• 瀏覽: 49,795
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
+39
引用:
原帖由 Myavbuddy 於 2022-7-3 18:56 發表
張學友早前接受內地央視訪問談香港回歸25周年,他在片段中以廣東話說︰「香港過去25年經歷過好多高高低低、起起跌跌,但係因為我係同呢個城市一齊成長,我喺度出生,喺呢度長大。我仍然都相信呢個城市,希望呢個城市變成一個比以前更加好嘅城市,香港加油!」學友被內地網民指他在片中未提「回歸」、「祖國」字眼,結果引起爭議。央視後來刪除了有關片段,有網民估計與學友在片中的言詞,如「香港加油」有關。
...
呢d  叫背景候應!  一班白痴將 香港人  同中國人分割  成為2個不同人種!  在華民族中  這以是叛國叛族字眼!  所以成年人重係公共人物公開發言對於字眼要小心d!  而叛邪教組織法輪功都吾敢做架事  反華主義  所以淨係敢講 反共產黨但吾反華  白痴香港人做到盡 反華反到出神入化

引用:
原帖由 大師係我 於 2022-7-4 09:17 發表

你話我知邊D先白痴,邊D攪分化呢?

係香港問香港人係乜人,人哋話係香港人,你哋就話佢哋唔愛國,點解?皆因你哋聽唔到佢講 「中國香港人」,只要無「中國」兩字,就等於唔愛國。

相對係國內,就用北京為例,你於北京對北京人查詢是什麼人,莫非他們會說「我們是中國北京人」?還是會說 「我們是北京人」? 就算於北京對重慶人查問是什麼人,他們最多也只會說是「四川重慶人」,但也不會說是「中國四川重慶 ...
所以你哋呢d吾用腦架人  咪比人老點羅!  咩叫中國香港人?定義係咩?表達背景又係咩?   人種  地區?   正確係  漢族 華裔中國人  地區言系  居民地區!  香港居民!   香港人定義又係咩?  地區語言係 粵語 客家 蠻南 南亞語系?  如果連基本定義都冇者係任鳩你up!  

引用:
原帖由 大師係我 於 2022-7-4 09:17 發表

你話我知邊D先白痴,邊D攪分化呢?

係香港問香港人係乜人,人哋話係香港人,你哋就話佢哋唔愛國,點解?皆因你哋聽唔到佢講 「中國香港人」,只要無「中國」兩字,就等於唔愛國。

相對係國內,就用北京為例,你於北京對北京人查詢是什麼人,莫非他們會說「我們是中國北京人」?還是會說 「我們是北京人」? 就算於北京對重慶人查問是什麼人,他們最多也只會說是「四川重慶人」,但也不會說是「中國四川重慶 ...
北京人  河北人  係族群內  居住地區分別!  在同一國家內的居住地區稱為! 因為有公識同定義!  而香港人被一班白痴港毒定為香港民族 !  所以出現灰色區域!  以地區分割成獨立民族   明未白痴!   台灣都係用呢招   台灣人不等同中國人!

引用:
原帖由 大師係我 於 2022-7-4 11:21 發表

所以咪話你哋玻璃心囉

一聽到香港人話係香港人,無提及中國人等字眼時,你哋就已鑽入牛角尖…係度諗緊我哋係咪唔認自己係中國人;跟著就先打八十大板,以正視聽囉!

呢個巳經唔係用唔用腦既問題,呢個係有腦同無腦既分別!
呢d叫玻璃心? 你對我們d中國理解能力好差!  我哋只講術語言上的定義  歷史背景  同外部力量偷換文字概念!   但你未答  香港人點定義!  香港人同香港民族有咩分別!

引用:
原帖由 大師係我 於 2022-7-4 11:21 發表

所以咪話你哋玻璃心囉

一聽到香港人話係香港人,無提及中國人等字眼時,你哋就已鑽入牛角尖…係度諗緊我哋係咪唔認自己係中國人;跟著就先打八十大板,以正視聽囉!

呢個巳經唔係用唔用腦既問題,呢個係有腦同無腦既分別!
你應該重新學習一下  我們中國人的文字理解!  一句玻璃心 吾能夠代表所有!  玻璃心  容易稅  都可以表示不能接受現實架人!  你哋香港人要用我哋中文 又吾理解文字  好難搞下!  不如你用返你哋香港人架言語拉  可能會清楚d

引用:
原帖由 大師係我 於 2022-7-4 11:10 發表

香港人話香港加油就是「港毒/獨」?
一班白痴港毒可將香港人定為獨立民族?

你既説法真係好可悲好可憐!
係有人刻意制做架! 我好想問 你係咩人?

引用:
原帖由 大師係我 於 2022-7-4 12:11 發表

香港人在本人理念上,就是以香港為家的人,一些因種種不同原因而必須離開香港,而其內心仍有香港呢個家的人。

香港民族?我不明白什麼是香港民族?

玻璃心就玻璃心,鐵一般的事實。
你老表定你老豆係南亞差?!  香港只係地區  自明清漢族發展香港以來  漢族佔人口比列高達100% 發展至今天人民見到架現今城市! 現在香港居民比列佔9成以上居民都係漢族中國人!  一個外族享受別人辛苦耕耘成果  重想透過香港人名稱佔領別人土地?   冇野下!  如果得我都自封東京人  搞日本東京獨立拉

引用:
原帖由 大師係我 於 2022-7-4 12:11 發表

香港人在本人理念上,就是以香港為家的人,一些因種種不同原因而必須離開香港,而其內心仍有香港呢個家的人。

香港民族?我不明白什麼是香港民族?

玻璃心就玻璃心,鐵一般的事實。
玻璃心 定貪撚心呀?

引用:
原帖由 大師係我 於 2022-7-4 12:24 發表

你不懂,你不明,並不代表你就是對!
你對中文字理解有多好?有多懂?你話我知吧!

「玻璃心 容易稅都可以表示不能接受現實架人!」

1「稅」?
2)全句只得一標點符號?
3)其實你想表達什麼呢?是否想說明你自己「應該重新學習一下 我們中國人的文字理解」

真是詞不達意,相信你自己睇番得得啖笑!
你理鳩我我者  我喜歡口語化文字 係代表我自己 !  而家講緊香港人呀   咩叫香港人?居住係香港叫香港人  咁居住係愛民邨又叫咩人?愛民人?  吾好拉開話題

引用:
原帖由 大師係我 於 2022-7-4 12:34 發表

你是否又忘記食藥?

香港人不可稱自己為香港人?自稱香港人就是霸佔別人土地?
你話我知,我們不能稱作香港人,咁什麽人才可以稱作香港人?咁香港人不可叫香港人,咁又叫什麼人?

玻璃心即係玻璃心,快D去叫國家立例唔準有人自稱香港人啦!

你都係快D死開,越講越無厘頭……連自稱香港人都話唔準。

記得準時食藥啦!
咩叫香港人呀 ?  啊豬啊狗都自封香港人   其實係d咩?  你又吾定義下!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]