• 瀏覽: 406,582
  • 回覆: 228
  • 追帖: 8
+36
本主題由 YanNessIsMe 於 2023-6-3 23:19 關閉
引用:
原帖由 全職炒手 於 2022-7-8 18:54 發表

就事論事,安倍總體來講算係日本近年最有作為首相。首相前期,都仲可以保持相對獨立自主外交政策,總體上能夠穩定大陸同亞洲多數國家關係,但後期真係一條路走到黑,從而令日本好大可能走上不歸路。
佢有啲運濟
好衰唔衰遇到特朗普條狂人做總統
安倍已經認晒低威,去美國又跪又舔
要求侵侵唔好退出TPP
侵侵一意孤行,一上台冇幾耐就退出,搞到日本要獨自擔起
仲有特朗普除左同中國打關稅戰,第二個目標就係日本
當時又專登飛去美國陪侵侵打高爾夫球
記得當時報導,侵侵講同安倍fd歸fd
但係日本經濟上佔盡美國便宜呢下冇得傾
安倍俾侵侵玩到殘,先至再回頭同中國講和
本來任內表示友好,已經邀請習近平訪日
遇上疫情無限延期
加上要辦奧運,一直唔肯加強防疫
最後搞到一鑊泡,奧運宣布延期,佢都跟住落台

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-8 20:16 發表

台灣就唔駛諗,一定要打先羅得番,日本同台灣都好,都係美國佬會幫拖架啦,到時會唔會世界大戰
我認為日本仔同美國都係打下嘴炮
烏克蘭國土面積等於16個台灣大
如果俄羅斯打烏克蘭等同台灣咁大
晨早就打左落黎
以前睇過一啲軍事評論
解放軍戰機從最近台灣地區福建省起飛
唔駛三十分鐘就飛到台灣本島上空
再奸啲,先講係海峽中線演習
演演下屈尾十就轉頭打,唔駛十分鐘就到達
如果用短程導彈仲快,好似十分鐘以內就打到
分分鐘台灣防空系統偵測到,未及發射攔截就命中目標
美國同日本就算有心,根本黎唔切救援
美國以前早就呼籲,叫台灣自己最好頂一個星期
後來有改口,總之有幾耐頂幾耐
等美國有時間整軍趕過去,最近美軍基地係沖繩

又係果句,就算有台毒份子
台灣島內同文同種,本是同根生
中國落唔落到手,要點打法?
一旦開戰,點都會造成傷亡
如果出重手,留島不留人,可能兩三日就結束

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-8 20:54 發表

美國佬最鐘意嚇住先,話就話一定幫,唔係點昆台灣買軍備

只係亞爺又唔想用武力收回,一直拖拖拖
武統始終係下下策
用武力收回,一定有死傷
呢個仇恨唔可能咁易化解
收回後就要用高壓統治,甚至軍管
呢個時代,點可能咁做
本來策略同普京打烏克蘭差唔多
以為出兵圍城,澤倫斯基會走佬,就扶個傀儡政權
或者佢唔走佬直接和談,條件就由俄羅斯開
等同烏克蘭變成俄羅斯附屬國
有左俄烏戰爭呢次經驗
武力震懾台灣政府,迫使台灣不戰而求和
走上談判座接受一國兩制或一國一制
呢招可能行唔通
萬一美國又重施故技,要菜菜子學澤倫斯基咁頂到底
一直唔肯投降,又唔想談判
玩消耗戰
阿爺到時只有兩個選擇,同普京一樣慢慢耗,睇下邊個慘
另一個方法係,滅毀戰速戰速決,唔理死幾多人
用最快速度打到爛,連投降機會都冇,直接佔領
點講都好,兩種方法付出代價相當大

點會有人失格失成咁
舔日都唔係咁舔法
菜菜子居然為安倍死下半旗致哀
駛唔駛定為紀念日放假?
台灣人真係好呃
話安倍係史上對台灣最親首相
佢好多支持台灣言論,都係落左台之後至敢講
在位時屁都唔敢放一個
最好笑提到日本送AZ疫苗
明明係日本政府認為呢隻疫苗副作用太大
唔敢俾日本國民打
本來就要送晒出去俾世衛轉送其他國家
因為台灣完全冇準備買唔到,疫苗大缺
日本仔只係將啲唔要既野,當順水人情送俾台灣
台灣人就感激到好似日本人大恩大德永世難忘

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-10 10:56 發表
傳日本第一女保鏢護安倍 無法阻止

睇片又確實係成班保安都有問題, ...
已經證實係誤傳,相片馬尾妹證實唔係傳說中女保鏢石田萌美
只係一個女救護員,下面link有多幾張馬尾妹,有全身照
目前冇法確認女保鏢石田萌美在唔在場

