• 瀏覽: 78,742
  • 回覆: 593
  • 追帖: 2
+28
引用:
原帖由 tinnit 於 2022-7-3 19:03 發表
最憎佢反中國, 去跪拜英美
x2...
條怪物重話今世唔想做中國人。。

引用:
原帖由 三妻四妾 於 2022-7-4 00:27 發表
佢D垃圾書,吾好睇
x2..

引用:
原帖由 ichthys2 於 3-7-2022 18:51 發表
作家沈西城今日(3日)下午在FACEBOOK表示,著名作家倪匡已離世。過去倪匡的科幻小說深受歡迎,曾成為當日風靡大眾的讀物,其中《衛斯理》是他最著..........

倪 ...
一個可憐的美國老人,佢咁憎恨共產黨,最後卻選擇死在共產中國香港的土地上........RIP

引用:
原帖由 wuenxiao 於 2022-7-4 02:05 發表

毒人一枚,有何可惜!
x2

引用:
原帖由 清風水靜 於 2022-7-4 00:08 發表

學問這東西沒有國界.........!!
世界很多學者都是周遊列國............重點是他們想中國好.........這才是重點.....!!

身在中國卻想中國亡.......這才是敗類....!!
x2...
相由心生。。。。睇佢果樣就乜都明白晒啦。。。

引用:
原帖由 幪面超人 於 2022-7-4 00:20 發表
對此人沒有好感
係一D都無。。

引用:
原帖由 果個硬硬的魚蛋 於 2022-7-3 23:02 發表

佢曾經話個妓女比共產黨更可信

倪匡先生  一路好走

引用:
原帖由 ooqq88 於 2022-7-3 19:04 發表
先唔講佢反共
寫下科幻小說,見報多就吹做才子
講真香港大把文學高人
佢同淘傑都無乜分別
講句公道說話,陶傑雖然係一個漢奸,但中文水準遠遠喺倪匡之上。 衛斯理啲天馬行空小說情節係引人入勝,但係文字能力其實好普通,佢並冇受過嚴格嘅文學訓練。

有文筆都係一個人渣,生出嚟嗰個更加係人渣中嘅人渣

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2022-7-3 19:53 發表

睇佢個仔咩料,就知佢是錯誤的
以才子之名周圍滾女食女

太可惜了,點解咁快死,點解唔病耐D,病多25年
🪳

衛斯理
R.I.P.

藍血人
透明人
大廈
貝殼
紅月亮

RIP

初期的衛還可以,中期已沒看,就算把啦,至於原,本就不好,後期由沈去寫更是敗筆。
它化石腦巳深沉於四人幫時期,反共得來不接受現實,最後更留在他反對政權所管治下的香港,離開對它是一解脫吧。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]