• 瀏覽: 4,905
  • 回覆: 24
「12港人」之一李子賢在2019年參與9.29金鐘暴動,被捕時以磚頭連擊警員頭部4下,今早在區域法院承認一項暴動及一項襲警罪,法官鄭...

判得咁輕

佢棄保著草單野當冇事 ?

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2352095/即時-港聞-12港人案-被告李子賢認暴動及用磚襲警判囚3年半-官斥行為凶殘狠毒

既然斥行為兇殘狠毒,
就應該判囚30年就差不多,
而家只判3年半?

藤條都七年啦!!咁輕有無攪錯!

量刑起點四年九個月,但係佢棄保潛逃著草, 唔使加刑仲有得減

大陸坐完返到香港又要坐,真係人生勝利組!

坐完又坐, 人生真精彩

係咪篤咗灰輕判

麻煩李特首立刻改革屍髮界 抽晒黃狗官出嚟

引用:
原帖由 kwokk2014 於 2022-7-6 08:42 發表
既然斥行為兇殘狠毒,
就應該判囚30年就差不多,
而家只判3年半?
認罪減刑又並非係高院審理,點判到30年呀?判完咪比人笑佢傻,根本就超出晒佢既權力範圍。

李子賢凶殘狠毒

引用:
原帖由 33Chris 於 2022-7-6 08:50 發表
量刑起點四年九個月,但係佢棄保潛逃著草, 唔使加刑仲有得減
要判七年起點,要証明到佢係帶頭發起人,基本甚困難辦到。宜家坐完又坐其實都好金啦。

引用:
原帖由 發財埋便 於 2022-7-6 10:48 發表

認罪減刑又並非係高院審理,點判到30年呀?判完咪比人笑佢傻,根本就超出晒佢既權力範圍。
甘點解吾押上高院審,內部操作啦又。優獸青年官。

引用:
原帖由 發財埋便 於 2022-7-6 10:54 發表

要判七年起點,要証明到佢係帶頭發起人,基本甚困難辦到。宜家坐完又坐其實都好金啦。
吓典甘藤條案會判七年,吾系三年。

官斥行為凶殘狠毒?咁點解判咁輕?

引用:
原帖由 急焦正金童 於 2022-7-6 11:47 發表

甘點解吾押上高院審,內部操作啦又。優獸青年官。
幾乎單單都無上高院啦,宜家至知?而且高院要經陪審團處理,仲要大比數至罪成,香港擺明黃人極多,呢啲咁敏感既政治案件,基本等於比機會放生佢地至真。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]