安倍晉三去世|女神級保鑣失職? 一張照片或證她根本不在現場 https://www.hk01.com/sns/article/790731

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-10 15:46 發表

咁就好D,還番呢個女保鏢公道,但又即係話安倍無做首相後

就只係得一班廢柴保安保護佢,真係好唔掂,完全無危機意識!
日本仔有啲事係因為矯枉過正,最後種什麼因得什麼果
下面報導,有人認為點解群眾中有人可咁接近安倍冇人去阻擋
或注意到唔妥
推測係幾年前單官司,同樣係安倍自己間接做成
每個社會都有啲on9法官

為何可以輕易接近安倍晉三?日網友猜測3年前的「這件事」是主因

2019年時安倍晉三在札幌演講,當時有一對男女干擾演講進行而被北海道警方帶離,之後這對男女因被警察驅離而精神受損,向政府請求賠償。今年3月,札幌地方法院一審宣判出爐,法院以「警方侵害二人表達的自由」,判決有關當局須賠償被害人約88萬日圓,這件事也讓日本政府受到左派批判,認為「這是侵害民眾表達的自由」。
而2019年的事件也讓日本警方不敢再驅離演講時試圖靠近政治人物的民眾,也有不少人認為安倍晉三遇襲與該事件脫不了關係,也必須對該次事件的判決結果展開問責。
https://tw.news.yahoo.com/為何可以輕易接近安倍晉三-日網友猜測3年前的-這件事-是主因-081919549.html

引用:
原帖由 全職炒手 於 2022-7-10 17:02 發表

作為保鏢,唔可以一班中只靠一個,其他濫竽充數。最好笑係第二槍時,有個拎類似公事包,實際係防彈鋼板個保鏢,連塊板都唔打開。
戲都有得睇
政要保鏢
就算第一槍反應遲左
一聽到槍聲
馬上第一個動作係飛撲用肉身幫主子擋子彈
如果有做呢個動作,安倍唔會死
佢係第二槍攞命
成班人係度發呆,等到第二槍至有幾個人去制伏槍手
所以完全唔關女保鏢事
有佢係度,又點?槍手開槍仲一個打十個?

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-10 20:39 發表

所以我懷疑個班只係普通保安,佢地個反應真係好差,阻到第二槍,安倍唔會死!
並非普通保安
因為睇片,當時有保鏢舉起防彈公事包擋子彈
防彈公事包應該係國安等級保鏢至有配備
下面條片就睇到,中左槍先舉起黎擋,反應真係太慢

https://www.youtube.com/watch?v=f9qWBSDF8k0

引用:
原帖由 武德鼎 於 2022-7-10 20:58 發表

安鬼子自己衰八卦
正常聽到巨響應該都係走夾唔抖,佢竟然回頭望
日本唔係一個槍支氾濫國家
唔係咁易獲得槍支
佢地啲社會痴線佬隨街殺人,都係用刀
再加上唔只安倍,連保鏢諗都冇諗過有人會立心殺佢
聽到第一聲槍響爆聲,大家自然反應回頭睇下咩野事
都算係合理
最大問題後,保鏢應該至少有兩組人,一組睇前一組睇後
後面居然冇人睇

係咪家人唔敢出面
搵幾個臨演出黎代替?
又唔係做壞事,而且同政治無關
出得黎又要遮遮掩掩
咁似十二瞞徒啲所謂親屬?
係咪同一班演員?

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-26 16:08 發表

我估又點都會有一到二個係親人,不過點解要著到咁,我估計係驚比人起底

始終呃賠償都唔係咩光彩事,唔通佢而家敢話佢地係為正義咩
就算驚比人起底
都唔駛著到標準曱甴裝
正常人普通裝口罩鴨舌帽
邊個會認得
何解全套黑裝?
睇黎似係故意
我估冇一個係親人
佢地應該開完記者會
就會去廁所換裝
免得俾記者跟蹤

為左同啲曱甴有所區別
以前都會買黑色衫
貪方便黑色系冇咁易汙糟
黑衫我全部掉晒
避免誤會,著返啲唔同色衫

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-26 23:05 發表

不如你講下家人除左打電話搵港鐵幫手搵人,佢地重做過乜??

