• 瀏覽: 49,709
  • 回覆: 828
  • 追帖: 1
+39
明報又作嘢,系人都知系被黑暴騎劫左先會咁。

引用:
原帖由 miumiutravel 於 2022-7-3 20:54 發表

呢個學友, 醒吓啦。  呢3年未聽過咩人最喜講香港加油咩。賀生日, 講咩香港加油呀, 人蠢冇藥醫。  又要講, 又要搵大6錢, 廢人典範
呢只張郎死得好快。

引用:
原帖由 Myavbuddy 於 2022-7-3 18:56 發表
張學友早前接受內地央視訪問談香港回歸25周年,他在片段中以廣東話說︰「香港過去25年經歷過好多高高低低、起起跌跌,但係因為我係同呢個城市一齊成長,我喺度出生,喺呢度長大。我仍然都相信呢個城市,希望呢個城市變成一個比以前更加好嘅城市,香港加油!」學友被內地網民指他在片中未提「回歸」、「祖國」字眼,結果引起爭議。央視後來刪除了有關片段,有網民估計與學友在片中的言詞,如「香港加油」有關。
...
我本身都好反對黑暴,但有d野真係矯枉過正,無論香港加油定香港人加油,香港還是中國香港,雨傘還是雨衣,應該是看場合去表達,唔應該一律都話錯!

引用:
原帖由 Myavbuddy 於 2022-7-3 18:56 發表
張學友早前接受內地央視訪問談香港回歸25周年,他在片段中以廣東話說︰「香港過去25年經歷過好多高高低低、起起跌跌,但係因為我係同呢個城市一齊成長,我喺度出生,喺呢度長大。我仍然都相信呢個城市,希望呢個城市變成一個比以前更加好嘅城市,香港加油!」學友被內地網民指他在片中未提「回歸」、「祖國」字眼,結果引起爭議。央視後來刪除了有關片段,有網民估計與學友在片中的言詞,如「香港加油」有關。
...
同一班野蠻人討論?超!

吓!我好擔心以後連食叉燒包~都要同人講唔該!俾個中國香港九龍深水埗地道叉燒包我呀!
要強烈註明中國特色飲食文化,唔可以講係香港特有叉燒包。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-7-3 20:33 發表

因為大陸人講[上海加油, 武漢加油], 係手揮五星國旗.
香港曱甴鳩叫[香港加油], 就係掟埋汽油彈.
正解。
回歸25年,但教育比97前更殖~教出咗一堆吾知國家為何物嘅黑暴曱甴。仲有煤體不斷妖化大陸。

我好佩服老共完全放手畀香港自己玩咗25年,等觸到底線嘅時候就一嘢打沉。

香港人97年後先有政治玩,居然想同共產黨斗本身就係一個笑話。

都係一句口號啫,只係比有心人用係分裂國家之上,如果當日講阿彌陀佛,結果都係一樣

引用:
原帖由 kw_lam 於 2022-7-3 19:31 發表
「香港人加油」係被選為最難聽黑暴用語,唔係「香港加油」
×2

比黑暴扭曲,當時香港加油是指反香港,購物鳩烏是反香港,文宣畜牲一系列宣傳反香港,死不足惜!入獄找數,打靶!

民主自由國家才有言論自由

奧運嗰時、大把人喺商場、叫香港加油、香港人叫香港加油、真係唔知有乜問題、不過依度香港討論區差不多全部都係大圈人、香港討論區已經變咗唔係香港人嘅討論區😰😰😰😰

咁請問去美國大講拉登萬歲又有無問題呢? 其實只要真心知講錯野, 佢今時今日既地位, 我相信好多人都會原諒佢既, 至於個D智障鐘意將事情搞大, 無中生有, 但自己又無限自由, 洗咩理佢地啫? 佢地報應都黎緊啦!  

黃畜沾染哂所有中文,粵語

引用:
原帖由 bike123 於 2022-7-3 21:01 發表

呢只張郎死得好快。
佢好多儲備嘅。  佢從來都係冇腦架啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]