• 瀏覽: 406,581
  • 回覆: 228
  • 追帖: 8
+36
本主題由 YanNessIsMe 於 2023-6-3 23:19 關閉
引用:
原帖由 上環 於 2022-7-3 20:33 發表

當時的主事官員係李加超,係咪即係話佢要揹呢隻鑊,但而家李做左特首,點算好

你又講勇於擔當,一陣又比人話你屈習大架啦

其實佢又唔講清楚係咪李加超,好神姐!等你d人百般想像
有趣的邏輯
假設引蛇出洞係精心設計
設一個局將班亂港人士一網打盡
成功由阿爺裡應外合推出港版國安法

誰是幕後大功臣?
如果逃犯條例係原頭引爆點
主事者解釋很好清楚,無驚無險通過
陳同佳案亦都圓滿解決
仲邊有港版國安法,亂港組織仍然存在
只在等一下個機會

套用引蛇邏輯,主事者故意唔解釋清楚
催化出攬炒,至會引到蛇
否則和平落幕如同佔中,豈不這類事無限輪迴
香港過一段時間就亂一下

我終於了解,引蛇出洞真正主事者亦即隱藏大功臣
原來係李家超,林鄭都蒙在鼓裡
唔知李家超暗地裡玩引蛇
如果唔係,林鄭又點會怪"主事者"冇釋解清楚
唔怪得李家超會升官做特首
港版國安法能夠出台,原來比卡超居功厥偉
呢個推論是否更合邏輯

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-4 12:54 發表

睇番條片,我估計係佢行得快過習大,7.1習大先係主角,佢只係配角

等於主人家請食飯,係咪應該要等主人家埋左席先食飯,呢個係禮貌!
呢個我知
以前啲新聞我有注意細節
通常官方有自己攝影官記錄高官或元首出訪
攝影官通常會係握手前進方向前,一直跟住拍攝
林鄭正正擋住主席前進方向
本地媒體記者只能在後面遠處拍
所以大家比較唔了解

下面有片,正常禮儀係要點介紹
習主席當年訪問北韓,金仔點企位一一介紹官員俾習主席握手
可以直接跳到10:56位置就知道

https://www.youtube.com/watch?v=YTK9TXTqX2o

下面仲有,睇下習主席點樣企位介紹,輪到金正恩又睇下金仔點樣介紹
直接跳到9:21

https://www.youtube.com/watch?v=S6Pw1wQNDvo

引用:
原帖由 武德鼎 於 2022-7-4 13:59 發表

即係「做戲論」係存在?
不過係李家超同阿爺做戲
我推論係有根有據,唔係空口講白話
如果坑論/蛇論/做戲論,係林鄭設局或知情
私下同商界友人傾計時
就算唔明講,多少都會有少少暗示
理論上,私下談話應該信心滿滿
叫商界友人少安勿躁
一切盡在掌握中,好快就會翻轉
事實上,聽佢講話內容係手足無措
講話語氣好似喊咁口
可見蛇唔蛇論,是否真實存在都不重要
由此可證,就算有完全唔關佢事

【逃犯條例】林鄭24分鐘辭職錄音全文曝光

If I have a choice, the first thing is to quit, having made a deep apology, is to step down.
So I make a plea to you for your forgiveness.
如果我有選擇,第一件事就是離開,並深深道歉,以及下台。 所以我請求你們原諒
https://www.hk01.com/政情/371190/逃犯條例-林鄭24分鐘辭職錄音全文曝光-指暴力份子有2000人

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2022-7-4 14:42 發表

勇於擔當......就唔會向外國商會認衰認錯,自爆犯下彌天大錯想辭職。
根本呢啲說話唔應該向外透露,已經構成洩露國家機密。
其實錄音內容最大問題
我認為係下面呢段
咁講豈非連中央底牌都掀開
唔好話中文譯唔夠精準
事實上英文表達佢用左好肯定語氣
其實果啲盲撐派,應該冇幾個人會認真去睇晒全文
下面呢段算唔算踩到線
由呢段談話推測,錄音內容北京事先唔可能知情
因為明顯look down中央唔敢輕舉妄動
而且佢用語相當唔客氣
身為地方官員,稱呼中央政府做"共產黨"
我係另一個帖中堅持林鄭做唔落去
所有理據都黎自錄音內容
相信冇幾人好似我咁,一段一段去檢視
話都講得咁難聽,如果係你,仲有面想連任做落去?
不如自己主動求去,執返身彩

