• 瀏覽: 7,721
  • 回覆: 41
引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-7-6 21:07 發表
辭職囉⋯大把市民等住做佢哋份工
又話愛乜?
又話較忠?
自肥就叻
師兄想做公務員唔係咁易,要無犯罪記錄,宣誓效忠,好多師兄無資格做

引用:
原帖由 老納 於 2022-7-7 13:17 發表

咁你仲唔嗱嗱聲考入政府食肥雞,定係你鍾意食粥水?
你估唔想做咩,要無犯罪記錄,又要宣誓效忠,好多人過唔到品格品格審查,唔係有學歷就得

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2022-7-7 14:30 發表

咩叫要比稅大陸同軍費?
依家唔洗俾架嘛
但50年不變後咪有機會要交囉
一係到時併入深圳

引用:
原帖由 s336990 於 2022-7-7 14:58 發表

依家唔洗俾架嘛
但50年不變後咪有機會要交囉
一係到時併入深圳
你唔好傻拿,原來當年英國要殖民地D人養?

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2022-7-7 21:24 發表

你唔好傻拿,原來當年英國要殖民地D人養?
就係要呀
唔係要殖民地嚟做乜?
辛苦搶嚟,仲供住養住啲人?
咪傻啦

引用:
原帖由 流西水股 於 2022-7-6 20:52 發表

多個公務員團體下午與公務員事務局局長楊何蓓茵會面,就政府提出全體公務員今年劃一加薪2.5%的議題交換意見。

警察評議會代表林志偉會後表示,紀律部隊評議會對今次加薪幅度極度不滿, ...
政府提出公務員調薪方案,劃一將低、中、高層公務員薪金加幅定為2.5%,引起公務員工會強烈反彈。政府前日會晤4大公務員工會代表,而4小公務員工會曾考慮發出聯合聲明,昨日則向局方發信,要求增加調薪幅度。公務員事務局局長楊何蓓茵在社交網站表示,會將職方表達的意見轉達行政會議,爭取在本立法年度會期結束前就有關方案諮詢立法會公務員及資助機構員工事務委員會,再提交財務委員會審議,若成功在今個會期取得撥款,公務員最遲可於8月追回加幅。另消息指,加薪預料最快下周二行政會議拍板。

原文網址:公務員加薪 料下周二行會拍板 | 東方日報 | 要聞港聞 https://orientaldaily.on.cc/cont ... 708-0708_00176_203/

公務員不滿意加薪,過不到心理關口的其實可以辭職,無人迫你接受的,自由社會可以轉工的。

引用:
原帖由 s336990 於 2022-7-7 22:00 發表

就係要呀
唔係要殖民地嚟做乜?
辛苦搶嚟,仲供住養住啲人?
咪傻啦
殖民地系用來殖民

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2022-7-8 19:41 發表

殖民地系用來殖民
你返去查資料,每年都要進貢

引用:
原帖由 s336990 於 2022-7-8 19:46 發表

你返去查資料,每年都要進貢
進貢D咩比英國,之前黃屎人講沒有進貢

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2022-7-8 21:00 發表

進貢D咩比英國,之前黃屎人講沒有進貢
小黃人夠話新屋嶺、太子站、單眼女、721………無數咁多大話
你用佢地嚟做support???

引用:
原帖由 s336990 於 2022-7-8 21:20 發表

小黃人夠話新屋嶺、太子站、單眼女、721………無數咁多大話
你用佢地嚟做support???

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]