• 瀏覽: 48,965
  • 回覆: 828
  • 追帖: 1
+44
本主題由 YanNessIsMe 於 2022-7-4 11:10 移動
引用:
原帖由 tinnit 於 2022-7-3 19:00 發表
張學友 我心目中的歌聖.
啱,歌乜都得,就係唔可以叫歌神,
歌神只得一個。

有D用詞用語被廣泛用於某隱藏意思,就唔好亂用!
如我問侯你全家!
祝你含家富貴

引用:
原帖由 Myavbuddy 於 2022-7-3 18:56 發表
張學友早前接受內地央視訪問談香港回歸25周年,他在片段中以廣東話說︰「香港過去25年經歷過好多高高低低、起起跌跌,但係因為我係同呢個城市一齊成長,我喺度出生,喺呢度長大。我仍然都相信呢個城市,希望呢個城市變成一個比以前更加好嘅城市,香港加油!」學友被內地網民指他在片中未提「回歸」、「祖國」字眼,結果引起爭議。央視後來刪除了有關片段,有網民估計與學友在片中的言詞,如「香港加油」有關。
...
只要加上中國兩個字,即(中國香港加油),就唔怕小黃人騎劫,學友又可顯示其愛國心,央視也不可能剪走。

引用:
原帖由 習大大飽點 於 2022-7-3 20:38 發表

作為中國人,中國有兩種語言在世上普及,是自豪的。
何必要自貶自暴自棄?
港燦老是魚毛輪廁

引用:
原帖由 Myavbuddy 於 2022-7-3 18:56 發表
張學友早前接受內地央視訪問談香港回歸25周年,他在片段中以廣東話說︰「香港過去25年經歷過好多高高低低、起起跌跌,但係因為我係同呢個城市一齊成長,我喺度出生,喺呢度長大。我仍然都相信呢個城市,希望呢個城市變成一個比以前更加好嘅城市,香港加油!」學友被內地網民指他在片中未提「回歸」、「祖國」字眼,結果引起爭議。央視後來刪除了有關片段,有網民估計與學友在片中的言詞,如「香港加油」有關。
...
已經唔畀學友做某個手勢, 已嚴重影響學友歌唱時運用的力度

要怪就怪班黑爆

一邊掟汽油彈一邊叫香港加油

好心d大陸人唔好咁玻璃心啦

香港加油唔係任何人專利
我愛國愛港香港加油

引用:
原帖由 niki885 於 2022-7-3 20:42 發表

只要加上中國兩個字,即(中國香港加油),就唔怕小黃人騎劫,學友又可顯示其愛國心,央視也不可能剪走。
央視刪片都係幫佢另闢財路啫,跪安,滾吧…

引用:
原帖由 單嫖獨賭kaka 於 2022-7-3 20:43 發表
要怪就怪班黑爆

一邊掟汽油彈一邊叫香港加油
佢地係叫「香港人加油」同埋「我地好L中意香港」

多一事不如少一事唔拍片咪無事囉

東東: 哥哥, 呢度邊度黎架?
學友: 啊...呢度咪太平山囉, 好多遊客都會黎呢度架!
係太平山上面呢, 你可以見到全香港既景色架!
東東: 果度呢?
學友: 果度? 果度咪維多利亞港囉, 一到夜晚黑呢,
你望過去就會見到好多好多既燈, 好靚好靚架!

學友加油, 香港人加油, 香港加油!!!!!!!!!

引用:
原帖由 mega-box 於 2022-7-3 20:12 發表
香港而家環境就係咁, 唔准反對...
以前就唔准讚成...

黃衛兵變成紅衛兵既年代...
一個極端走向另一個極端.....

非黃非藍既真正香港人就最慘, 經歷兩個極端思想年代....
唔站邊有幾慘。。咩都不聞不問 咩都逆來順受 有咩唔好 完全冇煩惱 好似豬咁 日日都可以食玩訓痾 唔好咩

引用:
原帖由 曲明 於 2022-7-3 20:11 發表
將藍人分成兩邊,係黃人新一波策略,我幾時都覺黃人手段好高明
三年前政府都想將黃人分化成激進暴力派與和理非派,可惜失敗
所以,唔打加超,繼續打林鄭派,拉倒明日大嶼係最終目的,牙擦李又笑到最後 .....
將林鄭派講成黃皮白心,藍營就會分化,呢招毛主席都用過嚟打國民政府
將藍營槍頭唔係對住四大地產商,改為對付自己人,你話呢招高唔高?
吾係曱甴手段高明,而係正常人好少理呢啲嘢。

黃藍都走火入魔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]