Another thing I want to assure you, that is my own feeling the pulse and through discussions, CPG (Central People’s Government) has absolutely no plan to send in the PLA. They are now doing, sort of, acts which I’m sure you’re quite aware of amongst the Communist Party, they’re just quite scared now. Because they know that the price would be too huge to pay. Maybe they don’t care about Hong Kong, but they care about ‘one country, two systems.’ They care about the country’s international profile. It has taken China a long time to build up to that sort of international profile and to have some say, not only being a big economy but a responsible big economy, so to forsake all those positive developments is clearly not on their agenda. But they’re willing to play long, they are willing to play long, so you have no short-term solution.
另一件我想向你們保證的是,我個人認為中央絕對沒有計劃出動解放軍我確信你們相當清楚,共產黨現在相當害怕。因為他們知道後果太大而無法承擔。就算他們不在乎香港,但他們在乎「一國兩制」,他們在乎中國的國際形象。中國花了很長時間才建立起這種國際形象,並且取得發言權,證明中國不僅是一個巨大經濟體,而且是一個負責任的巨大經濟體。所以國家沒有打算放棄所有這些積極的發展。現在沒有短期解決方案,但他們願意以長時間應對事件。
https://www.hk01.com/sns/article/371190

樓上我推論假設有蛇論其實係反諷
嚴格黎講,邊度有蛇論或坑論
佢自己都承認冇計

沒有現成的解決事件之案 因事情變化太快
Now I want to make an appeal for love. It’s not to pity me, or to sympathize with me, but love for Hong Kong.
Then the question we need to ask, each one of us, is how to fix it, how to fix it? I have to say that I have no sort of ready solutions, because the scene changes so quickly.
現在我想請求大家的愛。 這不是憐憫我,也不是要同情我,而是要愛香港。
那麼我們每個人都需要問的問題是如何修復它。如何修復它? 我不得不說我沒有現成的解決方案,因為情況變化如此之快。
https://www.hk01.com/sns/article/371190

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-4 15:33 發表

原來如此,明白晒,簡單講即係林鄭阻住晒

咁我都公道小小,呢d唔係咩大問題,呢份報紙又係既,咁都報出黎
算啦,香港記者未見過世面
咩撚都唔識,小小事就大作文章
事實上,香港特區政府係地方政府
少有出國訪問,對一啲禮儀冇咁熟識
或者一時醒唔起,唔係咩野大件事
網路上隨便搵都一堆例子
下面主席到尼泊爾國事訪問
3:32開始,就有習主席同尼泊爾總理,互相介紹
睇下佢地角色互換點企位就好清楚
有翻譯官就會企後少少翻譯介紹

https://www.youtube.com/watch?v=iJEWmqQSlRc&t=364s

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2022-7-4 16:14 發表

片中1:35 ....... 林鄭話:據我自己判斷及在各種討論發現,中央絕對沒有計畫派解放軍進入香港,他們知道代價太高。
另外還說...... 中國用很多時間建立自己在國際上的地位,毀掉這種正面形象建設,顯然不在中國的計畫之中。

對外商說這些話,等同透露國家策略部署。

https://m.youtube.com/watch?v=mdTlS4F95xM
當時就有好多討論
講英文對象一定有鬼佬,有人唔識中文至要全程講英文
有冇搞錯,係鬼佬面前咁講野
直接講"共產黨現在相當害怕"
前面仲要加句"我確信你們相當清楚"
即係話,你班鬼佬都知道共產黨而家好害怕
我特別引呢段,感覺係佢發言已經完全失晒分寸
唔似一個地方官員對上頭睇法
直頭係自我抽離成為一個局外人兼政治評論
到而家我都認為冇坑論冇蛇論
只有錄音外流至係設計出黎嘅權謀
錄音錄得到咁清楚,又冇雜音
推論坐得好近佢身邊至錄到咁清
咁岩講英文,咁岩外流俾外媒路透社
邊個流出去,唔通鬼佬會流出去俾東方或生果?
最奇怪第二日被記者問到,佢仲笑住口立刻承認
錄音內容係佢本人講
竟然冇任何怪責友人,唔係麻?咁大件事
佢同人交心講咁多野,友人就出賣佢,呢個咩撚野朋友黎架?
如果係故意咁做有何目的?
內容提到佢冇任何可以解決黑暴的方案
唔知點算,最好方法就係走人,個爛攤子交俾其他人處理
但係又驚人話佢唔負責任,呢個時刻走人
目的就係一句簡單話,She wanted to quit
所以我好早就預測
睇晒錄音內容,佢命運就已經決定
並非中央主動決定
而係佢自己已經安排好

