• 瀏覽: 406,588
  • 回覆: 1,454
  • 追帖: 8
+36
本主題由 YanNessIsMe 於 2023-6-3 23:19 關閉
引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-7-30 12:31 發表
據講佢地啲fans係黃人居多?
現在觀眾好多人戴黃或黑口罩就知
其實咁情況幾可悲
國安法出台後,的確治到標,但係治唔到本
班黃人唔敢出黎鬧事
只有去支持呢類團體,大家互相取暖
社會上只要佔到少少黃的政治議題,大家就會去支持
電影討論區好熱鬧
電影變政論區
加超插隻手落去摶乜春?大把正經又緊逼的事可做…

始終都係冇撚用 

老女人訪問台灣
突然多出好多黃人黎反串
挑撥離間
終於有議題俾佢地發揮
大踩中國

想必版上有啲師兄係藍版勇武派
動不動就主張用武力
冇錯 呢次事件已經算係侵門踩戶
但係早就知道,中國唔會直接對付老女人
人地就係存心挑釁,一郁手就陷入整個圈套

感情上我地當然認為打柒佢,仲等幾時?
理性分析,如何打?軍事目的為何?
將個女人班機擊落?
中美一戰係遲早問題,差在邊個出師有名

香港人唔係局外人,身為中國一分子
並非係旁邊睇戲
一旦發生戰爭,潛伏的黃人就會趁機作亂

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-8-3 11:04 發表
老女人訪問台灣
突然多出好多黃人黎反串
挑撥離間
終於有議題俾佢地發揮
大踩中國

動不動就主張用武力

將個女人班機擊落?
中美一戰係遲早問題,差在 ...
始終係打仗的話,中國唔會亂黎,連續3日真彈演習,美國佬敢來亂先講!

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-8-3 11:04 發表
老女人訪問台灣
突然多出好多黃人黎反串
挑撥離間
終於有議題俾佢地發揮
大踩中國

動不動就主張用武力

將個女人班機擊落?
中美一戰係遲早問題,差在 ...
好多港燦落場沽貨輸到仆街

比人講幾句啦……

引用:
原帖由 上環 於 2022-8-3 16:15 發表

始終係打仗的話,中國唔會亂黎,連續3日真彈演習,美國佬敢來亂先講!
我地可唔可以發揮創意?
其實坑論,蛇論...行遍天下四海皆準
個老女人可能係臥底,一早就收買左
去台灣只不係挖坑俾台灣跳
最終係製造個藉口等中國出師有名

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-8-3 18:47 發表

我地可唔可以發揮創意?
其實坑論,蛇論...行遍天下四海皆準
個老女人可能係臥底,一早就收買左
去台灣只不係挖坑俾台灣跳
最終係製造個藉口等中國出師有名
創什麼意?事實真係咁,亞爺好野,掘坑掘到去台灣,個老女人做左棋都未知

引用:
原帖由 上環 於 2022-8-3 18:51 發表

創什麼意?事實真係咁,亞爺好野,掘坑掘到去台灣,個老女人做左棋都未知
認真講,其實台灣唔理邊個上台邊個黨執政
唔可能接受統一
中國統一備案只得番武統
而家仲未係時機
連美國前國防部官員都預測
武統台灣係時間問題以及用何種手段
何種手段意思係,大打,中打,小打?如何打?
不過有左俄烏戰爭經驗
小打可能完全唔work
只要菜菜子政府學烏克蘭總統一樣打死唔投降,唔談判
玩消耗戰,等睇下邊個最後頂唔順
中國就只有登陸全面佔領
到時就真係要付出好大代價同時間以及人命傷亡
所以啲所謂瓜派,一直出把口叫,打啦打啦,點解仲唔打
一旦發動武統就要有個最壞打算
打到咩野程度至收手,或是不達目的誓不甘休

