• 瀏覽: 18,468
  • 回覆: 19
公務員加2.5%日日係到嘈!但他們唔諗下,每年跳point ,唔講下….其實個個公務員做幾年就跳point ,但他們根本不是用表現來取決是不是可以跳!點解公務員越做越差?這才是重點,他們養成一個心態,多做多錯,唔做唔跟都會加人工,做多幾年又跳point ….所以…跳point 這 制度 要用做到成果來決定!

應跟表現掛勾!😶

低級工務員人工其實好低, 加係應該的, 不斷攻擊意義何在?

引用:
原帖由 kenny938 於 2022-7-13 17:17 發表
公務員加2.5%日日係到嘈!但他們唔諗下,每年跳point ,唔講下….其實個個公務員做幾年就跳point ,但他們根本不是用表現來取決是不是可以跳!點解公務員越做越差?這才是重點,他們養成一個心態,多做多錯,唔做唔跟都會加人工,做多幾年又跳point ….所以…跳point 這 制度 要用做到成果來決定!
你都可以找份有point跳的工做, 你找唔到就唔好眼紅人地

引用:
原帖由 hk_mask 於 2022-7-13 17:55 發表
應跟表現掛勾!😶
你老細係永遠覺得你工作表現差的, 咁點算?
年年唔加人工俾你都得

引用:
原帖由 忽建大學學生 於 2022-7-14 08:43 發表

你老細係永遠覺得你工作表現差的, 咁點算?
年年唔加人工俾你都得
有料唔識走嗎?🤭

引用:
原帖由 hk_mask 於 2022-7-14 09:19 發表

有料唔識走嗎?🤭
當你四五十歲, 人工四五萬一個月, 老細就好想你走.

引用:
原帖由 忽建大學學生 於 2022-7-14 09:26 發表

當你四五十歲, 人工四五萬一個月, 老細就好想你走.
咪傻啦,政府工計呢啲?🤭

大家市民要看清楚公務員加薪問題丫!2.5%未計跳級的,他們是一年加兩次人工丫! 仲有其他福利!其實年資有10以上的人,根本就不用加太多人工,他們不會走,低生產力!但政府過去就因為 大家圍威喂!加上食阿公用阿公 ,所以才養了一班低能力的懶蟲!支持用表現來加人工,用結果去加人工! 大家看東張西望 永遠去政府部門叫班人做野 ,永遠做唔到,只有傳媒報道了才會跟進!

引用:
原帖由 忽建大學學生 於 2022-7-14 08:33 發表
低級工務員人工其實好低, 加係應該的, 不斷攻擊意義何在?
低級工務員被外判人工, 係對付白支人工不作為的制度。
若取消外判, 又做不出表現, 願打願捱, 明知被外判商食左一截都去做, 有其因素, 起碼定期出糧福利好!

咁不斷攻擊意義何在呢?

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-7-14 10:49 發表

低級工務員被外判人工, 係對付白支人工不作為的制度。
若取消外判, 又做不出表現, 願打願捱, 明知被外判商食左一截都去做, 有其因素, 起碼定期出糧福利好!
咁不斷攻擊意義何在呢?

引用:
原帖由 kenny938 於 2022-7-13 17:17 發表
咁仲有醫護,教師等等..
唔單止在同一機構下有得跳,就算轉工都繼續計年資..
比政府跳POINT更寬鬆..都係食緊政府公帑...

引用:
原帖由 忽建大學學生 於 2022-7-14 11:41 發表

咁不斷攻擊意義何在呢?
公務員總工會主席馮傳宗在不當時期說希望政府拿出承擔,盡早下決定,給予公務員合理的薪酬。
對很多飽受減薪,失業之苦的市民來說,這種公開發言有迫宮之嫌,甚至是惡形惡相,令人反感。公務員薪酬制度一直予人只加難減的印象,在今時今日的社會經濟環境下若要加薪百分之七,調查委員會必須提高調查內容的透明度說服市民加得合理,否則只會惹來市民反感,對調查機制失去信心,改革機制的要求必會成為社會討論的熱點,這是公務員工會樂見的後果嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]