• 瀏覽: 406,673
  • 回覆: 18
  • 追帖: 8
+36
本主題由 YanNessIsMe 於 2023-6-3 23:19 關閉
引用:
原帖由 白沙灣 於 2022-7-3 19:35 發表
5年特首...
我只用4個字形容呢個人...
志大才疏...
講叻過做...
有太多根本吾係佢果泛既野佢都係要插手去搞 吾放手比相關官員去做 變相阻礙!

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-3 20:33 發表

當時的主事官員係李加超,係咪即係話佢要揹呢隻鑊,但而家李做左特首,點算好

你又講勇於擔當,一陣又比人話你屈習大架啦

其實佢又唔講清楚係咪李加超,好神姐!等你d人百般想像
或許基於呢個原因!所以先選李家超做特首!
目的就係暗裡打多林鄭幾把!
不過班燒鵝賴粉無法接受中央仍對林鄭作出正面評價只係門面功夫!

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-4 11:12 發表

我認為李家超就係一年前已經選定佢做特首,因為一年前林鄭決定唔做,中央都要搵定人選!
應該未必咁早內定係超哥!
但係班底人選反而一早確定,只係未確定擺位!
中央應該考慮過其他!
如波叔 。中央應該考慮其中一人上特首 另一人繼續做司長!
直到今年1月先決定超哥上!
否則超哥吾會交政綱咁奈 但組班咁快!

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-4 21:58 發表

中央無能係你講,1450都係你講,證據?無啊,我夠話你係灣灣啦

我up下話上秦城咋,咁你都信啊

唔好意思啦,呢度我話事,過主把啦,灣灣仔
所以話D燒鵝賴粉同班小黃人異曲同!
一樣鍾意作大標籤人!
跌左落地攞番堆沙死雞撐飯蓋!!!!

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-4 22:16 發表

佢係入黎討論的話,我由佢的,但佢一入黎就係挑釁,重要大大頂帽扣落黎

講真,我又唔係唔比佢唱好林鄭,佢正常的話,我正常答佢啊,只不過
佢講到林鄭好利害同神聖架架!
中央居然可以足足用成年都想說服佢連任
又係既!林太最後吾連任,最後連佢班愛將包括邱騰華,聶德權,陳肇始,大媽華都愛戴佢愛戴到共同進退全部清零

係咁既情況下超哥要延續林太施政真係難度高

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-4 23:05 發表

呢度我可以借用呢度位師兄講的說話!至於佢話中央用成年時間說服佢連任,我想知係咪習大話佢知咯?唔係的話,又係鳩吹就當係啊

林鄭月娥稱過去一年工作及言行等可知本身已打算離開
2022年06月09日
林鄭月娥又說,如果仍有人懷疑她並非一早已決定不參選,其實看她過去一年的工作、言行,就知她早已打算離開,而在去年的施政報告,亦已交代未來四、五年想做的工作。

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/10824852-林鄭月娥稱自己過去一年工作及言行等已顯示打算
佢有廉恥心既,早就應該鞠躬落台啦!
當然,中央亦係有機會為大局著想,縱使林鄭表現既差去意已決都吾可以提早放走佢住!
由佢既愛將都被清零就似係中央都一早吾想留佢!
大家吾係專業時事評論員!中央既報局我地好難全面猜透!

但班燒鵝賴粉同小黃人異曲同弓之處就係極度玻璃心,話林太點吾好佢地就情緒失控,就好似批評黃人班手足一樣!!!!

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-7-5 00:46 發表

我的推論,由時間點開始,黑暴之亂
大家都輕視錄音外流重要,呢個係所有關鍵按鈕
所有決定就在錄音外流做起點
2019年9月錄音外流之際,正是黑暴鬧得如火如荼
個女人冇晒辦法,故意用另個方法求援,同表明心跡
就係想擔責任走人的意思,中央冇可能sense唔到
2019年10月國慶,林鄭上京,主席訓話"為官避事平生恥"
10月底中全會,決議特區要有國安法同審查機關,開始著手寫港版國安法
...
其實CY已上神枱 正路回朝番落黎做特首吾岩規矩!正如其他中央領導吾會無啦啦敦東菇落去做番省市領導一樣!
佢既動作應該係為波叔鋪路!
而建制內比波叔更懂財金經濟既人大有人在!
但果班人真係如你所講怕被美國制裁 或會壓吾住個場!
當然我亦相信中央係超哥出任政務司司長內有嘗試搵下其他懂經濟既人選不過都係決定用武官鎮住個場更好!
而問責團隊中既武官論資排輩超哥都係排最前!
同超哥同資歷又更勇猛既如前警務處長頹鷹曾吾見得有意欲回朝番入政府 所以去到今年初先拍板決定再堆超哥上一級做下屆特首!

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-7-5 10:31 發表

CY曾經講過香港需要佢,佢會義不容辭
有一段時間佢動作頻頻
唔知佢係咪夾埋一齊演戲,定係後備選手做定熱身先?
或者CY至係真正備胎,最後真係冇辧法CY就真係要上場
美國制裁香港官員唔講下咁簡單
而且制裁名單放入到恐怖份子制裁名單中
即係等級如同恐怖份子,所以會連累到家人
李家超,鄧炳強同林鄭一樣,已經被美國列入名單中
李家超被制裁係進行式,佢仲有咩野好怕
當時我將CY列在今屆 ...
雖然係精神領袖位 但cy降格番黎做特首 都係有爭議同吾岩規矩!
佢既動作一方面可能係煙幕 或係“梁醒波”!
香港係國際金融中心 特首應搵個熟識財金經濟既人去出任!
無奈中美關係緊張 美國必定再打香港牌借香港制衡中國 搵武官鎮場係時勢所需!
而且 香港又吾似對岸澳門咁有何厚鏵 賀一誠呢類可先平衡各方勢力再發展經濟既人物!

