• 瀏覽: 11,922
  • 回覆: 46
河南信陽市一名男童近日在商場乘搭扶手電梯時因好奇探頭張望,詎料頭部被夾在扶手電梯和橫樑之間的狹窄縫隙,頸部瞬間被折成18

真係好多呢類事故發生,祇因家庭同社會教育問題。
係香港就真係生仔都要先考牌。係內地同樣都要。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20220703/bkn-20220703134009196-0703_00952_001.html?refer=hn2

我是男人,愛吃薑,也愛吃桃。
大難不死, 下次唔好喇

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2022-7-3 17:54 發表
河南信陽市一名男童近日在商場乘搭扶手電梯時因好奇探頭張望,詎料頭部被夾在扶手電梯和橫樑之間的狹窄縫隙,頸部瞬間被折成18

真係好多呢類事故發生,祇因家庭同 ...
你都話河南啦
窮省人民生活常識水平普遍低
出城時好奇心重又唔識危險
所以……

家長真係要小心睇住 d 仔女

頸部瞬間被折成180度。男童隨後被送院治療,經治療後已無大礙

真天選之人也

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-7-3 18:11 發表
好多家長都係放養的

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-7-3 18:11 發表
香港好多家長都未領牌就生仔,

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-7-3 18:14 發表

好多家長都係放養的
上世紀六七十年代就話生出來,天生天養,
而家的家長,仲衰過果時。
明知衰都唔去教。

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2022-7-3 18:21 發表

上世紀六七十年代就話生出來,天生天養,
而家的家長,仲衰過果時。
明知衰都唔去教。
父母自己都掛著打機塞個電子奶嘴比細路佢哋唔煩佢哋就得

奇人異士

所以, 無論在那個城市及地區, 都要小心注意安全... 直到今時今日, 香港仍然要不斷有宣傳警告, 提醒市民要注意使用扶手電梯的安全, 是有一定原因的...

可以加入復仇者聯盟

又係要人手撳先識停
製造一部扶手電梯好易,但造一部有事識自己停的扶手電梯就好難成本好高。已經死唔少啦!幾時先識改善呢!

好彩吉人天相

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]