• 瀏覽: 406,646
  • 回覆: 1,454
  • 追帖: 8
+36
本主題由 YanNessIsMe 於 2023-6-3 23:19 關閉
引用:
原帖由 天下壹 於 2022-7-5 19:10 發表

海兄!淋病下場最後會點?會否收監?入秦城?
哈哈,看習老大這副德性,難矣

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-5 16:49 發表

我反而覺得佢唔發聲明重好,發左會越描越黑,例如佢再講一d黃色,黑色比有心人用過就變左禁色

而家就算佢唔係黃都比黃人屈佢係黃!
唱片公司要他發聲明澄清,唔澄清就代表默認。
我認為都係大意無心之失,睇片唔似有講稿,應該係隨心講幾句回歸25周年感想。
當初中央電視台都唔覺得有問題先會上架,後來有大量網民在網頁留言,討論張學友使用黑暴語言,為咗減少爭議才下架。
黃人最想見到藍人內訌鬼打鬼,尤其是佢地最不屑奶共藝人,似係有心人乘機扣帽子。

引用:
原帖由 Fend 於 2022-7-5 19:24 發表

我認為都係大意無心之失,睇片唔似有講稿,應該係隨心講幾句回歸25周年感想。
當初中央電視台都唔覺得有問題先會上架,後來有大量網民在網頁留言,討論張學友使用黑暴語言,為咗減少爭議才下架。
黃人最想見到藍人內訌鬼打鬼,尤其是佢地最不屑奶共藝人,似係有心人乘機扣帽子。
咁無計啦,怪只怪佢唔好似我地咁講

香港加油,中國加油,習大大加油,咁就無事啦

我估佢全家移民英國。

引用:
原帖由 ahmei 於 2022-7-5 17:49 發表

我也傾兩句。
商界對於逃犯條例有好多憂慮,林鄭之前好似花了不少時間和他們溝通甚至修改條例。
呢次與商界有一場閉門會議,好似要同番佢地解釋啲乜野咁。
八月初,國務院港澳辦和中聯辦在深圳共同舉辦香港局勢座談會,
中央作出修例事件已帶有「顏色革命」的研判。
張曉明指出,挺特首(唔會換人?)、挺警隊是當前穩定香港局勢的關鍵。
林鄭有冇可能已經和中央溝通過,再借佢把口放話。
十、一之前應該 ...
絕對不可能中央借佢把口放話
請去從頭到尾細仔將談話內容睇清楚啲
如果中央套好招,內容多少會修飾一下
我樓上引個果段,你冇睇到?
如另一位師兄講,接近洩露機密,將底牌都掀開
"我確信你們相當清楚,共產黨現在相當害怕"
溝通過會咁講野?
而且中央政府絕不可能同意,要透過外媒路透社放消息
有如六四時期,趙柴陽當住戈爾巴喬夫面,講中國目前仍然係鄧公掌舵
雖然有啲野大家心照,但係果時最高領導名義上就係總書記
共產黨好忌諱,有啲野係唔可以公開講出黎

溝通過更加唔會咁講
有得選擇就會辭職
如果大家仲記得,當錄音內容外流見報後
媒體焦點放係邊度?
就係問佢辭職呢個問題,有冇同中央講過
佢仲好輕鬆咁回答,只係想過,從來冇同中央講過要辭職
佢西遊完又冇解釋何謂"有得選擇"?

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-5 07:49 PM 發表

咁無計啦,怪只怪佢唔好似我地咁講

香港加油,中國加油,習大大加油,咁就無事啦
有時覺得都幾諷刺,愛國應該是從心出發。
唔係對住鏡頭,口號式嗌句我愛祖國,就代表愛國。所謂日久見人心,不如先去睇下這人,以往的言行舉止是否一致,才去判斷,不要一棒就去打死人。
很多商界身份的港區政協及人大,有幾多係真心愛國?定係為利益而愛國?
係唔係要好似歐陽Bobby聲淚俱下先叫愛國?

https://www.weekendhk.com/entert ... -中文名字-plt7-1335551/

附件

Screenshot_20220705-203007_Samsung Internet.jpg(213.97 KB)

Screenshot_20220705-203007_Samsung Internet.jpg

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2022-7-5 20:38 發表

有時覺得都幾諷刺,愛國應該是從心出發。
唔係對住鏡頭,口號式嗌句我愛祖國,就代表愛國。所謂日久見人心,不如先去睇下這人,以往的言行舉止是否一致,才去判斷,不要一棒就去打死人。
很多商界身份的港區政協及人大,有幾多係真心愛國?定係為利益而愛國?
係唔係要好似歐陽Bobby聲淚俱下先叫愛國?

https://www.weekendhk.com/entertainment/聲生不息-歐陽震華-中文名字-plt7-1335551/
佢地係藝人,有時真係無辦法,撞岩有d人係要攪佢地,都要逆來順受,現實就係咁!

