• 瀏覽: 59,826
  • 回覆: 369
  • 追帖: 1
+3
天口㷫,易焫着?近日天氣酷熱,天文台今日(13日)下午連續第3天錄得超過攝氏35度高溫,天氣炎熱人都容易燥。有紅色小巴(俗稱紅Van)乘客今日在社交平台發貼文表示,1名「西客」疑僅付1人份的10港元車錢卻霸佔2個座位,更將露營用品等行李放在小巴車廂靠前位置,令紅Van司機大佬發火問「你當我(架車)貨車呀」,並要求該「西客」放好行李,期間互相高聲「問候」,最後司機發逐客令,並將對方行李放回車外。貼文引來一面倒支持司機,直言「香港真係好多西客,自私」。

https://www.youtube.com/watch?v=5oK1ObbFm-o

.....................................
以前見過有一小巴乘客使用兩個座位,不過佢上車時同司機講清楚要兩個位,並且交足兩個乘客的車資。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220713/bkn-20220713222513473-0713_00822_001.html

香港有啲人好自私,坐巴士都係,啲人罷2個位,想坐仲要睇人面色

正西客 坐的士啦窮能

提示: 違規內容已被屏蔽
好彩司機夠惡, 趕走呢條友, 支持 

仲有抬架單車入地鐵果d呀
以為拆咗前轆就得
自私😠討厭😡

Dllm又係d蝗國人

引用:
原帖由 遮打哥 於 2022-7-14 04:02 發表

我係鐘意坐小巴,要坐紅小,
多野又點L樣,打x我呀
你俾人趕左落車,之後係唔係要大熱天時行去坐巴士呀?
下次俾多十蚊買多個位,咁咪唔會好似今次咁樣要當眾出醜囉,知你坐唔起gogovan架啦,唔係cheap到有錢露營但係廿雞車費都拎唔出咁樣衰吓嘛?

引用:
原帖由 遮打哥 於 2022-7-14 02:45 發表
係咁多野,咁點L樣?
揸車大晒呀
港人要迫害國內同胞時就話佢地啲篋阻路

到自己啲隨身物品霸多個位俾司機話,就話司機唔啱

真馳名雙標也

比多位錢 平過搭的啦   小你

引用:
原帖由 ax7ax 於 14-7-2022 02:26 發表
香港有啲人好自私,坐巴士都係,啲人罷2個位,想坐仲要睇人面色
香港人!我最q憎就係果d坐岀便位,擺個袋係入面,跟住扮瞓覺,重係長途巴士等人地企全程!正L樣!!🤬

拎咁多嘢,坐的士啦

引用:
原帖由 Acctmad 於 2022-7-14 00:31 發表
天口㷫,易焫着?近日天氣酷熱,天文台今日(13日)下午連續第3天錄得超過攝氏35度高溫,天氣炎熱人都容易燥。有紅色小巴(俗稱紅Van)乘客今日在社交平台發貼文表示,1名「西客」疑僅付1人份的10港元車錢卻霸佔2個座位,更將露營用品等行李放在小巴車廂靠前位置,令紅Van司機大佬發火問「你當我(架車)貨車呀」,並要求該「西客」放好行李,期間互相高聲「問候」,最後司機發逐客令,並將對方行李放回車外。貼文 ...
1個人交足兩位車資,佔用2個位都不應該!

正如你搭巴士,巴士可容納150人連企位,你不能話俾150人的巴士錢,霸晒成架巴士!

巴士有附例寫明一人付了適當的車資後只可佔用一個座位,你入150人錢都係計你一人,亦不設找續。若投入散紙毫子,最多使用2元

主題標籤 #天文台
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]