• 瀏覽: 15,211
  • 回覆: 78
+10
引用:
原帖由 Wildgarden 於 2022-7-5 01:43 發表

你當世界局面真係鄰里關係咁簡單?大家都係講緊揾食,你調轉試下用黑社會去比喻你就諗得通!
而家西歐國家個個都唔妥老俄,但又敢怒不敢言。突然有個柒頭衝出嚟大叫,大家都唔妥佢,咁我去打柒佢,你地記得幫拖呀,點知唔夠人打又吹唔響支雞!
醫藥費都要自己比,紅藥水都要求人比先有呀,陰9公!
嘩, 好有道理喎?? 美國佬打伊拉克你就媽叉佢, 俄佬就敢怒不敢言?? 你條紅線去到邊呀??

睇到各位嘅分析, 發現我地細細個由小學, 中學, 大學所學習嘅儒家思想同要分清是非黑白嘅觀念完全被顛覆, 我地係咪要檢討一下我地所學習嘅嘢係錯誤呢??

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-7-5 05:35 發表

嘩, 好有道理喎?? 美國佬打伊拉克你就媽叉佢, 俄佬就敢怒不敢言?? 你條紅線去到邊呀??
師兄,唔係我敢怒不敢言喎,係全個歐美都敢怒不敢言

美國佬打伊拉克個個都係無人出聲,知唔知點解?話事權係講邊一個拳頭硬,就算你收埋一包洗衣粉我都可以話係化武,邊個敢出聲?

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-7-5 05:47 發表
睇到各位嘅分析, 發現我地細細個由小學, 中學, 大學所學習嘅儒家思想同要分清是非黑白嘅觀念完全被顛覆, 我地係咪要檢討一下我地所學習嘅嘢係錯誤呢??
師兄,你有無入錯版?呢到軍事區你嚟講儒家思想?你唔好講佛教禁殺生呀

我支持烏克蘭繼續打。
烏克蘭戰爭,是持續消耗俄羅斯和歐洲,也部分消耗美國,一直打下去對中國有利。
說到底,目前的情況看,俄羅斯只是中勝和慘勝的分別,完全不可能輸(已經占領的土地絕對不會吐出來)。俄羅斯不輸,中國就不擔心。
而反過來,戰爭若是很快見分曉,美歐很可能賣了烏克蘭,而同俄羅斯緩和關係。美國是現實主義者,這事完全做得出。而美俄緩和,對中國就大大不利了。

引用:
原帖由 robin09 於 2022-7-5 09:50 發表
我支持烏克蘭繼續打。
烏克蘭戰爭,是持續消耗俄羅斯和歐洲,也部分消耗美國,一直打下去對中國有利。
說到底,目前的情況看,俄羅斯只是中勝和慘勝的分別,完全不可能輸(已經占領的土地絕對不會吐出來)。俄羅斯不輸,中國就不擔心。
而反過來,戰爭若是很快見分曉,美歐很可能賣了烏克蘭,而同俄羅斯緩和關係。美國是現實主義者,這事完全做得出。而美俄緩和,對中國就大大不利了。
同意,只有不參戰、不援助的國家才會獲得最大利潤。
雖說老俄算上中勝或險勝,但在於經濟、政治利益之下仍算有些微斬獲。
普帝在老俄內地位變得更加牢固,盧布騰升,經濟制裁之下覓得潛在買家。
有人可能覺得老俄都戰死左好多士兵,不過殘忍D咁講,士兵人命係國家角度嚟講,1萬幾千的確係可以接受範圍之內,更莫講一個人口充裕大國。只要有完善軍體,失去的可以重新鍛鍊出來

引用:
普大帝就係學左儒家思想, 堅持大一統而收復烏克蘭
可能仲唔多唔少學習埋法家思想添:
-恃交援而簡近鄰,怙強大之救而侮所迫之國者,可亡也。
-大心而無悔,國亂而自多,不料境內之資而易其鄰敵者,可亡也。
-國小而不處卑,力少而不畏強,無禮而侮大鄰,貪愎而拙交者,可亡也。

BTW你讀書學果套咩是非黑白對國與國之間既政治係冇用架, 一國政治由古到今只講利益, 唔好甘天真張自己果套夾硬搬落去啦

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-7-5 05:32 發表

北約東擴咁就可以入侵烏克蘭啦?? 咁芬蘭同瑞典係咪俄下一個入侵目標呀??
北約東擴只係其中原因,烏克蘭政府排俄,軍事打壓頓巴斯俄民先係轉裂點,
不斷掩飾殘暴嘅軍事打壓,眼盲心盲。

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-7-5 00:43 發表

踩咩紅線呀, 你話我知啦?? 屋企整防盜門就被隔離屋打? 咁就叫踩到紅線呀?? 出聲叫朋友幫手救援就話唔係正義?? 咩道理呀, 你點樣樣講得通??
北約找左南斯拉夫先扮正義

引用:
咁奇怪?

你大學讀乜我唔知。
但係你小學, 中學讀過甚麼儒家經典???

引用:
原帖由 cortet 於 2022-7-5 13:10 發表

咁奇怪?

你大學讀乜我唔知。
但係你小學, 中學讀過甚麼儒家經典???
他讀的是「愚家」,不是「儒家」,因為用廣東話輸入,一時出錯了。

好嘢好嘢,為咗盲撐竟然顛倒黑白是非,入侵人地係為咗大統一? 幫助弱小就打造成挑起戰爭?咁大陸軍援塞爾維亞又算係咩呢? 為達致和平? 為正義?

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2022-7-5 11:42 發表

北約東擴只係其中原因,烏克蘭政府排俄,軍事打壓頓巴斯俄民先係轉裂點,
不斷掩飾殘暴嘅軍事打壓,眼盲心盲。
哦,打壓俄民就出兵侵入? 咁中國人去到外國被打壓?中國記者被美國打壓? 各國騷亂就出現排華,咁中國需唔需要......
師兄是否不斷掩飾殘暴打壓......

美個入侵別國算少咩,上面條傻人發雞盲呀?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]