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-7-5 20:32 發表
我估佢全家移民英國。
我有個疑問,而家佢唔係特首,咁佢比美國佬制裁度重會制幾耐呢?
我問得就梗係想講,佢要去英國係咪都要等制裁過左先呢?

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-5 20:48 發表

我有個疑問,而家佢唔係特首,咁佢比美國佬制裁度重會制幾耐呢?
我問得就梗係想講,佢要去英國係咪都要等制裁過左先呢?
冇時間性,面對美國這種惡霸國家,佢鐘意幾耐就幾耐
好似前一哥盧偉聰,明明2019年11日就退休
2020年8月美國公布制裁名單,照將佢列入
英國冇制裁,係美國制裁
所以佢仍然可以去英國
只不過由美國財政部制裁
金融體系國際性
去到英國仍然有效
開唔到戶口,用唔到信用卡....

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-7-5 21:47 發表

冇時間性,面對美國這種惡霸國家,佢鐘意幾耐就幾耐
好似前一哥盧偉聰,明明2019年11日就退休
2020年8月美國公布制裁名單,照將佢列入
英國冇制裁,係美國制裁
所以佢仍然可以去英國
只不過由美國財政部制裁
金融體系國際性
去到英國仍然有效
開唔到戶口,用唔到信用卡....
明白,咁林鄭要講掂數先走得佬,唔係無戶口無卡佢用點算

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-5 22:09 發表

明白,咁林鄭要講掂數先走得佬,唔係無戶口無卡佢用點算
佢老公同仔女冇被制裁到
現金咪入晒老公戶口
不過,美國啲衰野難講
要老屈要清算,一定搵到藉口連親人都可以屈
呢個就睇下佢要唔要冒險
好耐以前睇過某位學者專家寫評論
話美國政府情治單位,會將外國政要鎖定監控
包括佢地啲直系親屬
只要查到有資金往來移動,係唔係都可以老屈話你洗錢
反正俾美國個人金融制裁就自求多福

特首退休後有以下福利同禮遇
包括政府專車接送、保鑣、辨公室等
亦可終身享用香港國際機場的永久貴賓服務
終身的醫療及牙醫福利
如果佢選擇移民英國,所有福利都會取消
只得返份長俸,應該冇得月領,要一次過領晒
就算佢真係想走,應該無咁快
等一兩年之後,大家都唔記得呢個人
就靜雞雞離開

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-7-5 20:32 發表
我估佢全家移民英國。
比人制裁難d
所以我幾同意呢道其中一師兄話佢根本係博炒失敗 無得早走被制裁 累佢番吾到英國 所以臨走前係就怨婦發悔氣!

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-3 19:25 發表
林鄭功過尚待來者論定

尚有不到一個月,林鄭月娥就卸任了,近來人們開始談論這位特區首名女行政長官的功過。觀乎上周她最後一次出席立法會答問大會,議員們對她相當客氣。她自己則形容,過去5年驚濤駭浪,相信已交出一張無愧於自己的成績表。筆者認為,林鄭任內最受爭議、影響最深遠的莫過於反修例事件的處理,到底對此如何打分,目前尚未能說清楚。
相信大家都知道塞翁失馬的故事。福禍相倚,未到最後都不知終局。
...
林鄭月娥功在黨國。
引爆炸彈,勇於面對。
與亞爺聯手將香港再次回歸。

為香港帶長期安定。

引用:
原帖由 神經博士 於 2022-7-5 23:10 發表

比人制裁難d
所以我幾同意呢道其中一師兄話佢根本係博炒失敗 無得早走被制裁 累佢番吾到英國 所以臨走前係就怨婦發悔氣!
世間真假有誰知?

引用:
原帖由 Fend 於 2022-7-5 19:24 發表

十分同意!有智慧就莫隨黃尸起舞!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]