• 瀏覽: 8,394
  • 回覆: 12
+3
笑喪啦, 都算留名的在香港多年, 同黃沾在下面繼續鹹濕啦!

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-7-3 19:19 發表

所以佢唔會入天堂
又爛煙, 爛飲, 又爛滾, 又反中, 怎入到天堂

我仲以為佢會修訂返佢從前爛爛地的著作
好似
玉女英魂
六指琴魔
紫青雙劍錄
....
..
怎知咁冇手尾喎, 跑了去!

嘩條友原來入了美國藉, 背叛了中國.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-7-3 19:29 發表

根本睇咗金庸的武俠小說之後, 其他香港作家的小說都冇興趣睇.
金庸有部份小說曾經揾佢代筆,
不過早期版的.

後期那些都被金庸修改了
倪匡算量產作家, 出品的數量頗多, 可能因為趕, 所以質方面比較麻麻

好多小說開頭不錯, 結尾麻麻, 可能趕交稿掛,

傳佢一小時可寫2千字

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-7-3 19:40 發表

佢同查偽人是臭名相投的老雞蟲
唔係嘛, 查公子唔係鍾情夏夢咩, 只是後者還君明珠雙淚垂!

引用:
原帖由 snooboy 於 2022-7-3 19:46 發表

我對佢兩父子都無乜好感 😒
佢個仔咁搶女, 用到卑鄙抺黑真係不光彩

引用:
原帖由 richardli008 於 2022-7-3 19:37 發表
佢啲AV 珍藏唔知會唔會公諸同好呢?哈哈!
AV舊嘢邊好睇架

引用:
原帖由 20381766 於 2022-7-3 21:11 發表
上天堂寫書及反共,拜拜你條尾。
有冇資格呀, 佢文章麻麻喎, 深度不足
佢改寫還珠樓主的紫青雙劍錄可用淡出鳥來
寫衛斯里都係直白如水, 所謂同白素的感情都唔知佢想寫乜, 無乜緊張性, 睇了一兩本都放棄
應該係佢真係唔會寫感情的深度文章, 好多好直白
文字修飾功力唔好話同金庸比, 同現今國內的作家都有段距離

看現今的國內小說, 唔好話字數海量, 郁下都1500萬字, 2500萬字, 裡面好多內容的另創境界, 比起倪的高好多班.

講番六指琴魔

主角呂麟對譚月華的單戀平平無奇, 白開水般, 同天龍八部, 阿紫對蕭峰那段情, 那種今讀睇到驚心動魄又令人無限傷感的功力差好遠喎.

又好似瑞木紅在六指琴魔裡對呂麟所謂的痴戀, 寫咗D乜, 真係感覺唔到囉

我以為因為六指是佢先前作品, 所以係咁, 水平未達顛峰

相信, 往後的作品衛斯里會改善, 寫造愛佢又冇味(呢方面蘋果就叻囉), 但寫愛情, 蕩氣迴腸的感覺係無的. 失敗!

我睇佢部紫青雙劍錄真頭悶到抽根, 小說都好似序事文咁, 雖然得兩本, 我諗得區區50萬字掛,

每睇兩至三頁就諗到眼訓, 要用超過半年先算捱得完佢, 最慘係睇住都唔記得佢嗡乜先大鑊

怎解??故事結構散囉, 都冇高潮起伏0既, 開頭就李英琼, 中間就綠袍老祖, 但講講下又去了神陀乙優, 跟住又跳咗去長眉真人用玉盒飛劍決戰血魔的血影神光喎, 都唔係紫青劍打死佢0既,

揾笨的, 都唔知佢嗡乜!

引用:
原帖由 siupercy 於 2022-7-3 22:16 發表
算有學識但人格低下

仲有小龍女單野佢真係令到好多金庸讀者永記於心
佢的文章水平其實唔係好高咋, 係多產, 但質素一般般啦!

同金庸係有明顯的班次差距

其實上世紀小說家真係得的唔係好多

第一, 定的金庸

第二, 可能係梁羽生掛, 但佢用字好深, 可能水準太高, 我追佢唔掂

至於古龍, 看佢寫李尋歡, 我越就越想打7小李飛刀這廢物, 患病一次就要送晒自己副身家都唔夠, 仲要送埋自己個準老婆俾人???白痴到咁真係越睇越火滾

大宇出仙劍奇俠傳1嗰位人兄反而令人有驚喜
但倪生就睇了幾本都失望, 放棄了

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-7-3 23:07 發表

同金庸比無乜意思
佢同大陸而家批小說家都差一截,

最近都睇了星辰變, 斗破蒼穹, ....武神主宰, 絶世武魂那些小說一輪, 約八千萬字左右

發覺質素比香港大部份小說家都好喎,

倪匡同佢地都冇得比

主題標籤 #移民
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]