• 瀏覽: 24,336
  • 回覆: 219
  • 追帖: 1
+4
發假誓點懲罰先? 對我地無發假誓老作永久離港既香港人好唔公平囉。

引用:
原帖由 The_Big_O 於 2022-7-15 11:46 發表
東網近日接獲多名讀者報料,指曾提取強積金餘款,及後回流香港工作逾10年,且已重新供強積金,近日卻收到疑為政府部門發出的短...

移咗民又死返嚟香港又食 ...
咪就係、一班提早攞老強、死返內地諗住長嘆既「退休」人士,做乜又死返香港啫!

引用:
原帖由 Joeycky 於 2022-7-15 20:35 發表
回流左唔出聲,呃人仲響外國,同詐騙無分別。
所以咪話囉, 前朝政府唔正視「回流港人」呢個問題, 先至衍生今次呢單DQ事件;睇怕會連環爆!!

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2022-7-15 20:09 發表

唔好咁偏激涼薄。港府多年來一直鼓勵香港人返內地發展,十幾年前我有唔少朋友都北上,有創業亦有打工的,當要到一個新地方發展,想有多啲錢旁身係人之常情,咁提早攞MPF係常見做法,要明白嗰啲根本係佢地自己嘅錢,並唔係攞咗政府任何福利。當中有人創業失敗,亦有所做的公司倒閉了的,咁就唯有再返香港搵食囉。唔通你想佢地喺內地乞食你先開心??
咁清楚,你啲兄弟姊妹,手足來架?

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-7-15 20:37 發表
發假誓點懲罰先? 對我地無發假誓老作永久離港既香港人好唔公平囉。
呢24萬人, 除咗要被懲罰發假誓外, 仲要佢哋重新宣誓一次:回港定居, 才合法成為「香港永久性居民」, 將來才有權領取社福~

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-7-15 20:44 發表
有些地方,不是自已話走就走,話返黎就返黎,每個地方都有要登記戶口的吧
香港太過無掩雞籠啦;什麼「國際城市」?說白點:是龍蛇混集的九反之地!!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-7-15 20:43 發表

呢24萬人, 除咗要被懲罰發假誓外, 仲要佢哋重新宣誓一次:回港定居, 才合法成為「香港永久性居民」, 將來才有權領取社福~
要佢地入番D錢落強積金戶口。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-7-15 20:52 發表

要佢地入番D錢落強積金戶口。
佢哋有閪錢入返MPF?有都話無啦, 一於再宣誓啦!!

引用:
原帖由 Puke007 於 2022-7-15 20:42 發表

咁清楚,你啲兄弟姊妹,手足來架?
近十幾年好普遍嘅現象,如果你在香港生活都應該會知道。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-7-15 20:37 發表
點解嗰啲申報咗返廣東省同福建省“長住”嘅人又合資格攞呢?政府嘅做法唔係好矛盾咩??

引用:
原帖由 一家團聚 於 2022-7-15 20:37 發表

咪就係、一班提早攞老強、死返內地諗住長嘆既「退休」人士,做乜又死返香港啫!

咁你認為嗰啲申報咗返廣東省同福建省“長住”嘅人,政府話佢地一樣合資格攞消費券又合唔合理呢??

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2022-7-15 21:01 發表

點解嗰啲申報咗返廣東省同福建省“長住”嘅人又合資格攞呢?政府嘅做法唔係好矛盾咩??
如果佢地宣誓係以永久離港為由,咁一樣係唔應該俾佢地攞消費券,除非佢地無打工,然後話係提早退休。

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2022-7-15 21:03 發表

咁你認為嗰啲申報咗返廣東省同福建省“長住”嘅人,政府話佢地一樣合資格攞消費券又合唔合理呢??
你咪偷換概念, 嗰班人係依循社署的安老計劃移居粵閩, 無違例~

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-7-15 20:22 發表

所以咪要上訴人自辯時提供證明離港去咗邊?意圖長居?什麼原因回流?
我相信夠膽去上訴嘅人大部分都會成功,政府又唔知要浪費幾多行政費用喺呢單嘢。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]