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-8-3 21:20 發表

認真講,其實台灣唔理邊個上台邊個黨執政
唔可能接受統一
中國統一備案只得番武統
而家仲未係時機
連美國前國防部官員都預測
武統台灣係時間問題以及用何種手段
何種手段意思係,大打,中打,小打?如何打?
不過有左俄烏戰爭經驗
小打可能完全唔work
只要菜菜子政府學烏克蘭總統一樣打死唔投降,唔談判
玩消耗戰,等睇下邊個最後頂唔順
中國就只有登陸全面佔領
到時就真係要付出好大 ...
武統唔計算美國因素,點都係失敗。摛賊先擒王,美國呢隻王衰左,台灣唔需要武統亦能統一。最現實問題係,中國喺家門確實係會贏,但贏左都出唔到家門,有用咩?只會被封鎖到更寸步難行,除非中國有日強大到可以到美國沿岸遊弋,世界海洋自由航行,就另一套講法。台灣問題,根本唔關民唔民進黨事,而係中美對峙。

引用:
原帖由 全職炒手 於 2022-8-3 22:29 發表

武統唔計算美國因素,點都係失敗。摛賊先擒王,美國呢隻王衰左,台灣唔需要武統亦能統一。最現實問題係,中國喺家門確實係會贏,但贏左都出唔到家門,有用咩?只會被封鎖到更寸步難行,除非中國有日強大到可以到美國沿岸遊弋,世界海洋自由航行,就另一套講法。台灣問題,根本唔關民唔民進黨事,而係中美對峙。
點會唔關民進黨事?
未來可見民進黨繼續執政係常態
拒中抗中成為台灣主流
走向法理台毒越黎越近
如果國民黨能重回執政
回到九二共識
至少共產黨能夠忍讓,用時間換取空間
民進黨食過番尋味,次次選舉都用踩紅線呢招
唔通中國可以坐視不理,任民進黨無止境咁玩落去?

如果民進黨只係為保政權係自己島內愚弄人民
可能大家認為唔算咁嚴重
但係,佢地已經操作過頭,黑暴之亂已經證係台灣出錢出物資
仲利用呢單野操作選舉,唔係菜菜子點會大贏
事後仲收留部分著草黑暴
仲有一直出錢資助果啲所謂大陸民運人士,到處妖魔化中國
王丹做代表收左陳水扁二十萬美金,衰格到一個人獨吞
唔只咁,仲夾埋美國老屈中國隱瞞疫情
大家仲記唔記得電郵事件?

要等強大到可以到美國遊弋?
十年?二十年?三十年?
要幾多艘航母?
中國領導人有時間上壓力
如果唔係點會要延任
中國不需要做到軍力超越美國
好似俄羅斯咁打烏克蘭
北約國家唔敢越雷池一步
經濟上遭受俄羅斯同等力度制裁
能否夠頂得到

解放軍係台灣實彈演練3日,做乜美國佬唔出黎防衛,咁撚廢點保護台灣

我都覺得怪奇?
上次要去,突然話確診取消訪問台灣
之後冇晒聲氣
呢次傳言話拜登私下希望女老人唔好去台灣
有人又話係咪唱雙簧
而家有人搵到證據,原來收左公關公司錢
台灣出錢請佢去台灣做場大show
為左拉抬選舉
唔怪得之非去不可
菜菜子真係史上仆街政客認第一,冇人敢認第二
為左選舉,完全唔理為台灣帶黎幾大危機
就係賭阿爺唔會係呢個時間武統
軍演演幾大都好,只要台灣本島冇戰事
就可以呃台灣選民
年底選舉就係靠佢食飯
今年冇香港反送中加持
唯有自己創造個議題刺激一下

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-8-6 20:56 發表
我都覺得怪奇?
上次要去,突然話確診取消訪問台灣
之後冇晒聲氣
呢次傳言話拜登私下希望女老人唔好去台灣
有人又話係咪唱雙簧
而家有人搵到證據,原來收左公關公司錢
台灣出錢請佢去台灣做場大show
為左拉抬選舉
唔怪得之非去不可
菜菜子真係史上仆街政客認第一,冇人敢認第二
為左選舉,完全唔理為台灣帶黎幾大危機
就係賭阿爺唔會係呢個時間武統
軍演演幾大都好,只要台灣本島冇戰事
...
我信拜登唔想佢去台灣喎,因為岩岩先同習大通電話,即時又走黎踩中國,咁之前拜登傾黎做乜?

引用:
原帖由 上環 於 2022-8-6 21:01 發表

我信拜登唔想佢去台灣喎,因為岩岩先同習大通電話,即時又走黎踩中國,咁之前拜登傾黎做乜?
拜登老人痴呆嘛,講完啲嘢兩個鐘頭後就唔記得。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]