• 瀏覽: 3,610
  • 回覆: 23
盧生講得好 ! 根本要人有自律性係笑話 ! 人性根本就自私 !

疫情至今,政府在港推行「安心出行」和「疫苗通行證」等措施,盧寵茂表示正考慮「安心出行」實名制,並仿傚內地或澳門推行「紅黃綠」碼,以限制確診者及高風險人士在社區活動,強用作識別確診人士,並非追蹤,又指自由與自私容易被混淆,感染人士不應有自由「周圍去」。

醫務衞生局局長盧寵茂今日在一個電台節目中表示,當局研究「安心出行」程式實名制,當有市民核酸檢測陽性,即確診,其程式會轉為「紅碼」,以限制他們進入部分場所;他又提到,社會上有意見希望縮短回港檢疫期,改用家居檢疫,但相關檢疫人士同樣有風險,有可能是確診個案,同樣不應出入上述地方,故可能出現「黃碼」,不能到高風險地區,但或可以「點對點」上班。他強調,「紅黃綠碼」是現時方向,不過具體如何劃分不同碼,仍然有待研究。

他又強調當局不會無緣無故把市民的程式轉「紅碼」,其作用主要是識別確診人士,並非追蹤。他說如果有方法識別到正檢疫或隔離人士,對於沒有受到感染的市民亦會較安心,不會擔心有病毒「周街走」。他又說,自由與自私有時容易被混淆,感染人士不應有自由「隨便周圍去」。至於何時實行未有時間表,但越快越好。

盧寵茂說,現時每日有近3,000人確診,部分人的家居環境適合居家隔離,當局要研究在執行隔離令時,確保相關人士不會進入社區。他說,當局最擔心是這些人士會進入高風險場所,包括醫院或院舍,從而感染到醫護人員或院舍長者等。而新一屆政府提出要更精準抗疫,希望檢疫和隔離亦可以做到更精準及人性化,亦有相關法例限制市民檢疫或隔離,若離開檢疫或隔離地點均是違法,但當局在執法上遇到困難,「安心出行」程式實名制正是幫助當局執法。

新聞來源連結:

https://www.am730.com.hk/本地/安心出行-研實名制識別確診者-盧寵茂指感染者不應有自由周圍去/327994

自私者以自由作盾,不過家居隔離咪又係自私

概念是好的,但要想好如何執法,當個案上升,十零廿萬人紅碼,點樣監控十零廿萬人守法。

引用:
原帖由 Joeycky 於 2022-7-11 15:17 發表
概念是好的,但要想好如何執法,當個案上升,十零廿萬人紅碼,點樣監控十零廿萬人守法。
咁咪等十零萬紅碼先算

佢比起陳姑娘 真係會做嘢

驚孭鑊 大包圍隔離 封關 溶斷 根本就冇出路!

動態清零鋼要 精準防控原則 唔係咁樣囉!

外地返嚟 黃碼 可以返工 配合1日1檢 邊日陽就邊日隔離 咁又可以開關 又可防可控 同中央又交到功課 而且外咩防輸入丫 本地都咁多 外唔外防影響唔大 

咁做起碼開到國際關 又唔駛白養檢測中心(冇人驗)入境係機場檢1次 再每日檢 陰性就唔隔離 只唔去高危地方 配合打齊針 咁樣又可以旅行 恢復國際往來 絕對係可持續性做法

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2022-7-12 03:33 發表

咁咪等十零萬紅碼先算

外地返嚟 黃碼 可以返工 配合1日1檢 邊日陽就邊日隔離 咁又可以開關 又可防可控 同中央又交到功課 而且外咩防輸入丫 本地都咁多 外唔外防影響唔大 

咁做起碼開到國際關 又唔駛白養檢測中心(冇人驗)入境係機場檢1次 再每日檢  ...
好坦白,如果係咁簡單,
第五波發展得最烈時,
啲來港大陸專家就唔會最後係「到此一遊」。
習總明令要清零都無用。

大陸動態清零,但清極都呢度爆下果度爆下……
澳門直情呢一波直情唔知源頭,
封呢封去,幾時到尾?

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2022-7-12 03:33 發表

咁咪等十零萬紅碼先算

咁做起碼開到國際關 又唔駛白養檢測中心(冇人驗)入境係機場檢1次 再每日檢  ...
正解。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-7-12 04:05 發表

正解。
新官上任三把火,…..聽其言,觀其行啦!?

其實黃碼,實際上已經係番唔到工,
因為根據大陸同澳門要求,黃碼已經唔可以上公共交通工具,
再加埋人口密度高,如果同紅碼接觸過(那怕只係同一間餐廳食飯/同一班地鐵列車…..)都會黃碼,人數會好多。

不如直接封城,但第五波疫情時,一傳要封城,
超市幾乎畀人搬空,
金融市場要停市10日甚至20日,
香港要損失幾多,我真係唔敢想。

如果該人不是確診Covid肺炎,而是其他傳染病會否也是紅碼,其他疾病也會黃碼,另外有些人由內地選擇用回港易或來港易回港,這些人也會否黃碼?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022-7-12 04:33 發表

再加埋人口密度高,如果同紅碼接觸過(那怕只係同一間餐廳食飯/同一班地鐵列車…..)都會黃碼,人數會好多。

超市幾乎畀人搬空,
有三把火咪好囉,否則點管香港D刁民?

社會信用評分已經拖咗好耐

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2022/7/12 03:33 發表

咁咪等十零萬紅碼先算

咁條友本身開工的地方己經屬高危地方點算

引用:
原帖由 acc1368 於 2022-7-12 05:05 發表

咁條友本身開工的地方己經屬高危地方點算
全香港度度都係高危嫁啦

做個樣之嘛 你本地確診者就唔當係?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022/7/12 04:33 發表

超市幾乎畀人搬空,
黃碼/紅碼揸車咪得囉

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2022/7/12 05:09 發表

全香港度度都係高危嫁啦

做個樣之嘛 你本地確診者就唔當係?
有啲公眾地方唔使戴口罩,唔使用安心出行,唔使疫苗通行証
有啲公眾地方要
你覺得邊個高危啲

引用:
原帖由 acc1368 於 2022-7-12 05:17 發表

有啲公眾地方唔使戴口罩,唔使用安心出行,唔使疫苗通行証
有啲公眾地方要
你覺得邊個高危啲
一係直接共存 一係咁行

呢樣唔得 果樣反對 一係你返大灣區 一係捉你坐監 擾亂國家安全

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]