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-4 19:35 發表

對的,中央擺定李上去先,當然會有其他人選,李只係其中一個!
我的推論,由時間點開始,黑暴之亂
大家都輕視錄音外流重要,呢個係所有關鍵按鈕
所有決定就在錄音外流做起點
2019年9月錄音外流之際,正是黑暴鬧得如火如荼
個女人冇晒辦法,故意用另個方法求援,同表明心跡
就係想擔責任走人的意思,中央冇可能sense唔到
2019年10月國慶,林鄭上京,主席訓話"為官避事平生恥"
10月底中全會,決議特區要有國安法同審查機關,開始著手寫港版國安法
中央從錄音內容好清楚,知道林鄭想法,加上主席見過林鄭同班特區官員
有冇閉門會議不得而知,那個時機點就知要親自出手
2020年初夏主任從二線回到一線上位做港澳辦主任,之後一個月駱主任接中聯辦
中央一直佈局,習主席換上兩個親信就知要做野
中間發生咩野事大家應該仲記得,疫情以及北京要準備冬奧
我推測錄音外流後,中央就意識到要開始物色下任特首
將心比心,一早就想走的人,黑暴之亂同疫情兩大事件重疊
假如你係林鄭,好唔好意思,正是多事之秋
係疫情第一年就同中央講放棄連任,而且時間點尚早
拖到2021年3月兩會開會期,正式向中央報告放棄連任
3月拍板定案唔連任,6月李家超升政務司司長
回顧整個過程,6月升官應該已經內定就係李家超
除左CY,真係諗唔到仲有第三個人選
其他師兄係之前個帖都有討論過
香港特首邊個上台都會俾美國制裁
今時唔同往日,邊有咁易搵到人做
只要家族有人同美國牽扯到關係,做生意,讀書..咩都好
總唔希望自己做左特首會牽連到家人
外界搵人唔容易
政府內部由政務司司長升上去做特首,已經有兩個前例
升比卡超果時好大機會就已經決定好
冇可能係今年或者好遲至決定
唔一早同比卡超講好,搵唔到其他人至搵佢做備胎
如果佢婉拒呢?
理由係認為自己仲未夠資歷去接,咪疴河?
香港特首相信係全世界最難做地方首長
稍一出錯就萬劫不復,全世界都會想盡方法去黑特首
仲要打定輸數,到時唔止美國,連歐盟都加入制裁
真係邊度都唔駛去

引用:
原帖由 神經博士 於 2022-7-5 10:09 發表

其實CY已上神枱 正路回朝番落黎做特首吾岩規矩!正如其他中央領導吾會無啦啦敦東菇落去做番省市領導一樣!
佢既動作應該係為波叔鋪路!
而建制內比波叔更懂財金經濟既人大有人在!
但果班人真係如你所講怕被美國制裁 或會壓吾住個場!
當然我亦相信中央係超哥出任政務司司長內有嘗試搵下其他懂經濟既人選不過都係決定用武官鎮住個場更好!
而問責團隊中既武官論資排輩超哥都係排最前!
同超哥同資歷又更勇猛既如前警務 ...
CY曾經講過香港需要佢,佢會義不容辭
有一段時間佢動作頻頻
唔知佢係咪夾埋一齊演戲,定係後備選手做定熱身先?
或者CY至係真正備胎,最後真係冇辧法CY就真係要上場
美國制裁香港官員唔講下咁簡單
而且制裁名單放入到恐怖份子制裁名單中
即係等級如同恐怖份子,所以會連累到家人
李家超,鄧炳強同林鄭一樣,已經被美國列入名單中
李家超被制裁係進行式,佢仲有咩野好怕
當時我將CY列在今屆特首第一人選,事後檢討有野漏左冇考量
佢年紀都七十,再加上再回鍋只能做一任,能否再連任做十年
基本法上有爭議,應該唔得
再返黎只能做五年,再有咩野鴻圖大展都未必夠時間任內推動
至於話CY上左神枱,政協副主席一大堆,只不過係國家俾個副國級頭銜
本身並無任何實權
好似夏寶龍主任,明明已經退居二線,不再擔任中央委員之後
去左擔任一啲閒差
後黎又回到第一線擔政協秘書長,兼港澳辧主任
睇評論,夏主任呢種情況在中共高層好罕見
所以如果CY回鍋並冇規定不能

