• 瀏覽: 4,679
  • 回覆: 26
【明報專訊】今年3月第五波新冠疫情爆發期間,含撲熱息痛(Paracetamol)的止痛退燒藥一度斷市。本報從多個渠道發現,公立醫院近期向病人處方至少兩款由內地藥廠生產的撲熱息痛(對乙酰氨基酚),但從衛生署網頁未見該兩款藥物的註冊資料。醫管局回應稱,如因疫情嚴峻導致個別藥物供應緊張,或需從不同地區進口採購合約以外的藥物,強調在獲政府部門許可後方會引入。衛生署未有回應上述藥物有否在港註冊,稱法例容許註冊醫生可為治療特定病人而進口未經註冊藥劑製品。

香港幾多非必要醫療個案!自己去買藥咪得囉

新聞來源連結:

https://news.mingpao.com/pns/要聞/ ... 00001/1657043415259

咁L怕咪睇私家囉,無錢呀?

引用:
原帖由 錢太多4 於 2022-7-6 08:58 發表
咁L怕咪睇私家囉,無錢呀?
如果私家都係內地藥,豈不是等死?

有咩問題?係咪全個盒都係寫法文 佢就覺得開心啲? 條曱甴婆識唔識睇?

引用:
原帖由 todayhomenet 於 2022-7-6 08:13 發表
【明報專訊】今年3月第五波新冠疫情爆發期間,含撲熱息痛(Paracetamol)的止痛退燒藥一度斷市。本報從多個渠道發現,公立醫院近期向病人處方至少兩款由內地藥廠生產的撲熱息痛(對乙酰氨基酚),但從衛生署網頁未見該兩款藥物的註冊資料。醫管局回應稱,如因疫情嚴峻導致個別藥物供應緊張,或需從不同地區進口採購合約以外的藥物,強調在獲政府部門許可後方會引入。衛生署未有回應上述藥物有否在港註冊,稱法例容許註 ...
撲熱息痛 又唔係咩野新藥~~
藥係睇成份 唔係睇包裝囉!!
其實唔要包裝 你又分到邊到黎~~

有藥食又有機會多睇簡體字,無投訴啦 

經過上一波疫情,可能真係暫時冇貨
有都俾人搶曬
政府採購在物料緊張時會失去作用
例如疫情初起時市場上口罩搶購炒賣
政府招標根本冇人入標
應該是說制度僵化或不知變通
無法調整方法用巿價搶貨,當場企咗係度
最後只好向內地求助
今次十不離九又係咁

公院用大量副廠藥很多年,擈熱息痛都是香港藥廠生產。原廠panado非常貴兩三元一粒

引用:
原帖由 todayhomenet 於 2022-7-6 08:13 發表
【明報專訊】今年3月第五波新冠疫情爆發期間,含撲熱息痛(Paracetamol)的止痛退燒藥一度斷市。本報從多個渠道發現,公立醫院近期向病人處方至少兩款由內地藥廠生產的撲熱息痛(對乙酰氨基酚),但從衛生署網頁未見該兩款藥物的註冊資料。醫管局回應稱,如因疫情嚴峻導致個別藥物供應緊張,或需從不同地區進口採購合約以外的藥物,強調在獲政府部門許可後方會引入。衛生署未有回應上述藥物有否在港註冊,稱法例容許註 ...
有很多長期病患者需要食止痛藥的

黑記黑醫護臨記演員又夾埋玩野了🤔

以前係用香港,呢家用大陸藥。。。大陸果D應該仲平

呢D 藥化學結構好普通,應該無乜問題
不過開左pandora box, 日後愈來愈多引進大陸藥廠,你想嘈都無用。

呢家連醫生都話想用大陸,香港D醫療。。。

又咪係同一成份嘅藥,邊度生產並非重點,最緊要有效啫

黃畜有骨氣仔就唔好去政府醫院睇醫生喇.藥都用埋祖國.

記者可否指出,有乜問題呢?  

引用:
其實合乎要求,用大陸西藥有咩問題??

主題標籤 #衞生署
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]