• 瀏覽: 2,354
  • 回覆: 50
英國物價按年升9%,通脹水平創40年高,超級市場1公斤裝牛油賣9英鎊或94港元,令當地人苦不堪言。引來香港報章「關注」的同時,卻意外令人意識到香港物價水平有過之而無不及。

哦!原來香港仲貴過英國

新聞來源連結:
https://hk.finance.yahoo.com/news/不只牛油-英國通脹40年高-超市食品仍然平過香港-045700190.html

所以英國人唔好鬼殺咁嘈喇,超市食品仍然平過香港,真係唔使怕喎

引用:
原帖由 ChiNa使用支付寶 於 2022-7-9 18:48 發表
英國物價按年升9%,通脹水平創40年高,超級市場1公斤裝牛油賣9英鎊或94港元,令當地人苦不堪言。引來香港報章「關注」的同時,卻意外令人意識到香港物價水平有過之而無不及。

哦!原來香港仲貴過英國

新聞來源連結:
https://hk.finance.yahoo.com/news/不只牛油-英國通脹40年高-超市食品仍然平過香港-045700190.html
係呀!所以閣下唔好留在民不聊生嘅中國香港,回你祖家英國啦!D野平靚正👍

引用:
原帖由 ChiNa使用支付寶 於 2022-7-9 18:48 發表

哦!原來香港仲貴過英國

新聞來源連結:
其實嗰D成日嘲笑香港,取笑大陸,歌頌英國嘅人,為何唔返佢地祖國生活?點解要留喺中國香港咁屈辱?照計現在用BNO移民好易架?

BNO 祖國 

英國 1Kg 牛油賣 94元港元叫苦不堪言

咁香港 1Kg 牛油索價超過 200元港元

要立即移民至英國才能解決生活上問題

呢個比較不盡不實。

牛油同汽車燃油喺英國係主要食物及消耗品,需求大加上有政府維持價格,物價升幅梗係同歷史上價格比較,香港人食用油,絕對唔係牛油,而係粟米油花生油米糠油,汽車喺香港又唔似英國咁,係奢侈品唔係必需品。表面上好合理嘅比較,其實不盡不實

引用:
原帖由 跟我買8100 於 2022-7-9 21:34 發表
之前報導原來係曲線助攻叫人移民去英國
所以我支持黃人返祖家囉!
既然有助攻,香港又民不聊生,為何黃人仲唔快走?

引用:
原帖由 跟我買8100 於 2022-7-9 21:44 發表

大陸人做1日都未必買到一舊牛油
唔好成日口講英國好,中國衰,卻又賴在中國國土,賴死唔走😭😭😭😭😭

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2022-7-9 21:51 發表

唔好成日口講英國好,中國衰,卻又賴在中國國土,賴死唔走😭😭😭😭😭
英國當然好過香港,有合法遊行,有言論自由

英國通脹高企,可通過遊行表達訴求

反觀尚凱四月之聲,一一被封殺

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-7-10 04:06 發表

英國當然好過香港,有合法遊行,有言論自由

英國通脹高企,可通過遊行表達訴求

反觀尚凱四月之聲,一一被封殺
點解你唔BNO移民英國?留喺無民主香港受苦把鬼?
英國救生艇BNO移民計劃,係拯救你地民主之士。

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2022-7-10 04:09 發表

點解你唔BNO移民英國?留喺無民主香港受苦把鬼?
英國救生艇BNO移民計劃,係拯救你地民主之士。
點解你唔去上海、北京讀書?

享受限制每日銀行取款數目

生活在英國,當然如詩如畫

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-7-10 04:13 發表

點解你唔去上海、北京讀書?

享受限制每日銀行取款數目

生活在英國,當然如詩如畫
你真係咩國家都唔知!
北京、上海、香港都係中國,我只喜歡生活在中國。
而你地一味唱衰中國,歌頌英國,但香港並非英國。
而現在英國用救生艇接你地民主人士過去,為何唔領情?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]