• 瀏覽: 50,097
  • 回覆: 9
+6
任志剛講既思路係正常既,班學者還是咁豬咁買美債,真係冇啲國際政治意識,萬一美國凍結香港就慘啦!

引用:
原帖由 一家團聚 於 2022-7-3 17:50 發表

係㗎!任志剛仲講過一定要維持聯繫匯率添!

https://hk.finance.yahoo.com/amphtml/news/任志剛-本港應維持聯繫匯率制度-094205895.html
果個時同現時好唔同。😑

引用:
原帖由 一家團聚 於 2022-7-3 20:11 發表

個陣時?????

任志剛喺今年6月講噃!
另外阿爺角度上應該暫時唔會令香港脫勾。

但買美債就要諗下,各國都在吼住美國門口攞黃金。

引用:
原帖由 daiichi 於 2022-7-3 20:42 發表

有冇留意呢個地球上不同國家嘅財長,都係美國經濟知識系統下嘅大學畢業,佢哋回國後使用噶財技都係錯咖?!
要看情況,中國和美國咩關係,俄羅斯咩下場?

如果有啲政治意識,都唔會執對家入人國債。

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2022-7-3 21:48 發表

中國都識用美金買歐洲飛機
換曬d 野翻黎
依家反美陣形都在盡可能散美金。

引用:
原帖由 timoteo 於 2022-7-3 22:06 發表
最大的美債買家唔就係強國咩??
中國正在散貨。。。

日本都在散貨。

引用:
原帖由 Joyidea 於 2022-7-4 08:25 發表

中國好多外債係美金,等如中國好多美金?唔使還?你啲乜邏輯?如果中國大把美金可用嘅話使嚟香港吸美金?使嚟香港上市?
中國確實大把美金。。。而且不停散美金。。。

引用:
原帖由 gk3328 於 2022-7-4 09:15 發表

講嘢有骨,佢指桑罵槐,講緊天朝買美帝國債,不如留番國內發展好過。
唔好傻啦!中國近幾個月係不停散美債。

就嚟散到變9百萬億美債。

引用:
原帖由 巴黎三零西 於 2022-7-4 19:15 發表

大6都買好多美債喎,又唔怕凍結咩?
你知唔知大陸果期點解要買大量美債??😑

引用:
原帖由 巴黎三零西 於 2022-7-4 23:28 發表

中國購買美國國債的流程就是通過國內企業進出口的貿易得到大量的美元,而美元在中國是無法直接以貨幣形式使用的,只能通過銀行兌換成等值的人民幣,銀行兌換回來的美元怎麼辦?除了拿來購買美國的飛機等商品來花掉一小部分,剩下那麼多美元總不能存自己銀行吧,存自己銀行誰給利息啊,在國際金融市場進行投資又風險太高。那還有什麼方式使其維持保值且還有收益呢?

購買國債是其中一種投資方式,收益雖一般但風險低,不記名, ...
你擺明唔知啦!😑

你知唔知雷曼債券咩事,邊個購買大量美債頂住個災難。😑

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]