• 瀏覽: 406,069
  • 回覆: 1,454
  • 追帖: 8
+36
本主題由 YanNessIsMe 於 2023-6-3 23:19 關閉
引用:
原帖由 神經箭 於 2022-7-5 12:43 發表
凡事都有兩面,功與過都是過程。
反而覺得應該評論她的心態如何?

個人覺得她是黃的心,想做得好一些,只是力有未逮。最大缺點是剛愎自用。
其實好多港英留落既AO黨 未必如外界所講真係咁多黃人!
但多係打工心態 回歸後不過係換支旗同老世,
程序依舊!
佢地一方面吾想班黃人搞事 另一方面佢地都係飲英國奶水大由英國訓練出黎,骨子裡仍係覺得美英必定優勝一籌!
所以對於中國同西方角力都吾睇好同支持上面!只會認為現任老板即中央政府吾應該同西方鬥 你鬥吾過人!不如乖乖地向對方投降做人家小弟算!
最緊要吾好影響自己份人工同福址!

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-7-5 12:53 發表

我地一般小市民都睇得出錄音外流必有古惑
中央官員冇可能睇唔出
唔通共產黨唔識玩權謀
內地官員通常有黨員身份,一日黨員終身黨員
未聽過有人退休後退黨
除左個啲犯左事叛逃去外國官員
而且中國高層官員,唔似西方國家領導人,退休會出書爆料兼賺錢
頂多就好似朱鎔基咁出語錄記戴佢演講同做過啲事
中央早就知林鄭最終歸宿係英國養老
政治上犯錯又不能像對待趙紫陽一樣
如果中央炒友,好大機會一 ...
殺傷力是巨大的,首先香港的金融中心不死,都最少癈咗大半。

其實由年頭的事更可看出林鄭不止黃,而且惡毒。
先是肥彭在英議會說香港高官家屬有居英權,之後第5次疫情大暴發,之後林鄭運用自己特首特權(這次她不蠢了,不心軟了),把中央治理疫情的權力奪了過去,引至習大大要發主席令,這攞明中央明令她不要搞事。
我們可見到她不敢了,但就放慢手腳來做,引至香港死亡近萬。

外圍,近半年,英美都進入高通脹,英鎊大跌,民怨暴發....如半年前香港出事,資金外流,那世界很可能對調都未定。

引用:
原帖由 windwater68 於 2022-7-5 13:26 發表

她第二大失職,是過份放權。近兩年見她出席場合,但內務除了自己做番政務司時好似都交俾下屬做,放權近乎90%,甚至疫情危險時應由她帶領都仲放俾人做。如果是她無放權,點解表現強差人意?同佢做ao時表現差好遠,可以話跌到普通aoeo都不如。
後期她自己坐去做政務司,但好似忘記自己做政務司時即是特首無人做,即是近半年一直無頭政府……😬
這也是我為何認為她是被夾住做的原因。

中央不炒佢,佢如怨婦那樣坐的極痛苦,所以我們看到她近2年,根本不做或放慢來做,還時不時,語不驚人不休,如失心瘋心,如怨婦,如愚蠢的人...

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2022-7-4 14:36 發表

師兄正解。
習主席由右至左....向左邊移行,主人家或下屬應該企在右後方才對。
不是平排企在左邊擋住習主持身影,有喧賓奪主感覺。
呢個係潛意識嘅港英精英心態

引用:
原帖由 KG123456 於 2022-7-5 14:38 發表

這也是我為何認為她是被夾住做的原因。

中央不炒佢,佢如怨婦那樣坐的極痛苦,所以我們看到她近2年,根本不做或放慢來做,還時不時,語不驚人不休,如失心瘋心,如怨婦,如愚蠢的人...
呢個問題係另一個帖討論過
佢呢一年黎行事,有時好積極,有時又懶懶閒閒咁
唔高興時又會講啲發霉氣話
舉個例,係立法會被問到政見跳票
佢居然直接回頂一句"我一定走數"
唔應該係特首身分係立法會講的話
差在冇爆多句你吹咩

