• 瀏覽: 86,851
  • 回覆: 6
+16
引用:
原帖由 天下唯一 於 2022-7-7 20:04 發表
再唔禁堂食,後果堪虞
相信唔會再行返舊路

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-7-7 20:27 發表

所以而家政府咪弱勢囉, 要搞到買的商家佬怕。商家佬自己做生意, 有賺有蝕就梗㗎, 做生意點會包賺? 商家佬自己認為做唔掂, 咪執左佢, 冇人迫佢地做落去, 而家政府咁樣放寬, 即係攞無辜市民健康嚟教飛, 尤其是的老人家, 之前第二同第三波疫情, 都係外來輸入引起。
唔係買商家佬怕,而係繼續咁落去好多市民都會受影響,打工仔冇工開,一個惡性循環,而家政府就係知道唔可以再咁樣落去

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-7-7 20:37 發表

唔好再攞呢的嚟做借口啦, 防疫左咁耐, 香港有冇餓死過一個人? 而家只有個個都話唱定外幣, 諗住遲的去旅行, 香港人點會唔掂。刁民就係咁, 只係諗住吃喝玩樂, 但係一有事就喊生喊死, 但係最慘而家政府又要向刁民屈服, 而家可以做嘅, 只有自求多褔。
係呀,你自己求多福啦,唔通好多人頂唔順又話俾你知,呢個唔係藉口而係事實,你要做自私嘅防疫L係你嘅事,唔好阻住大部份人生活

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2022-7-7 20:43 發表

香港主流民意是反對躺平!
精準封城動態清零是唯一活路

希望李長官和盧局長聽到民意
新政府上台就即刻放寬,擺明就係順應民意,大部份人之前都係反對關閉處所

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-7-7 21:26 發表

咁有幾多人頂唔順呀? 頂唔順會有咁多人報團去旅行? 先前的日本團出完一團又一團, 仲有的staycation, 酒吧, 堂食滿晒人, 咁樣叫做頂唔順?  刁民唔係防疫頂唔順, 刁民頂唔順嘅, 係冇得出去吃喝玩樂。
你要選擇性去睇,咁冇辦法,好彩政府睇到呢個問題存在,知道應該要點做先啱

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-7-7 21:41 發表

已經有人係新聞講左, 取消熔斷機制係方便高尚港人子女返香港渡假, 並唔係你所講話好多人要乞食, 香港福利咁好, 政府又咁為刁民著想, 根本就冇人會唔掂, 你睇得咁宏觀, 有乜嘢人咁唔掂呀? 試下話比我知?😆😆😆
其實同你啲咁自私嘅人解釋都冇乜意思,講你又唔信,淨係識張一部份嘅嘢冇限放大,我勸你都係唔好出街啦,一陣間中咗都唔知好唔好笑

引用:
原帖由 teven2005 於 2022-7-8 08:47 發表

其實可唔可以正面d睇呢??

其實香港人肯忍痛一陣
配合內地一齊嚴控
達到清零效果,病毒百分之百消失晒咁咪大家都安樂

其實內地一直做得好好
政府管理得又出色
但可惜香港市民做得唔好累左祖國,
如果唔係上面一早可以好開心正常生活

呢方面大家作為香港市民要好好檢討下自己先啱
只有傻仔先覺得個病毒會百分百消失,中國已經搞到一團糟,上海個案又回復,香港更加唔應該行呢條錯誤嘅道路

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]