引用:
原帖由 KG123456 於 2022-7-5 10:10 發表

離任前,我們可以看到她時不時的怨婦發言,有時去到了中央的底線。以打工者來說,是搏炒。

她為何摶炒,就要分析如炒咗佢,對香港同整個中國的影響。

炒佢簡單,但後面的事很多,如由張頂上(基本法是張上位)。大家都知張的能力有多大了。如中央越級任人,一自己破壞基本法,二又給西方各國有位入。香港政局更亂。

可以說,最毒婦人心,她就是看到當時的局面。但中央的隱忍,借她隔山打牛,最終改變局勢。
佢2019年9月錄音外流就搏炒
就算佢唔醒水,身邊啲親人同鬼佬友人
都會提醒佢,呢個位如坐針氈,除左要孭鑊
遲早會被歐美制裁
佢一家係香港冇置產,政務司長時代早講過
退休後去英國生活
佢應該係好在意制裁
美國係2020年8月至將佢列入制裁名單
如果一早炒左佢,應該有機會甩到身,不在制裁之列
關鍵時刻搏炒同自己主動辭職係唔一樣
前者反而輕鬆多,講句sorry執一執包袱離開
仲可以執返身彩
後者就比較麻煩,除左道義上責任講唔過去
上頭未必批准

引用:
原帖由 KG123456 於 2022-7-5 11:54 發表

所以她才會行事奇奇怪怪的

摶炒,如炒咗,她走去英美是十分受歡迎的,可用來反華。

但現在的她,是裏外不是人,睇她離任前的怨言...
我地一般小市民都睇得出錄音外流必有古惑
中央官員冇可能睇唔出
唔通共產黨唔識玩權謀
內地官員通常有黨員身份,一日黨員終身黨員
未聽過有人退休後退黨
除左個啲犯左事叛逃去外國官員
而且中國高層官員,唔似西方國家領導人,退休會出書爆料兼賺錢
頂多就好似朱鎔基咁出語錄記戴佢演講同做過啲事
中央早就知林鄭最終歸宿係英國養老
政治上犯錯又不能像對待趙紫陽一樣
如果中央炒友,好大機會一落台去外國從此不回
兼到處受訪或出書,暢所欲言
畢竟官做到咁大一地區之長,多年黎一定有私下同中央溝通
可能有啲事不方便公開講,到果個時刻佢應該唔會客氣
到而家中央對佢仲係客客氣氣,佢仲有咩野好抱怨?
怨氣只能發係"主事者"同其他人身上,唔敢對中央有任何怨言

其實好多野都係經驗累積
有啲年紀應該知道邊個係許家屯,六四時期駐港新華社社長
當年被稱為地下港督
佢六四後出走美國尋求政治庇護,之後仲出左本書許家屯香港回憶錄上下冊
九七前我係圖書館借黎睇過
條友用自身係香港多年經歷
用香港觀點睇六四事件,同佢所知的事
真相就係自認為的,認為中央尤其係鄧公被蒙騙...

這類原先係自己人,之後反轉豬肚
無論內容係真係假,佢地講話殺傷力比大妓院造謠強N倍
中央最不樂見的

引用:
原帖由 KG123456 於 2022-7-5 14:38 發表

這也是我為何認為她是被夾住做的原因。

中央不炒佢,佢如怨婦那樣坐的極痛苦,所以我們看到她近2年,根本不做或放慢來做,還時不時,語不驚人不休,如失心瘋心,如怨婦,如愚蠢的人...
呢個問題係另一個帖討論過
佢呢一年黎行事,有時好積極,有時又懶懶閒閒咁
唔高興時又會講啲發霉氣話
舉個例,係立法會被問到政見跳票
佢居然直接回頂一句"我一定走數"
唔應該係特首身分係立法會講的話
差在冇爆多句你吹咩

我以前推論,一年前同中央講好放棄連任
應該有默契做到任滿後交接
而且可能係中央主動要佢有始有終
如果俾佢中途走人,好多野都唔夠時間部署
所以佢至會做得咁痛苦,情緒經常起伏不定
既然阿爺講好左做滿任期,疫情期佢消極不合作防疫態度
知佢又想搏炒,只能忍下來
過年後疫情大爆
中央支援的物資遲遲不發
夏主任開會都要忍住講"唔怪香港"
如果中央一開聲責備,咁就好啦
佢會啦啦聲出黎孭,早走早著