我以前推論,一年前同中央講好放棄連任
應該有默契做到任滿後交接
而且可能係中央主動要佢有始有終
如果俾佢中途走人,好多野都唔夠時間部署
所以佢至會做得咁痛苦,情緒經常起伏不定
既然阿爺講好左做滿任期,疫情期佢消極不合作防疫態度
知佢又想搏炒,只能忍下來
過年後疫情大爆
中央支援的物資遲遲不發
夏主任開會都要忍住講"唔怪香港"
如果中央一開聲責備,咁就好啦
佢會啦啦聲出黎孭,早走早著

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2022-7-4 14:42 發表

勇於擔當......就唔會向外國商會認衰認錯,自爆犯下彌天大錯想辭職。
根本呢啲說話唔應該向外透露,已經構成洩露國家機密。
其實呢個問題已經好嚴重,只係北京政府唔係咩事竟然投鼠忌器,完全係冇對佢有任何內部處理(至少表面上佢喺上北京見完習大返唻香港睇唔到任何被處理過嘅痕跡,仲風騷串嘴咗添!),因為呢種向外商認衰搏同情嘅操作,分分鐘唔止洩露國家機密咁簡單,隨時可以係叛國行為,所以北京政府如果因為唔知咩目的而投鼠忌器的話,咁樣其實已經作出一個好壞嘅先例,即係向香港嘅官員發出咗無論犯咗啲乜嘢錯誤,中央都唔會追究其責任嘅錯誤信息,咁試問一大堆 港英餘孽官員又如何會真心誠意地為國家及香港做事?
北京政府經過佔中及黑暴事件之後仲一而再,再而三對咁香港採取一種慈母多敗兒嘅溺愛方式去放任地管理香港,到底所謂何事呢?

引用:
原帖由 papaj 於 2022-7-5 15:54 發表

其實呢個問題已經好嚴重,只係北京政府唔係咩事竟然投鼠忌器,完全係冇對佢有任何內部處理(至少表面上佢喺上北京見完習大返唻香港睇唔到任何被處理過嘅痕跡,仲風騷串嘴咗添!),因為呢種向外商認衰搏同情嘅操作,分分鐘唔止洩露國家機密咁簡單,隨時可以係叛國行為,所以北京政府如果因為唔知咩目的而投鼠忌器的話,咁樣其實已經作出一個好壞嘅先例,即係向香港嘅官員發出咗無論犯咗啲乜嘢錯誤,中央都唔會追究其責任嘅錯誤信 ...
師兄問到底所謂何事?

就用個女人的話回答你就好

所以女神並唔係蠢得晒

基本上以下呢段內容大致合理

因為他們知道後果太大而無法承擔。就算他們不在乎香港,但他們在乎「一國兩制」他們在乎中國的國際形象。中國花了很長時間才建立起這種國際形象,並且取得發言權,證明中國不僅是一個巨大經濟體,而且是一個負責任的巨大經濟體。所以國家沒有打算放棄所有這些積極的發展。現在沒有短期解決方案,但他們願意以長時間應對事件。
https://www.hk01.com/政情/371190/逃犯條例-林鄭24分鐘辭職錄音全文曝光-指暴力份子有2000人

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-5 12:57 發表
屈姐加油!

別讓自己變成最討厭的對方!
屈穎妍
香港從來都是經濟城市,不知哪年哪日開始,踏上了政治城市的死路,從此萬劫不復,要醫治,路遙遙。
這天,同一日先後有兩則文化巨星殞落的消息,先是導演羅啟銳,然後是作家倪匡。
兩位都是在藝術文化領域舉足輕重的人物,羅啟銳的《歲月神偷》、《秋天的童話》、《八?金》、《玻璃之城》……倪匡的科幻小說經典《衛斯理系列》和《原振俠系列》,都影響?一代 ...
張學友次應該使用「中國香港加油」會比較妥貼,同時亦可避免被黑暴騎劫!

