• 瀏覽: 51,909
  • 回覆: 292
+9
引用:
原帖由 onnam 於 2022-7-13 21:00 發表

外國大學生part-time 或暑假做麥記好平常,學識可能好過你。
屋企個菲傭大學生嚟添

引用:
原帖由 onnam 於 2022-7-13 21:00 發表

外國大學生part-time 或暑假做麥記好平常,學識可能好過你。
係呀佢地係香港真係幾好學識。我識幾個香港嘅chartered engineer 去咗英國都係做番電有關工作,不過只係 換 光 管。香港有學識去到英國當你咩都唔識衰過學徒呀!

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-7-13 20:51 發表
英國「最低工資」時薪有£9.5,好過香港多多聲,黃人好好考慮一下,移民做老麥,就已經可以成家立業,白手興家架喇!
直頭係富貴榮華

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2022-7-13 22:52 發表

佢特登無提45%稅,扣埋稅時薪同香港差唔多
好心,唔知就咪衝出嚟。
英國一樣有個人免稅額,一年£12500。
之後£12501 - £50000, 只係20%稅,
£50001之後先40稅。
做麥記唔會年薪過£50000 (HKD500,000)下話?

引用:
原帖由 一個普通西人 於 2022-7-13 23:02 發表

呢度班 Nancy & pinkie真係好悲哀好反智
好多都係自己唔識英文走去笑人英文差
來來去去就係話年青人嘅不是, 但到底件事係點又完全唔理。
只識一味以顏色劃分年青人, 試問如果香港冇年青人接棒, 仲可以行到落去嗎?
如果Nancy們係真心愛香港的一群, 又會唔會咁做呢?
愛國Nancy 唔學英語。

引用:
原帖由 9big 於 2022-7-13 20:37 發表
【英國 / 麥當勞 / 移民】居英港人越來越多,連登有位00後網民去年中學畢業便隨家人移居英國,等待9月開學期間在英國麥當勞上班,在香港被視為「不

正阿 去大陰國做 ...
950 x 26 都有兩皮幾

工作無分貴賤,繼續做落去,不過做二等公民就⋯

引用:
原帖由 onnam 於 2022-7-13 23:14 發表

愛國Nancy 唔學英語。
幾 old school 都係咁講 , 去外國打工 , 尤其零售 , 餐飲行業 , 英語聽力差真係弊到冇得弊 , 撫心自問 , 有英語系的亞洲國家如新加坡 ,菲律賓, 馬來西亞 , 仲有印度 , 做這些服務行業 , 你聽力差 , 自然流失客戶 , 正常到唔正常 , 好難要僱主來蝕住錢請你 , 所以點解任何外國華人區 , 先最易揾到工 , 因為你哋幫手 serve 英語唔太好的老一輩香港移民, 但當然壓你價啦, 因為知你英語聽力差 , 先嚟我樹打工 。  

做人要坦白 , 去之前 2 ,3 年 , 真係操到個英語聽力, can 100 % repeat what natives say 啦  , 更唔好笑其他亞洲英語系人什麼口音 , 最少人哋聽同寫 , 好過你 hong kong ers 幾條街, 到外國 , 真係無 lucky 同 fluke 2 個字 , 更唔好去呃人 , 邊聽邊學啦 , 僱主手上大把人揀 , 揀都揀一個零死角啦 , 俾著你僱主 , 都係一樣。 

英國28日PH 未計星期六同日 , 排屋2層前後花園 百萬到二百萬都有

做M記都買到, 其實香港買樓洗費咁重
計下數邊邊好點?

nhs 睇醫生唔洗錢,細路讀書又係

引用:
原帖由 一個普通西人 於 2022-7-13 23:02 發表

呢度班 Nancy & pinkie真係好悲哀好反智
好多都係自己唔識英文走去笑人英文差
來來去去就係話年青人嘅不是, 但到底件事係點又完全唔理。
只識一味以顏色劃分年青人, 試問如果香港冇年青人接棒, 仲可以行到落去嗎?
如果Nancy們係真心愛香港的一群, 又會唔會咁做呢?
同意。旨意果班開口埋口講 都講大陸不是 自以為是的所謂 真香港年青人。香港一定可以行落去了 不過係行去第三世界

引用:
原帖由 onnam 於 2022-7-13 20:58 發表

言則你英文好得?
梗係D榮肛手Joke同自以為高水平嘅大學牲叻D啦!

榮肛男女快D去大陰蒂國你地祖家,飲住民煮豉油講“流利”英文乞食啦!!
千祈唔好返黎中國香港呀!!

引用:
原帖由 習大大飽點 於 2022-7-13 22:48 發表

做做下就識….

一些小粉自己唔得又要笑人。心地唔好
努力d做,一定會做到麥記CEO千祈吾好返來

我以前係英國讀書為左操好d英文都去左burger king做part time,後廚同till都做過,我當時好快上手,個經理仲問我以前係咪做過,間鋪係liverpool lime street station,每逢英超match day都忙到PK,印象最深刻有次岩岩踢完比賽,後廚得我一個人係但前面排隊排到出火車站,我夾左塊burger點知太匆忙跌左落地,我見冇人睇到即刻夾返上黎整左個whopper出黎比個till拎比客,仲有做後廚比做till好,因為可以偷食;岩岩炸出黎既食物其實要限制45分鐘內賣完,但我地都5理的,反正時間一到就改label,冇辦法,整太少萬一忙起上黎就怕趕5切做,所以d食物放兩個鍾都試過,反正d客食5出,但我同班鬼放break果陣整比自己食從來都係現場即炸即烤,仲可以自創不同既配搭,整杯雪糕新地都淋多d朱古力醬落去,收工果陣最happy,想食乜就整乜,同埋d鬼仔好Q懶,成日5返工,所以經理冇辦法就成日叫我返兩班,我都ok,因為算OT所以有double pay的,英女皇生日仲有3倍人工,英國係出週薪,所以我每星期出糧稅後人工有成400幾磅,10幾年前了,之後我畢業個經理仲話我想繼續做都可以做,但我採佢都傻啦,我大學都畢業仲繼續同你整包,更係返香港搵工啦。。。

做麥當勞好過某藍絲一家咁去到英國做生意,俾人杯葛做唔一年唔夠就執左. 🤭🤭

山長水遠過去做m記,叻仔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]