引用:
原帖由 papaj 於 2022-7-5 15:54 發表

其實呢個問題已經好嚴重,只係北京政府唔係咩事竟然投鼠忌器,完全係冇對佢有任何內部處理(至少表面上佢喺上北京見完習大返唻香港睇唔到任何被處理過嘅痕跡,仲風騷串嘴咗添!),因為呢種向外商認衰搏同情嘅操作,分分鐘唔止洩露國家機密咁簡單,隨時可以係叛國行為,所以北京政府如果因為唔知咩目的而投鼠忌器的話,咁樣其實已經作出一個好壞嘅先例,即係向香港嘅官員發出咗無論犯咗啲乜嘢錯誤,中央都唔會追究其責任嘅錯誤信 ...
師兄問到底所謂何事?

就用個女人的話回答你就好

所以女神並唔係蠢得晒

基本上以下呢段內容大致合理

因為他們知道後果太大而無法承擔。就算他們不在乎香港,但他們在乎「一國兩制」他們在乎中國的國際形象。中國花了很長時間才建立起這種國際形象,並且取得發言權,證明中國不僅是一個巨大經濟體,而且是一個負責任的巨大經濟體。所以國家沒有打算放棄所有這些積極的發展。現在沒有短期解決方案,但他們願意以長時間應對事件。
https://www.hk01.com/政情/371190/逃犯條例-林鄭24分鐘辭職錄音全文曝光-指暴力份子有2000人

引用:
原帖由 ahmei 於 2022-7-5 17:49 發表

我也傾兩句。
商界對於逃犯條例有好多憂慮,林鄭之前好似花了不少時間和他們溝通甚至修改條例。
呢次與商界有一場閉門會議,好似要同番佢地解釋啲乜野咁。
八月初,國務院港澳辦和中聯辦在深圳共同舉辦香港局勢座談會,
中央作出修例事件已帶有「顏色革命」的研判。
張曉明指出,挺特首(唔會換人?)、挺警隊是當前穩定香港局勢的關鍵。
林鄭有冇可能已經和中央溝通過,再借佢把口放話。
十、一之前應該 ...
絕對不可能中央借佢把口放話
請去從頭到尾細仔將談話內容睇清楚啲
如果中央套好招,內容多少會修飾一下
我樓上引個果段,你冇睇到?
如另一位師兄講,接近洩露機密,將底牌都掀開
"我確信你們相當清楚,共產黨現在相當害怕"
溝通過會咁講野?
而且中央政府絕不可能同意,要透過外媒路透社放消息
有如六四時期,趙柴陽當住戈爾巴喬夫面,講中國目前仍然係鄧公掌舵
雖然有啲野大家心照,但係果時最高領導名義上就係總書記
共產黨好忌諱,有啲野係唔可以公開講出黎

溝通過更加唔會咁講
有得選擇就會辭職
如果大家仲記得,當錄音內容外流見報後
媒體焦點放係邊度?
就係問佢辭職呢個問題,有冇同中央講過
佢仲好輕鬆咁回答,只係想過,從來冇同中央講過要辭職
佢西遊完又冇解釋何謂"有得選擇"?

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-5 20:48 發表

我有個疑問,而家佢唔係特首,咁佢比美國佬制裁度重會制幾耐呢?
我問得就梗係想講,佢要去英國係咪都要等制裁過左先呢?
冇時間性,面對美國這種惡霸國家,佢鐘意幾耐就幾耐
好似前一哥盧偉聰,明明2019年11日就退休
2020年8月美國公布制裁名單,照將佢列入
英國冇制裁,係美國制裁
所以佢仍然可以去英國
只不過由美國財政部制裁
金融體系國際性
去到英國仍然有效
開唔到戶口,用唔到信用卡....

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-5 22:09 發表

明白,咁林鄭要講掂數先走得佬,唔係無戶口無卡佢用點算
佢老公同仔女冇被制裁到
現金咪入晒老公戶口
不過,美國啲衰野難講
要老屈要清算,一定搵到藉口連親人都可以屈
呢個就睇下佢要唔要冒險
好耐以前睇過某位學者專家寫評論
話美國政府情治單位,會將外國政要鎖定監控
包括佢地啲直系親屬
只要查到有資金往來移動,係唔係都可以老屈話你洗錢