• 瀏覽: 14,027
  • 回覆: 46
打工仔每月期待出糧,智利一名肉品生產公司員工早月就突然收到多達$142萬巨額月薪,足足是正常薪金的330倍。公司事後發現問題是人事部出錯所致,已立即向涉事員工追回薪金,但員工先是承諾還錢,事隔幾日後又

嘩,唔知點樣追呢?如果個員工完全失蹤的話,咁就只可以睇下法律上如何追討了。

新聞來源連結:

https://skypost.ulifestyle.com.h ... 30個月糧 即挾$142萬人工遞信辭職

這些不會發生在香港 

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-7-3 15:56 發表
這些不會發生在香港 
都唔係呀,好多年前,英X娛樂都曾經出現過呀

人事部居然無 check 數

偷竊罪

走得去邊吖,報警拉佢都仲得呀,筆錢唔屬於佢嘅,用親咪犯法囉

下?錯左? 份糧洗曬啦
慢慢還,每月還一萬,yeah
唔滿意就上庭見
不過上庭你肯還都只會叫你慢慢還
迫到佢坐監,一兩年仲好,唔洗還

即刻拎百4 萬去投資番兩番先啦

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-7-3 16:57 發表
走得去邊吖,報警拉佢都仲得呀,筆錢唔屬於佢嘅,用親咪犯法囉
人地有哂準備走佬 都幾難拉

引用:
原帖由 bthk2008 於 2022-7-3 15:41 發表
打工仔每月期待出糧,智利一名肉品生產公司員工早月就突然收到多達$142萬巨額月薪,足足是正常薪金的330倍。公司事後發現問題是人事部出錯所致,已立即向涉事員工追回薪金,但員工先是承諾還錢,事隔幾日後又

...
將事件上報就得.

員工有晒佢資料,咁都走得甩?

出錯都有人信?人事部經理同條友夾埋分錢就真🤫

引用:
原帖由 dannyocean 於 2022-7-3 17:16 發表
出錯都有人信?人事部經理同條友夾埋分錢就真🤫
可能真係出錯呢

330個月糧 ...🤣🤣🤣🤣🤣🤣

引用:
原帖由 bthk2008 於 2022-7-3 15:41 發表

...
香港出錯糧唔還變盜竊罪

過得海就是神仙!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]