• 瀏覽: 25,462
  • 回覆: 111
  • 追帖: 1
食物環境衞生署食物安全中心今日(10 日)指,有 4 款Häagen-Dazs呍呢嗱雪糕被驗出含有歐盟禁用的除害劑環氧乙烷,呼籲市民不要食用,及呼籲業界應立即停止使用或出售。

網上說中國造雪條唔會熔有健康危險,海外造在港發售的會生癌.

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/四款-haagen-dazs雪糕疑含致癌除害劑-食安中心籲停止食用-114540217.html

平時去食BUFFET 食左唔小哈根大師

嘩, 雪糕,仲差不多最貴之一, 原來咁危險喎

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2022-7-11 06:01 發表
平時去食BUFFET 食左唔小哈根大師
最近食BUFFET, 食左三小杯

依法辦事

引用:
原帖由 fb66b28b4883ba 於 2022-7-11 05:55 發表
食物環境衞生署食物安全中心今日(10 日)指,有 4 款Häagen-Dazs呍呢嗱雪糕被驗出含有歐盟禁用的除害劑環氧乙烷,呼籲市民不要食用,及呼籲業界應立即停止使用或出售。

網上說中國造雪條唔會熔有健康危險,海外造在港發售的會生癌.

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/四款-haagen-dazs雪糕疑含致癌除害劑-食安中心籲停止食用-114540217.html
點為之長期食用?

要唔要告間公司

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-7-11 06:17 發表

最近食BUFFET, 食左三小杯
大部份酒店自助餐都係用哈記,肯定唔小人食過落肚

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2022-7-11 06:33 發表

大部份酒店自助餐都係用哈記,肯定唔小人食過落肚
一年食兩次自助餐, 食呢款雪糕對健康影響不大

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-7-11 06:39 發表

一年食兩次自助餐, 食呢款雪糕對健康影響不大
我成日食自助餐

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2022-7-11 06:40 發表

我成日食自助餐
個肚唔夠佢黎

我記得上一次都有試過呢個問題,都係少食為妙。

少吃為妙

引用:
原帖由 montejo 於 2022-7-11 06:26 發表

點為之長期食用?
香煙 燒黑叉燒會生癌,但政府沒有禁,但雪糕驗到致癌物而要下架,即證明嚴重性。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]