• 瀏覽: 50,736
  • 回覆: 376
  • 追帖: 3
+3
引用:
原帖由 poorsa2 於 2022-7-4 19:49 發表

聽講幾年前4大地產都要返5.5日,新世界改5日後迫到其他3間跟
無錯。
我朋友新世界建築做,佢都話新世界人工同福利都比同行優渥

咁做佢其下保安有冇加薪?做足十二碼?

WFH= 24 HOURS DUTY

即係由5天變5.5天工作週啦

但係加班無錢,日日要加返幾粒鐘班

曱甴唔使休息

引用:
原帖由 天生原始的婆仔 於 2022-7-4 20:56 發表

無錯。
我朋友新世界建築做,佢都話新世界人工同福利都比同行優渥
就係太HEA.搞到要拆新樓

引用:
原帖由 kwma 於 2022-7-4 20:56 發表

彤哥好波
佢死左幾年啦,未死一定唔會做

估唔到喎,真係做得晒d嘢?

引用:
原帖由 siuroy123 於 2022-7-4 18:21 發表
新世界集團﹙0017﹚宣布將優化家庭友善措施,當中包括試行「夏日工作天」(Summer Fridays),於夏季實施4.5天工作周及一天在家工作﹙WFH﹚,採用混合辦公模式,讓員工能更彈性地安排工作時間與地點。集團期望透過有關安排,提升員工的福祉,從而令他們工作時更有動力和效率,達致共贏。

新世界續稱,根據旗下各公司的業務性質與實際運作情況,並會於多個合適的業務單位,包括新世界發展、K11、 ...
冇野嘅,有D公司已經行三日反兩日,比D同事習慣吓冇office反,五使交天價租,水電器材文儀,然後搬出香港去揾便D地方有自動化工作,有人話要提高競爭力,應該等五到尼日囉。。。商家往往前瞻性,行動性比打工仔,公墓園還要快

唔係個個有咁好福利,個別部門亞頭,冇家庭冇伴,一眼緊,咪全部五日工!咪駛諗wfh

人哋試行幾個月,就試到邊個員工比較打得做嘢有交代有責任,之後就可以炒左啲乜嘢都慢過人、又冇責任心嘅員工

引用:
原帖由 lmao 於 2022-7-4 19:42 發表

做唔掂就執左佢
你想大企業壟斷市場然後行奴隸制一星期返七日,朝七晚十?

引用:
原帖由 teven2005 於 2022-7-4 20:03 發表
返咁少工真係好咩

我好擔心會影響到香港同埋祖國既發展
返得小,生產小,生意小,職位小,人工小,最後吔屎。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]