• 瀏覽: 49,826
  • 回覆: 828
  • 追帖: 1
+39
以前聽到香港加油好感動…自從黑暴用呢句之後聽到想作嘔班趴街叫外國制裁香港…砸、燒、堵、打爛晒香港然後拍拍蘿友走咗去仲夠膽話好撚愛香港

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-7-3 20:00 發表
香港已經是愛國者治港,現在最須要的是港人要團結建港,顏色不是永恆的,黃會變藍藍會變黃,人生就是多變,某些人以攻擊別人撈取政治本錢最可恨,愛國要實實在在。
家有家規,上央視講土話不是別具一格。他如不懂普通話,就別獻醜為妙

引用:
原帖由 Myavbuddy 於 2022-7-3 18:56 發表
張學友早前接受內地央視訪問談香港回歸25周年,他在片段中以廣東話說︰「香港過去25年經歷過好多高高低低、起起跌跌,但係因為我係同呢個城市一齊成長,我喺度出生,喺呢度長大。我仍然都相信呢個城市,希望呢個城市變成一個比以前更加好嘅城市,香港加油!」學友被內地網民指他在片中未提「回歸」、「祖國」字眼,結果引起爭議。央視後來刪除了有關片段,有網民估計與學友在片中的言詞,如「香港加油」有關。
...
香港加油係無問題,只要唔係港獨果款「香港扭轉加油」同黑色字體就無問題

將藍人分成兩邊,係黃人新一波策略,我幾時都覺黃人手段好高明
三年前政府都想將黃人分化成激進暴力派與和理非派,可惜失敗
所以,唔打加超,繼續打林鄭派,拉倒明日大嶼係最終目的,牙擦李又笑到最後 .....
將林鄭派講成黃皮白心,藍營就會分化,呢招毛主席都用過嚟打國民政府
將藍營槍頭唔係對住四大地產商,改為對付自己人,你話呢招高唔高?

我地正常香港普通市民講梗係無問題啦,但係黃畜閪曱甴講就唔撚得,呢班撚樣立心不良

香港而家環境就係咁, 唔准反對...
以前就唔准讚成...

黃衛兵變成紅衛兵既年代...
一個極端走向另一個極端.....

非黃非藍既真正香港人就最慘, 經歷兩個極端思想年代....

語言文化會在社會演化中出現不同理解及接納度,變咗就係變咗返不了頭。

既然慶祝香港"回歸", 用香港加油,有咩問題?
唔通用中國加油咩?

中華民族愛國成癮

引用:
原帖由 Myavbuddy 於 2022-7-3 18:56 發表
張學友早前接受內地央視訪問談香港回歸25周年,他在片段中以廣東話說︰「香港過去25年經歷過好多高高低低、起起跌跌,但係因為我係同呢個城市一齊成長,我喺度出生,喺呢度長大。我仍然都相信呢個城市,希望呢個城市變成一個比以前更加好嘅城市,香港加油!」學友被內地網民指他在片中未提「回歸」、「祖國」字眼,結果引起爭議。央視後來刪除了有關片段,有網民估計與學友在片中的言詞,如「香港加油」有關。
...
香港由亂到治,香港確實需要加油,撥亂反正。

引用:
原帖由 mega-box 於 2022-7-3 20:12 發表
香港而家環境就係咁, 唔准反對...
以前就唔准讚成...

黃衛兵變成紅衛兵既年代...
一個極端走向另一個極端.....

非黃非藍既真正香港人就最慘, 經歷兩個極端思想年代....
Agger 

仲駁咀?錯就要認,打要企定
建議中央將張學友列為劣跡藝人
黃人滾出中國!

引用:
原帖由 tinnit 於 2022-7-3 19:00 發表
張學友 我心目中的歌聖.
歌神

引用:
原帖由 dylan_l 於 2022-7-3 20:13 發表
既然慶祝香港"回歸", 用香港加油,有咩問題?
唔通用中國加油咩?

中華民族愛國成癮
有無問題唔咪你個人定義,唔識政治嘅可以藉口自己童言無忌,成熟啲嘅就會知乜野場合可以講乜嘢話。

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-7-3 19:02 發表
魚港藝人講政治只會自取其辱,想在中國賺錢,南蠻子必須修習道德文化…
你去中國最北發展,來香討仲乜,儍人

走火入魔x2

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]