• 瀏覽: 3,192
  • 回覆: 15
警察員佐級協會(又稱散仔會)主席林志偉大總統表示,對公務員加薪2.5%極度不滿。我懇請林大總統繼續支持政府,而家香港冇蘋果冇反對聲音冇民主派搞搞震,正值天下太平之際,請勿改當反對派,煽動市民仇恨政府,免被別有用心人士借「乞警薪全加」為題為新政府添煩添亂。

。。。。。。。。。。

【有線新聞】公務員劃一加薪2.5%,沒有跟隨薪酬趨勢調查結果,多個公務員職方代表與當局會面後都說很失望,要求約見行政長官李家超,希望再調整加薪幅度。  

公務員事務局約見四大評議會,討論公務員劃一加薪2.5%的建議。警察評議會職方代表林志偉在會後說,對於今次加薪幅度極度不滿。林志偉:「我們只不過是在一個政府建構的機制中去作一些討論,提出一些機制內的要求,這算是輸打贏要?這算是貪得無厭?我不同意。千萬不要被人帶風向,誣衊我們這一群經歷過黑暴、經過過抗疫的公務員。」  

高級公務員協會主席李方沖:「即使連總商會也認為加薪2.5%太少,菁英(階層)應有超過3%,如果商會也認為要超過3%,公務員為何會少於3%?」  

公務員事務局局長楊何蓓茵:「我們有考慮過公務員付出那麼多,他們的感受,亦會考慮到廣大市民中,對於整體經濟情況,對於政府行事是否審慎的看法,商界如何反應並非重要的考慮因素。」楊何蓓茵說今次加薪幅度已經考慮了政府的財政赤字,至於日後有盈餘時會不會追加,她就說無法預測。

新聞來源連結:

https://www.i-cable.com/post/413 ... ;utm_campaign=share

其實有加薪仍然不滿,是否有點過份?無疑在整個政府而言,有些人是應該加多點。但從來便是肥上瘦下。整體經濟下滑,民間疾苦,隨處可見,但前朝政府部門各自掃門前雪,一班癈官當道,難道值得加嗎?難道民間加疾,政府加薪?

支持軍政府獵齊架生闖入去講數

公墓員有2次半年work from home ,所有民生野都拖起碼半個月仲有人工加,仲嫌加得少。其他非公墓園就加辛,真係好工

有利益時,堅定支持政府;無利益時,則即時翻臉無情。

貪貪貪!貪到出曬面,唔記得自己攞緊幾多福利。

幾撚正!警察評議會高調開記者招待會,對住所有傳媒大大表達政府只係加2.5%人工極度不滿!係極度不滿呀!呢啲仲唔係煽動對政府仇恨?呢啲仲唔係分化公務員同市民?我就睇吓今日香港政府點樣回應幾個警察協會對政府表示極度不滿嘅回應!

整個過程一早內定,刻意宣布 2.5% ,再由港鐵平衡民粹,及後由民意高部門托價,最終去到3%,今個政府明顯比上一個更懂政治遊戲。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-7-7 07:37 發表
整個過程一早內定,刻意宣布 2.5% ,再由港鐵平衡民粹,及後由民意高部門托價,最終去到3%,今個政府明顯比上一個更懂政治遊戲。
你可以咁講,但嚴格來講係夠薑,懂就一早懂,在今時今日,係你咬我食的格局

引用:
原帖由 ifung5 於 2022-7-7 07:42 發表

你可以咁講,但嚴格來講係夠薑,懂就一早懂,在今時今日,係你咬我食的格局
唔係我貶低政府,而係今次坐館 出身,習慣與古惑層面作戰,所以用既手法會刁轉一D,懂得幾時硬碰硬,幾時鑽檯底。

遊行囉,警察申請遊行警署一定批... 

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-7-7 07:50 發表

唔係我貶低政府,而係今次坐館 出身,習慣與古惑層面作戰,所以用既手法會刁轉一D,懂得幾時硬碰硬,幾時鑽檯底。
最重要係後台,以前就算你係坐館,都要坐包廂

🤣

收皮啦,紀律部隊以外既公務員,無一個值得加,個撚個都垃圾唔做嘢

引用:
原帖由 allen89 於 2022-7-7 07:29 發表
幾撚正!警察評議會高調開記者招待會,對住所有傳媒大大表達政府只係加2.5%人工極度不滿!係極度不滿呀!呢啲仲唔係煽動對政府仇恨?呢啲仲唔係分化公務員同市民?我就睇吓今日香港政府點樣回應幾個警察協會對政府表示極度不滿嘅回應!
佢哋恃寵生驕呀~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]