• 瀏覽: 29,041
  • 回覆: 207
+7
引用:
原帖由 cykwok 於 2022-7-5 18:59 發表
文化大革命受害者
文革1966年才正式開始...倪匡1957年已逃亡至香港生活了...
當年~21歲,佢剛畢業被派發到蒙古看守所當公安獄卒...年少無知下犯錯誤,更畏罪潛逃至香港...情況同香港12門逃/YC一樣...成為一個超級老作家/死撐文宣在港反共!

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-7-5 19:49 發表

查偽人天天作社評反共反中又怎樣議和?
反共但不反中。而且在 1981 年往中國與鄧小平見面。後又委任為香港基本法起草委員會成員。人是會改變的。國家也會不斷去修正。

引用:
原帖由 CS601P 於 2022-7-5 19:55 發表

===========
是...
當時麥友只要屈人同情共產黨就可以抄家拉人
差利,愛因斯坦等名人都受過他逼害,
呢啲反共能唔刨官焚施已經係厚道

看過一部許冠杰演的衛司理,還有王祖賢,劇情忘了。

其實沈西成跟他也是臭味相投

引用:
原帖由 danelee 於 2022-7-5 19:56 發表

反共但不反中。而且在 1981 年往中國與鄧小平見面。後又委任為香港基本法起草委員會成員。人是會改變的。國家也會不斷去修正。
你別搬鄧公跟這種賣國賊並論!

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-7-5 20:08 發表

查生最後都奶共啦🤭
靠反共反中發財立妾死老婆

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-7-5 20:12 發表

你別搬鄧公跟這種賣國賤並論!
我不是要撐他們任何一位。我只是說出曾發生的事。

倪匡啲小說根本把撚,金庸高佢九班!

引用:
原帖由 danelee 於 2022-7-5 20:13 發表

我不是要撐他們任何一位。我只是說出曾發生的事。
問你怎麼議和呀?

引用:
原帖由 maomao_mc 於 2022-7-5 17:32 發表

倪匡的不少小說內容被視為諷刺共產黨執政,雖然如此,他的作品仍然受到兩岸三地讀者歡迎。香港著名作家倪匡離世,享年87歲。他筆下作品包括《衛斯理》小說系列,廣受全球華人讀者歡迎,他本人更享有「香港四大才子」之一的稱譽。

同為作家的沈西城周 ...
拆咗條橋嘅木去取暖🙄🙄有冇諗過會害人, 自私

引用:
原帖由 miumiutravel 於 2022-7-5 20:14 發表

拆咗條橋嘅木去取暖🙄🙄有冇諗過會害人, 自私
整死咗個駕駛員。

引用:
原帖由 幪面超人 於 2022-7-5 18:21 發表
睇過佢寫嘅嘢,文筆其實好差。佢個仔倪震寫嘢好過佢好多。條友又咸濕賤格,滾到3日3夜唔返屋企,屋企成屋都係鹹碟,都唔知佢有乜咁值得讚揚。
佢當年見到利智,就即時流晒口水,
仲話利智係佢心目中的標淮美人,
亦係佢筆下的美女。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]