• 瀏覽: 78,143
  • 回覆: 297
+4
實名登記先係最真實同方便

引用:
原帖由 apmichael 於 2022-7-14 20:02 發表

可行的,現在的針咭其實只係一堆數字,無私隱問題。只要個app自動定期update個資料庫就得 (我又唔信食肆會無wifi)。
針卡係二維碼, 可用二維碼讀卡器掃瞄解碼, 食肆未開門或關門, 部機都係關機, 唔可以即時收到資料, 食肆冇法律責任要收齊政府的針卡資料先至准開門做生意.

到下年跟隨電話實名制,咪唔會擾民囉,二少睇遠d啦,唔好當正自己係民主派先得架!

信用卡夠實名制,你又用。

行得正企得正怕乜嘢政府追查行蹤?

實名制擾民?
信用咭實名制又唔擾民?
私隱?你用好多野都實名!你又用?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-7-14 19:25 發表
陳笑恥乜都唔做, 香港浪費咗3年抗疫日子, 依家新局長上場, 立即改弦易轍行新抗疫政策, 田不神呢條二五反骨仔就撲出來阻頭阻勢.
如果香港又係乜都唔敢做, 咁不如搵番陳笑恥做局長喇, 仆街.  
說得對借勢擴展特區成為數碼智能城市,加大社會效能

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-7-14 20:08 發表

針卡係二維碼, 可用二維碼讀卡器掃瞄解碼, 食肆未開門或關門, 部機都係關機, 唔可以即時收到資料, 食肆冇法律責任要收齊政府的針卡資料先至准開門做生意.
這只是簡單技術問題

ipad、平板、手機邊有人關機㗎?食肆關門咪攞部機去差電,個app可自動更新。

個app都可設計到要定期更新先可以用,咁食肆就一定會更新啦。

田契弟入行會先係最擾民 !

又係這條友出來9 up 佢大佬在23條立法時唱反調, 現在安心出行實名制又到佢出來唱反調, 兩兄弟都咁衰格
日日確診數幾千宗就不影響市民正常生活?! 兩害取其輕, 我寧願推行實名制的安心出行來控制疫情

又嚟25!🤮

兩兄弟都係咁低能

唔實名制又點可以返國內呢!

田二五氏.

姓田呢家人正正就係政府大曱甴
大佬搞鑊廿三條立法
細佬扮搞民生實搞分化和矛盾

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]