引用:
原帖由 papaj 於 2022-7-5 16:35 發表

張學友次應該使用「中國香港加油」會比較妥貼,同時亦可避免被黑暴騎劫!
我反而覺得佢唔發聲明重好,發左會越描越黑,例如佢再講一d黃色,黑色比有心人用過就變左禁色

而家就算佢唔係黃都比黃人屈佢係黃!

我唔覺得佢有政績

引用:
原帖由 papaj 於 2022-7-5 15:54 發表

其實呢個問題已經好嚴重,只係北京政府唔係咩事竟然投鼠忌器,完全係冇對佢有任何內部處理(至少表面上佢喺上北京見完習大返唻香港睇唔到任何被處理過嘅痕跡,仲風騷串嘴咗添!),因為呢種向外商認衰搏同情嘅操作,分分鐘唔止洩露國家機密咁簡單,隨時可以係叛國行為,所以北京政府如果因為唔知咩目的而投鼠忌器的話,咁樣其實已經作出一個好壞嘅先例,即係向香港嘅官員發出咗無論犯咗啲乜嘢錯誤,中央都唔會追究其責任嘅錯誤信 ...
由改革至今,國內一直存在大量海龜投降派,部分更是老外深耕培養的代理人…人性的貪欲無國界
由全力違抗國家抗疫反推到暴動時一句,只剩下三萬警隊…仲未攪掂!可見其人之惡毒!

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-7-5 16:13 發表

師兄問到底所謂何事?

就用個女人的話回答你就好

所以女神並唔係蠢得晒

基本上以下呢段內容大致合理

因為他們知道後果太大而無法承擔。就算他們不在乎香港,但他們在乎「一國兩制」,他們在乎中國的國際形象。中國花了很長時間才建立起這種國際形象,並且取得發言權,證明中國不僅是一個巨大經濟體,而且是一個負責任的巨大經濟體。所以國家沒有打算放棄所有這些積極的發展。現在沒有 ...
我也傾兩句。
商界對於逃犯條例有好多憂慮,林鄭之前好似花了不少時間和他們溝通甚至修改條例。
呢次與商界有一場閉門會議,好似要同番佢地解釋啲乜野咁。
八月初,國務院港澳辦和中聯辦在深圳共同舉辦香港局勢座談會,
中央作出修例事件已帶有「顏色革命」的研判。
張曉明指出,挺特首(唔會換人?)、挺警隊是當前穩定香港局勢的關鍵。
林鄭有冇可能已經和中央溝通過,再借佢把口放話。
十、一之前應該搞唔掂、會保住一國兩制、不會動用解放軍,所以她只有三萬警察去穩定局勢。

末段,還希望在坐人士本著大家愛香港,要利用自身人脈,圈子,向外傳達要終止這場暴亂。
商界有這個能力去止暴?除非....

引用:
原帖由 papaj 於 2022-7-5 16:35 發表

要講一早講咗,對一個土炮來講是很難想像出無我的民族國家觀念

引用:
原帖由 ahmei 於 2022-7-5 17:49 發表

我也傾兩句。
商界對於逃犯條例有好多憂慮,林鄭之前好似花了不少時間和他們溝通甚至修改條例。
呢次與商界有一場閉門會議,好似要同番佢地解釋啲乜野咁。
八月初,國務院港澳辦和中聯辦在深圳共同舉辦香港局勢座談會,
中央作出修例事件已帶有「顏色革命」的研判。
張曉明指出,挺特首(唔會換人?)、挺警隊是當前穩定香港局勢的關鍵。
林鄭有冇可能已經和中央溝通過,再借佢把口放話。
十、一之前應該 ...
暴動當佢看重個人政治立場,但防疫呢…?中央什麼時候明示因二制的重要性可自行處理?

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-7-5 18:06 發表

暴動當佢看重個人政治立場,但防疫呢…?中央什麼時候明示因二制的重要性可自行處理?
海兄!淋病下場最後會點?會否收監?入秦城?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]