• 瀏覽: 10,728
  • 回覆: 10
中國一炮過[柯煙]買292架空巴, 總值三千億港元, 係中國有史以來最英明的決策, 中國人到依家先至識玩政治, 先不論空巴在中國購買零件及組裝, 中美之間有極大貿易不平衡, 中國因而需要買波音飛機以減少貿易順差, 日後中國必定大買特買美國大豆之類的農產品, 美國高科技人才就失業去做速遞員.
中國以往係買一半波音, 一半空巴, 兩方都唔得罪, 但中國的購買方式令中國自己吃盡了苦頭, 美國及歐洲如魚得水, 賺盡中國的錢之餘仲以2對1的方式對付中國, 玩到中國一棟都冇, 使到中國有如啞子吃黃連, 有苦自己知.
今次中國使出一招二虎競食之局, 令到兩隻猛虎自相殘殺打餐死, 中國坐在旁邊食花生, 歐洲一注獨贏中國的彩金, 日後美國要指示歐洲對中國有何敵意行動, 歐洲都要棟起床板諗清楚先至做, 上次澳洲買潛艇事件令法國受到羞辱, 美國今次受番回力鏢, 美國失去中國最大的飛機市場, 波音真係屎都冇得食.   

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-7-5 01:16 發表
中國一炮過[柯煙]買292架空巴, 總值三千億港元, 係中國有史以來最英明的決策, 中國人到依家先至識玩政治, 先不論空巴在中國購買零件及組裝, 中美之間有極大貿易不平衡, 中國因而需要買波音飛機以減少貿易順差, 日後中國必定大買特買美國大豆之類的農產品, 美國高科技人才就失業去做速遞員.
中國以往係買一半波音, 一半空巴, 兩方都唔得罪, 但中國的購買方式令中國自己吃盡了苦頭, 美國及歐洲如 ...
高見!另一方面顯示中國對自己前程的信心。
亊實上若中國買歐、亞洲的二手機,目前是執平貨的大好機會。

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-7-5 13:06 發表

高見!另一方面顯示中國對自己前程的信心。
亊實上若中國買歐、亞洲的二手機,目前是執平貨的大好機會。
歐洲依家受戰爭及疫情打擊, 又有能源危機, 人民生活苦過de de, 中國買空巴係及時雨.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-7-5 19:51 發表

歐洲依家受戰爭及疫情打擊, 又有能源危機, 人民生活苦過de de, 中國買空巴係及時雨.
最重要系分化歐美。

C919出唔到貨?

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2022-7-6 00:29 發表
C919出唔到貨?
C919唯一問題係無辦法發國際航線牌照。
因為航線權限規定,隻飛機或飛機部件必須得到國際認證。
咁現今有認證咩波音空客個d咯。
即系你唔買佢飛機或零部件。
你部機就唔好飛國際線啦。

咁如果部機只能飛國內。係飛行班次調度接駁度。航空公司會好傷。

所以c919需求唔大。

班西人就係咁架。 好自由架。你可以整飛機。但你唔買佢野。我杯葛你飛出國。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-7-6 03:12 發表

C919唯一問題係無辦法發國際航線牌照。
因為航線權限規定,隻飛機或飛機部件必須得到國際認證。
咁現今有認證咩波音空客個d咯。
即系你唔買佢飛機或零部件。
你部機就唔好飛國際線啦。

咁如果部機只能飛國內。係飛行班次調度接駁度。航空公司會好傷。

所以c919需求唔大。

班西人就係咁架。 好自由架。你可以整飛機。但你唔買佢野。我杯葛你飛出國。
民航客機的適航證, 一直以來都掌握在美國及歐盟手上, 所以波音及空巴就壟斷咗民航機市場, 但中國的C919都可以飛出國門, 因為中國跟很多國家都簽訂咗[雙邊適航協議], 呢個世界上除咗美國及歐盟之外, 仍有廣闊市場, 例如中國跟東盟簽協議, 中國的C919就可以飛去東盟各國, 如果係飛越其他國家的上空, 當然事先都要取得沿途國家的過路權.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-7-6 21:02 發表

民航客機的適航證, 一直以來都掌握在美國及歐盟手上, 所以波音及空巴就壟斷咗民航機市場, 但中國的C919都可以飛出國門, 因為中國跟很多國家都簽訂咗[雙邊適航協議], 呢個世界上除咗美國及歐盟之外, 仍有廣闊市場, 例如中國跟東盟簽協議, 中國的C919就可以飛去東盟各國, 如果係飛越其他國家的上空, 當然事先都要取得沿途國家的過路權.
問題就係國際線好多要經過第三國 同個海。所以基本唔搞點班西人。佢地就係霸住個市來做。

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2022-7-6 00:29 發表
C919出唔到貨?
C919已經超過600架訂單,做唔切

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-7-5 01:16 發表
中國以往係買一半波音, 一半空巴, 兩方都唔得罪, 但中國的購買方式令中國自己吃盡了苦頭, 美國及歐洲如 ...
最好還是多邊平衡,但烏克蘭戰事開打後,美國波音就對俄禁運民航飛機零件,難以信任

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-7-6 23:33 發表

問題就係國際線好多要經過第三國 同個海。所以基本唔搞點班西人。佢地就係霸住個市來做。
公海係可以自由航行. 民航機一般都係近海飛行.
第三國如果係跟中國友好, 中國的民航機就可以飛過該國的領空.
上次中國的運20(胖妞)運防空導彈去塞爾維亞, 沿途就係取得各國的通行權.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]