• 瀏覽: 79,942
  • 回覆: 5
  • 追帖: 2
+28
引用:
原帖由 雙倍雙倍 於 2022-7-3 19:04 發表
可惜,佢漸漸站在了中國人民的對立面
身體最誠實,始終最後都係要回流香港,放棄美蟈的自由泯煮生活,去“享受”返香港所謂的不泯煮生活

引用:
原帖由 macaukit2014 於 2022-7-3 19:20 發表
反共反到上晒腦,從來不客觀看中國,只將自己活在舊中國中!老頑固一名!
呢隻老狗同滿清遺老無本質區別,花崗岩腦袋,不會與時並進

一直將中國大陸睇成佢偷渡離開時候的樣子,也只會崇洋媚外

除左識寫下通俗小說(停留在佢嘅年代的科幻),其實思想非常僵化固化

引用:
原帖由 漢江柳畔觀月影 於 2022-7-3 20:09 發表

乜老共有改變過咩?
係咪改咗唔着中山裝, 着老西!
改咗唔用刀殺人, 用槍殺人!
改咗唔做紅衛兵,做大白?
改咗唔入屋搶,而係叫你自己留下鎖匙俾大白, 嘩!又真係好鬼進步喎!
果然係新中國!
記得翻譯我呢段野俾外國人睇,包佢哋耳目一新, 有不同睇法!
你美蟈拜山大人日日話要跟中國“競爭”,話美國人值得享用中國那樣先進的基建

原來不是中國變先進了,而係美利奸大人變衰左變落後左?

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2022-7-3 20:15 發表

衛斯理系列我睇晒
其實除咗某幾集好啲之外,大部份結局都係有啲虎頭蛇尾,落雨收柴既感覺
同台灣某熊姓武俠小說作家一樣,故弄玄虛,但虎頭蛇尾

講來講去,寫作只係為左賺稿費,在那個年代結合影視或者好轟動

但內裡毫無意蘊內涵,你估真係乜嘢偉大作家咩

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2022-7-3 19:53 發表

睇佢個仔咩料,就知佢是錯誤的
佢個仔當年長期欺凌攻擊某藝人的時候,唔知道作為老豆嘅佢有無教個仔與人為善?

與人為善一語出自佢自稱喜歡讀的「孟子」

引用:
原帖由 大寶 於 2022-7-3 20:39 發表
點解不是由佢親子宣佈嘅?
確實吊詭,兒子和媳婦哪裡去了?

老豆彌留一刻有沒有守在病床前?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]