,就如在港工作的賓賓、印傭,他們也拿不到消費券

香港有大量外國人,
賓賓印印30萬
加拿大的也約30萬
美、英、歐洲,印、巴、尼泊爾至非洲,總計合共有二百萬以上,甚至超過三百萬外國公民,在港居住及工作,有外國護照都派消費券,根本浪費香港政府的資原.....

所以去覆核的人士,應該必需申報是否持有外國公民身份

引用:
原帖由 Puke007 於 2022-7-15 21:19 發表

我知返大陸揾到食吾會回流咯, 就算吾返來都冇幾個會乞食,因為要乞食個班晨早返來攞綜援.返而有班真香港人叫真回流咯,明明攞住兩三球敗走香港去英國,又要呃自己父母棺材本,呢啲野系update 野啵, 你講個啲十年前喎,人哋仔女都十幾歲.
咁回流嘅人邊啲係去外國,邊啲係返大陸,政府冇紀錄會分唔出咩?我對今次嘅政策最不滿嘅地方係政府懶到出汁玩一刀切,只用有否提早攞MPF嚟界定。我反問你,移民英國班仆街如果未提取MPF,今次咪一樣俾佢地攞到消費券?政府到底知唔知應該要針對邊類人??

引用:
原帖由 tony.hk 於 2022-7-15 21:27 發表
回流人士應該增加一項書面回答,是否持有外國護照,如果是外國公民,他的福利應該由該國政府負責,中國一向不干涉別國內政

香港歡迎已移民人事回流香港,但若然是外國公民身份,即使長期居港、工作及納稅、供強積金,亦不能改變他是外國公民身份這事實,就如在港工作的賓賓、印傭,他們也拿不到消費券

香港有大量外國人,
賓賓印印30萬
加拿大的也約30萬
美、英、歐洲,印、 ...
香港需要成立戶籍登記冊, 唔可以再任由龍蛇混雜!!

引用:
原帖由 bonod 於 2022-7-15 21:21 發表
N年前宣誓離港拎左強積金走, 今日又可以同其他打工仔一樣食到消費券?
又拎又食, 咁個個都即刻去宣誓套現MPF啦, 原來係無後果要負咁仲邊有人守規矩
強積金係自己儲嘅錢,並唔係拎咗政府任何福利。

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2022-7-15 21:20 發表

問題係有無宣誓"永久離港"呀。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]