• 瀏覽: 34,003
  • 回覆: 332
+2
消息指,行政會議通過公務員加薪方案,加薪幅度劃一不足3%。上屆政府把公務員調整薪酬押後由今屆政府處理,消息指,將於今日(...

不足3%連通脹都追唔到,攬炒派又大勝😎

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220705/mobile/bkn-20220705094126679-0705_00822_001.html

引用:
原帖由 ccbboc 於 2022-7-5 13:32 發表
消息指,行政會議通過公務員加薪方案,加薪幅度劃一不足3%。上屆政府把公務員調整薪酬押後由今屆政府處理,消息指,將於今日(...

不足3%連通脹都追唔到,攬炒派 ...
正路吖!

講真, 公墓猿就算唔加人工, 每年都會自動跳point, 變相都會加多少少, 其實2-4都可以接受, 7就太過份. 而且如果同(抗疫)表現掛勾的話, 應該要減薪.

唔洗講嘢,低層公務員即刻士氣大降200%

私人公司有花紅,公務員無

香港人就係甘,自己冇就希望人地都冇,黃子華的魚蛋論真係不朽

引用:
原帖由 touya08 於 2022-7-5 13:35 發表
講真, 公墓猿就算唔加人工, 每年都會自動跳point, 變相都會加多少少, 其實2-4都可以接受, 7就太過份. 而且如果同(抗疫)表現掛勾的話, 應該要減薪.
公務員嘅表現同效率真係咁差咩,你睇下外國公務員做嘢係點?

今年市道差,加左影響所有打工仔士氣

去過外國,包括英美澳加,啲人做嘢慢香港幾多?申請嘢真係你急佢唔急

引用:
原帖由 touya08 於 2022-7-5 13:35 發表
抗疫政策係班高官話事
關公務員咩事

引用:
原帖由 wingyee380 於 2022-7-5 13:39 發表
私人公司有花紅,公務員無
咪係囉,公墓園夠有好多福利私人公司無啦.講到花紅,幾舊水都可以係花紅,隨時少過過氣凸狗俾乞兒呀

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2022-7-5 13:43 發表

咪係囉,公墓園夠有好多福利私人公司無啦.講到花紅,幾舊水都可以係花紅,隨時少過過氣凸狗俾乞兒呀
請問公務員有幾多福利?

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2022-7-5 13:43 發表

你投考唔到公務員? 公務員咁好做,你咪apply囉

引用:
原帖由 wingyee380 於 2022-7-5 13:45 發表

你投考唔到公務員? 公務員咁好做,你咪apply囉
如果公務員咁唔好做,咪辭職加入私人公司囉

國內師兄開post都冇加咁多,非常正路

主題標籤 #行政會議
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]