• 瀏覽: 7,848
  • 回覆: 23
+3
新冠病毒不斷變種,影響疫苗的保護力。中文大學醫學院賽馬會公共衞生及基層醫療學院教的研究團隊成功開發了實時生物信息平台,可即時評估新冠疫苗的

新冠病毒不斷變種,影響疫苗的保護力。中文大學醫學院賽馬會公共衞生及基層醫療學院教的研究團隊成功開發了實時生物信息平台,可即時評估新冠疫苗的有效性,有助預測疫苗效用,並進一步幫助開發和更新疫苗,準確度達95%。

醫學界傳統評估疫苗的有效性,一般需要在人群接種疫苗,並有部分人被感染後才能測量,當變異病毒出現後,科學家必須重新設計實驗並再次進行評估,才能觀察到疫苗是否仍然有效。

中大新開發的實時生物信息平台能即時評估新冠疫苗效用,基於病毒刺突蛋白受體結合區域計算的「遺傳距離」有效預測疫苗有效性,快速評估新冠疫苗的保護作用,準確率高達95%,相關研究結果已在醫學期刊《自然醫學》發表。

這個創新的演算法能通過病毒測序數據,實時評估疫苗針對變異病毒有症狀感染的保護效果,不但有助生產商設計更有效的疫苗,亦可應用於疫苗的臨床試驗規劃和疫苗應用前評估,在大規模疫苗接種和感染之前提供新冠疫苗有效性的即時預報。

醫學院賽馬會公共衞生及基層醫療學院教授徐仲鍈指出,因為安全性問題仍需作傳統人群實驗評估疫苗效用。但新技術有助實驗前知悉效用數據,幫助全球醫護人員和政策制定者根據其預測之疫苗有效性資訊,估算變異病毒引發的疫情規模。
醫學院賽馬會公共衞生及基層醫療學院教授王海天表示,已與疫苗生產商合作,更指溝針有更高保護力,不同生產平台有更高效果。被問到是否一有變種病毒便要再打疫苗,會否擔心市民打太多針?她表示:「針與針之間,間隔時間最好不要太短。」

幫助進一步更新疫苗,唔知仲要打多幾多支針呢?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/792379/中大開發實時生物信息平台-助評估新冠疫苗有效性-準確度達95

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-7-14 18:14 發表
新冠病毒不斷變種,影響疫苗的保護力。中文大學醫學院賽馬會公共衞生及基層醫療學院教的研究團隊成功開發了實時生物信息平台,可即時評估新冠疫苗的

...
只要外國不清零,病毒都會肆虐,人類都會受到危害,疫苗成了人類不被滅絕的保護屏障

科技進步,可以更了解病毒,進而預防病毒

疫苗保護力會隨時間下跌, 計唔計到點跌法?如果講唔到保護力隨時間的變化關係,呢個研究冇意思。

研發黎幫老闆洗地

c hing 一針見血,其實之前攪咁多野有冇作為同成效出黎

搞咁撚多嘢完全冇撚用,有美畜不斷用邪術製造變種美肺你點跟得上 ? 不如核平美畜國殺死所有美畜杜絕邪術根源好撚過啦 ! 只要送所有美畜落地獄,世界上大部份癌症同病毒就已經會自然消失 !

助評估咋,唔係臨床實測

引用:
原帖由 史太夫 於 2022-7-16 07:51 發表
搞咁撚多嘢完全冇撚用,有國美畜不斷用邪術製造變種美肺你點跟得上 ? 不如核平美畜國殺死所有美畜杜絕邪術根源好撚過啦 ! 只要送所有美畜落地獄,世界上大部份癌症同病毒就已經會自然消失 !
遲早佢哋會整到一款可以打低人類免疫系統,無法用疫苗預防嘅肺炎病毒
唔係天方夜譚,愛滋病就係可以打爆人類免疫系統嘅病毒。

引用:
原帖由 chess8 於 2022-7-16 06:41 發表
疫苗保護力會隨時間下跌, 計唔計到點跌法?如果講唔到保護力隨時間的變化關係,呢個研究冇意思。
呢個研究點會冇意思? 剩係同政府拎左幾億, 養左幾個教授, 幾十個研究生, 已經夠晒有意思啦

香港搞創科, 糧草先行, 癈柴代辦, 至於成果, 等其他國家搞完十年, 就會出到, 仲記唔記得袁教授話港大要出吸入式疫苗?

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-7-16 09:26 發表

遲早佢哋會整到一款可以打低人類免疫系統,無法用疫苗預防嘅肺炎病毒
唔係天方夜譚,愛滋病就係可以打爆人類免疫系統嘅病毒。
愛滋病應該唔係人造既, 因為美國班友個個都係屎忽鬼, 佢地唔會整隻危害自己同類既武器出黎

有乜咁特別除咗發明解藥其他都係多餘

輝瑞副總裁被捕,輝瑞疫苗檢測報告的真相是...... https://mp.weixin.qq.com

中大真係全港最垃圾大學
做埋d 無謂野攞經費

我唔想暴大有我的個人信息,
個人安全受恐怖分子威脅。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]