• 瀏覽: 37,151
  • 回覆: 238
+2
【明報專訊】中國三大航空集團向歐洲空中巴士公司購買292架、總值高達2900億港元的飛機。美國波音公司隨後發聲明稱「令人非常失望」,稱是「地緣政治差異的分歧」限制了飛機出口,並希望中美對話。

滷味一邊打壓黑挑釁中國,一邊又想賺中國的便易!好事都是你尾國的?要臉不?你要為自己的行為付出代價的!讓尾國難受,說明我們走在正確的道路上。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/中國/article/20220703/s00013/1656785740605/空巴接華大訂單-波音表「失望」歸咎政治

有臺媒分析指四大好處

1. 空巴用中國零件和在中國組裝;
2. 警醒美國對臺灣軍售所帶來的損失;
3. 分化歐美,如美制裁空巴的話;
4. 平,空巴有折頭,另歐羅對美元貶值,且去咁啲美元。

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2022-7-4 11:33 發表
有臺媒分析指四大好處

1. 空巴用中國零件和在中國組裝;
2. 警醒美國對臺灣軍售所帶來的損失;
3. 分化歐美,如美制裁空巴的話;
4. 平,空巴有折頭,另法郎對美元貶值,且去咁啲美元。
Thanks for sharing 

美國政棍可能諗緊辦法點制裁令中國三大航空集團同歐洲空中巴士公司呢單生意做唔成

好多嚴重意外都係波音,唔選你都係正常

引用:
原帖由 winghang1234 於 2022-7-4 11:41 發表
好多嚴重意外都係波音,唔選你都係正常
737 MAX

引用:
原帖由 johnlong18 於 2022-7-4 11:11 發表
【明報專訊】中國三大航空集團向歐洲空中巴士公司購買292架、總值高達2900億港元的飛機。美國波音公司隨後發聲明稱「令人非常失望」,稱是「地緣政治差異的分歧」限制了飛機出口,並希望中美對話。

滷味一邊打壓抹黑挑釁中國,一邊又想賺中國的便易!好事都是你尾國的?要臉不? ...
說得對,找不出理由要幫你美國波音買飛機,擺明曲線制裁你美國。

引用:
原帖由 johnlong18 於 2022-7-4 11:11 發表

滷味一邊打壓抹黑挑釁中國,一邊又想賺中國的便易!好事都是你尾國的?要臉不? ...
就係唔買波音,吹呀!

貿易戰好容易贏?

引用:
原帖由 team123123 於 2022-7-4 11:38 發表
美國政棍可能諗緊辦法點制裁令中國三大航空集團同歐洲空中巴士公司呢單生意做唔成
分化歐美

中方用賺來的霉國廁紙買更多西歐有價值產品 亦可以警告西方企業站邊有什麼后果🧐一石多烏非常高招🤭

借力打力,如果美國出面干涉必然會挑動歐盟神經,唔出手波音將來就連挑戰空巴的本錢都沒有...

法仔搶贏番次,報一箭之仇😄,暫時2:1

波音唔係唔知玩政治嘅結果掛

引用:
原帖由 馬路小薯仔 於 2022-7-4 12:07 發表
波音唔係唔知玩政治嘅結果掛
用老尾大機構、選票比政府壓力

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]