引用:
原帖由 KG123456 於 2022-7-5 12:09 發表

那些人講的也冇錯,林鄭引蛇出洞,不過林鄭引來的是咬香港同中國。

黑暴初真的如此,大家可見香港人的苦況,中央的困局。

中期,當中央出軍隊幫手清潔街道時,轉為中央借林鄭的引蛇出洞,把蛇引向反方,之後國安法這尚方寶劍出台等,大家也開始見到林鄭開始有時會失心瘋的發言了

不少人當她的失心瘋是蠢,我覺得是她被人反著引蛇出洞,隔山打牛,成肚怨氣所至。
我都認為有可能 所以中央吾即刻炒佢!
畢竟香港係特別行政區 處理方法同內地官員吾會一樣!
呢樣真係中央高招!

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-7-5 12:43 發表
凡事都有兩面,功與過都是過程。
反而覺得應該評論她的心態如何?

個人覺得她是黃的心,想做得好一些,只是力有未逮。最大缺點是剛愎自用。
其實好多港英留落既AO黨 未必如外界所講真係咁多黃人!
但多係打工心態 回歸後不過係換支旗同老世,
程序依舊!
佢地一方面吾想班黃人搞事 另一方面佢地都係飲英國奶水大由英國訓練出黎,骨子裡仍係覺得美英必定優勝一籌!
所以對於中國同西方角力都吾睇好同支持上面!只會認為現任老板即中央政府吾應該同西方鬥 你鬥吾過人!不如乖乖地向對方投降做人家小弟算!
最緊要吾好影響自己份人工同福址!

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-7-5 20:32 發表
我估佢全家移民英國。
比人制裁難d
所以我幾同意呢道其中一師兄話佢根本係博炒失敗 無得早走被制裁 累佢番吾到英國 所以臨走前係就怨婦發悔氣!

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-7-6 12:21 發表
香港根本問題,其實女神係錄音內容已經大致講左出黎
就係一國兩制祖訓不可違
林鄭都講就算中央不在乎香港
中央在乎一國兩制,在乎中國國際形象
林鄭知,香港應該好多人都知,民主派知,美國,英國...全世界都知
只不過林鄭直接講出口
多年來中央對香港管治採取比較放任態度
冇人會去問中央或特區政府
喂,基本法等同香港憲法,二十三條咁多年都冇立法通過
澳門一早通過左,點解唔去究責或想辦法
...
物極必反!
反對派多年來不斷加重宣揚中央威脅論!
明明中央對香港採取放任態度卻講成中央對香港過度干預,但事實又係佢地挑機在先!
痴瘋條河童根本毛都未出齊未清楚世界大事就學人玩政治 而且越玩越離譜!
鍾意扮大佬之餘仲成日整端衝出來搶風頭博上鏡,行為極之令人反感作嘔!

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-7-6 18:32 發表
林鄭生于香港,長于香港,沒有國家情懷是意料中事。她相信香港應該有普選。但不相信她願意效忠于英國。
她應該是公務員心態,打好呢份工。只是剛愎自用而有點乞人憎。
其實好多港英留落既AO黨 未必如外界所講真係咁多黃人!
但多係打工心態 回歸後不過係換支旗同老世,
程序依舊!
佢地一方面吾想班黃人搞事 另一方面佢地都係飲英國奶水大由英國訓練出黎,骨子裡仍係覺得美英必定優勝一籌!
所以對於中國同西方角力都吾睇好同支持上面!只會認為現任老板即中央政府吾應該同西方鬥 你鬥吾過人!不如乖乖地向對方投降做小弟算!
最緊要吾好影響自己份人工同福址!

引用:
原帖由 9個老遊艇 於 2022-7-14 00:17 發表
只是比之前數特首,他們解決什麼,一個女仕力抗全港黃屍,如不是老尾放毒疫情,想做多一界冇問題。
算吧啦! 就算係同前3任特首比,
奶媽都好明顯係最差果個!
就算前3任特首幾失誤都好 邊有好似奶媽咁多獲近乎兩野就可以去到欖炒既地步!
但到今日 都可以仲有燒鵝賴粉係理據不足下盲撐,就同黃絲盲撐黑暴一樣

引用:
原帖由 9個老遊艇 於 2022-7-14 14:12 發表

林鄭接手之前,任何行業全是官商勾結,黑道撗行,法律界黃官當道,CIA 無處不在,暴亂重生,直至她下台民生住屋有序進行,鏟除黑暴法律集團,黑暴玩完,比較下就知盲撐並不存在。
你當係奶媽功勞?!
全由中央做 反正奶媽係咩陣營顏色都討厭既人 只係留住奶媽做醜人隔山打牛!
燒鵝賴粉將中央功勞歸功於奶媽係笑話!
尤其係黑暴發生時佢居然可以吾信係有外國勢力係道搞事同香港本身係特務之都!
你見佢臨走前好似怨婦發老皮咁就應該知咩事!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]