• 瀏覽: 50,101
  • 回覆: 373
+6
引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2022-7-5 02:06 發表
單靠特區商界很難快速推動特區北部區,大灣區,一大人中帶一路和各產業科研綜合實力,需要特區政府成立基金作長線發展
基金作長遠資本投資和資本累積

引用:
原帖由 chan198999 於 2022-7-5 00:05 發表

你擺明唔知啦!😑

你知唔知雷曼債券咩事,邊個購買大量美債頂住個災難。😑
邊個?

特區擴大國家債劵發展,成為擴展國內各項債劵benchmark ,信用評級指標,特區fat,fat

引用:
原帖由 rayhome99 於 2022-7-3 17:39 發表

美債最大買家係聯儲局,其他人已經少左買
特區是亞洲最重要離岸美元中心之一

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2022-7-5 05:29 發表

倫敦和特區是離岸美元中心之一

引用:
原帖由 rayhome99 於 2022-7-4 19:12 發表

如果兩岸起衝突,恐怕美國第一時間「代為保管」台灣美元資產,凍結香港儲備。依歐美的取向,兩岸最終爆發軍事衝突機會頗大。

係時候未雨綢繆。
X2, 當年局勢跟今天局勢不同,自然部署也應該不同!

引用:
原帖由 馬毛主席 於 2022-7-4 21:22 發表
任生on 9,多香港三千憶,對美國真係有咁大幫助咩。佢睇香港影響力太大啦!
你就on9, 美帝連阿富汗人民血汗錢90億美金都要搶,3000億點會唔搶?

老美國債根本就係賭白頭片
中國唔買佢就迫日本接貨
問題係日本有冇咁多美元需要
於是日元係咁貶值 啲息賺埋都唔夠蝕
老美就借呢啲錢繼續搞人地國家然後搶人資源 呢個無限輪迴嚟

香港仲係好多洋奴學者死都要跪奶歐美 講真 買黃金買乜都好過買美債
日元夠話避險啦 避左乜野…啲傻人淨係識讀死書出嚟鳩吹

至於香港 的確需要一個同美元脫勾嘅時間表 然後減美債 但中央將香港當plan b 其實未必會想你咁做

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2022-7-5 01:41 發表

未必。某些國企,民企收入以人民幣為主,如果用港幣和美元結算有匯率上問題如果用人民幣報價更能反映真實
國企吸美金唔係為自己而係為國家。所以香港作為美金戶口好重要,可以係香港吸美金尤其是俾美國禁制係歐美日上市。

任總講得啱啊!而家美國經濟唔好,即係用市民嘅錢,去買美國野,隨時血本無歸。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-7-3 17:31 發表
債仔惡過債主,一聲制裁就可以唔使還
有先見之明,
中美貿易戰發展,只會越來越差,因為中國經濟起飛,已經係全面化,
超越同取代美元只係時間上嘅問題,
過程中美國必定有反抗。

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2022-7-5 05:29 發表

政府投資唔能夠用國家為工具分類,如果因用國家分類拒絕投資,就會少了好多好選擇。😁

引用:
原帖由 james@zeta 於 2022-7-4 14:53 發表

經濟下行,人口紅利完咗係事實。
全世界都下行,有邊個上行, 人口都仲係14億,人口紅利完左咩 ? 但係消費力點解仲係咁強既 ? 啱啱先買左二千幾個億空巴,唔通係比陰司紙 ?

即係證明ma存在黃畜垃圾廢物

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]