皇帝都唔急太監會同你急,家人自己唔搵叫人幫你搵,咩道理
港鐵都認衰,冇咩野好講
賠錢應該賠硬,差在要賠幾多
我搵左幾家媒體報導睇
最後線索老人係紅磡車站廁所失聯
如果車站職員話俾你聽搵過晒冇喎
請問,如果係你,你該如何?
仲會諗到去邊搵人?
報導有講,家人後來親身到車站問
得到一樣答案,話冇
家人馬上去附近醫院同紅磡差館問
都問唔到有接過呢單case
直至清潔工見廁所反鎖又冇人應門
用備用匙開門至發現
如果清潔工都知道呢個係SOP
點解港鐵職員收到家屬求助
去拍廁所門冇人應門,就應該用備用匙開門
呢啲全世界都識SOP
將來追究責任呢個負責去廁所搵人員工,可能會被炒友
警方接手調查,會調出所有閉路電視錄影
到時就知邊個敷衍了事
重點係解剖死因,如果證實死亡時間,確係延誤
港鐵走唔到數
而且閉路錄影畫面操作好容易
有晒資料同時間點
只要港鐵收到救助,馬上調畫面黎睇就知個老人有冇入左廁所

這事有另一個重點
似乎網路上好多人並不同情家屬
我估原因在於果啲所謂家屬
唔理真假,搞到好似曱甴咁既衰款
好搵唔搵,點解要搵民主派人出黎開記者會?
搵建制派唔得咩?呢啲事建制派唔可能唔受理
明明單純意外加上人為失職,無關政治
搞到有道理都變左黑人憎
如果唔搞個黑衣人記者會
R賠償又好,咩都好,我覺得完全冇問題
港鐵咁大間公司冇SOP?賠償都係抵死

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-27 11:08 發表

如果港鐵認為要賠錢了事,我地一般人無咩好講,只係個人覺得唔應該咁就賠錢

撇開賠錢呢個問題,你問港鐵話搵過晒都話無,當事人會點,我只係奇怪佢地做乜唔自己親身去搵

明知個老豆係紅磡站出去廁所,做乜咁撚簡單易搵的自己唔去搵,要搵港鐵幫手搵

之後人家話無而家又賴落港鐵度,我成日講的就係呢個問題,自己唔盡力去搵

邊撚個幫到你班家人!
呢次我唔同意你講法
佢地有去到紅磡站再問一次
得到答案係一樣,搵過晒冇
家屬去搵都冇用,佢地手上又冇備用匙
加上佢地冇權力可以入廁所到處拍門
然後要求港鐵開門
點都要港鐵人員陪同
如果比著我,我都會姑且相信港鐵職員有搵過晒
話晒係港鐵的管轄區,家屬又冇搜索令可以周圍搵
而且冇人知個老人係咪去完廁所後
已經離開車站,失蹤第一現場並非車站
算了,唔想拗
大家觀點唔同
就等睇下港鐵會唔會賠

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-27 12:04 發表

唔係同你拗,係我想知港鐵殘廁係咪係人都入得,係的話做乜家人唔入去拍門?

拍左門無人應又開唔到門的話,即係話入面有人,咁點解唔即時叫地鐵職員睇

即時就要攪大佢啦,駛乜攪到而家咁,又如果唔係係人都入得的話,佢老豆點入去殘廁

我要講的就係呢一點,其實班家人有講話信錯港鐵,始終入面死果個係佢地自己老豆

佢地都唔緊邊個緊!
我有家屬失蹤經驗
詳細情形唔想講咁多
只係同你講
身處當時環境六神無主
只能相信或交俾相關人員處理
自己去搵,談何容易
最後發現,係原先預計地點,差左十萬八千里
而家睇呢單case,大家係局外人以上帝角度檢視
當然會挑出好多毛病

港鐵同家屬講搵過
表示港鐵搵過晒
家屬誤以為港鐵去過晒所有廁所拍門
事後港鐵知衰,話有職員已經去過死者倒臥的廁所拍過門
但係冇人應門,所以冇理到
當時港鐵並冇如實告知家屬,有間廁所冇人應門喎
你地要唔要去再搵一次?
簡單講就係消息冇溝通好

何況清潔工未發現死者前
冇人知紅磡車站是否失蹤地點
因為老人臨時落車搵廁所,老婆先去目的地
點知個老人係咪已經離開左紅磡,係其他地方出事

要講都講完
呢個話題我stop

引用:
原帖由 ahmei 於 2022-7-27 12:38 發表

哪,呢句係關鍵如果是真的。
事後港鐵知衰,話有職員已經去過死者倒臥的廁所拍過門
但係冇人應門,所以冇理到。
門反鎖,冇人應,就算數。
平時去厠所,有時都會遇到拍門,正常會話:有人。
再補充少少
港鐡職員同家屬講廁所已經"搜尋"過
所以建議家屬擴大範圍搜索
家屬聽從建議分頭搵到車站外圍
正常邏輯,港鐵職員話搜尋過廁所
大家理解係,應該拍門又好,用叫又好
裡面有反應,就認定該廁所內係OK
所以有兩個可能性
一,港鐵職員並冇認真去搵
理論上,正常做法係去一間一間拍門或用問的
有人回應,表示裡面正常
冇人回應,就應該拎KEY去開門