• 瀏覽: 12,272
  • 回覆: 77
+3
行政會議建議全體公務員劃一加薪2.5%,多個公務員工會表示不滿。行政會議召集人葉劉淑儀今日(10日)表示,明白公務員團體感到失望,但今

以目前公務員薪酬水平判斷,即使未來連續五年凍薪都會比私人市場高出不少!
現今香港公務員極高嘅薪酬其實亦係閹割佬喺撤離殖民地時故意遺留下來嘅眾多計時炸彈之一。其目的係要使到庫房可以被高速虛耗,同時亦製造出社會不公平現象,增加社會矛盾!

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 2-5-合理-葉劉淑儀冀公務員顧全大局

人學會知足是非常重要的。

貪得無厭.......

引用:
原帖由 mars1 於 2022-7-10 20:52 發表
貪得無厭.......
佢哋以為幸福係必然。
佢哋以為每年都要加人工係必然。
DKLM C

『高薪養廉』概念已被確認失敗.
The overpaid situation is unacceptable!

https://youtu.be/HqvXgzhBhQ0

炒少層樓 賭少左股票

私伙生意皮費少左免費
旅行少左

班蛇精唔牙痛??

引用:
原帖由 keung135 於 2022-7-11 09:36 發表
炒少層樓 賭少左股票

私伙生意皮費少左免費
旅行少左

班蛇精唔牙痛??
老私罰墓猿最冥頑不靈

政府今次算係中間落墨
加幅合情合理
公務員仲嫌少
市民一定唔支持

華員會本來要求frozen
有得加

水深水淺都好
一齊平步行過就算吧

公務員一向享盡福利,流失率極低,工時又短,以往我每星期起碼工作 50 小時,見到公務員朋友五時左右便放工,優哉悠哉... 羨慕到不得了!

兩年疫情期間好多時 賦閑在家 ,美其名為在家工作, 實質見佢哋 悠悠閒白逗人工 ,唔知幾爽 。可能第五波疫情 因公眾壓力之下多了公務員參與抗疫工作 ,但係過去兩年我眼見有唔少文職公務員唔使做 ,嘆到阿媽都唔認得 ,依家仲要呱呱嘈話話嫌人工加得少,真係無言, 社會太不公平!

引用:
原帖由 kkchan905 於 2022-7-11 13:13 發表
公務員一向享盡福利,流失率極低,工時又短,以往我每星期起碼工作 50 小時,見到公務員朋友五時左右便放工,優哉悠哉... 羨慕到不得了!

兩年疫情期間好多時 賦閑在家 ,美其名為在家工作, 實質見佢哋 悠悠閒白逗人工 ,唔知幾爽 。可能第五波疫情 因公眾壓力之下多了公務員參與抗疫工作 ,但係過去兩年我眼見有唔少文職公務員唔使做 ,嘆到阿媽都唔認得 ,依家仲要呱呱嘈話話嫌人工加得少,真係無言, 社 ...
水記、漁護、康文、房記 + 食還 最嘆

有啲冗員要炒😠

議員加自已人工就即批.

講大局而唔係講數據,政府處事手法進入新時代。

引用:
原帖由 忙着發財 於 2022-7-11 15:43 發表
有啲冗員要炒😠
入面太多啦!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]