• 瀏覽: 13,050
  • 回覆: 50
  • 追帖: 1
【on.cc東網專訊】日本央行6月份購買國債的金額已增至歷史新高。在西方國家轉向收緊貨幣政策的同時,日本央行繼續採取大規模貨幣寬鬆措施來支持經濟。海外投資者拋售日本國債,日本央行購買量大幅增加。

(冇人要日元  日本唯有自己買番自己國債 日元有排跌 買盒飯好快變幾百萬yen)

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/日本央行6月份買債規模創歷史新高-084945087.html

引用:
原帖由 普京大帝 於 2022-7-4 14:42 發表
【on.cc東網專訊】日本央行6月份購買國債的金額已增至歷史新高。在西方國家轉向收緊貨幣政策的同時,日本央行繼續採取大規模貨幣寬鬆措施來支持經濟。海外投資者拋售日本國債,日本央行購買量大幅增加。

(冇人要日元  日本唯有自己買番自己國債 日元有排跌 買盒飯好快變幾百萬yen)

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/日本央行6月份買債規模創歷史新高-084945087.html
哈日族都都係咁買日元

佢個債, 似聯繫咁用固定息口同你接
唔加息好快爆

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-7-4 15:18 發表
佢個債, 似聯繫咁用固定息口同你接
唔加息好快爆
爆就唔會爆
日本國債好多都係日本人自己買返
所以佢個國債佔GDP雖然已經過200%
但都無評級機構將日元評級降低

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-7-4 15:41 發表

爆就唔會爆
唔加息除時爆啦
借日本紙.......再沽債........息差唔郁既咪當年港紙咁lor

"鄉下"人快啲過去陪葬啦

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-7-4 15:43 發表

唔加息除時爆啦
借日本紙.......再沽債........息差唔郁既咪當年港紙咁lor
啲人最近好似已經係咁玩囉

主子收割全世界唔夠數。唯有叫條狗印多啲日元嚟掟

引用:
原帖由 普京大帝 於 2022-7-4 14:42 發表

新聞來源連結:

有排貶值

唔怕, 香港有好多日本人, 祖國快點號召他們回家鄉消費 早幾日不是有報導話有人換了幾十萬和100萬日元回家鄉血拼嗎?!

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-7-4 15:41 發表

爆就唔會爆
電視剛剛做緊日本電視劇 名字叫(日本末日)

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-7-4 14:59 發表
日本唔好死頂喇,加息啦。
日本政府入不敷支,每年靠發債頂住支出,國債已經GDP 2倍幾,只要加少少息,每年還息可能用晒稅收。

引用:

爆就唔會爆
 好難講,評級公司美國佬操控,美國和華爾街要做野,聯合評級公司,傳媒一齊做勢,先沽空貨幣,股市,搞到人心惶惶,日本退休基金,平民大手拋售日圓資產,可能小日本就陸沉!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]