• 瀏覽: 11,423
  • 回覆: 85
唔怕,吊灣會買,不過,買唔到咁多架

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-7-3 13:00 發表

300架客機,一架都冇波音份
三百幾架分好幾年交付,到時C919都開始量產, C929又一直研發,波音至少呢幾年以經鐵定冇中國訂單。

疫情嚴重,呢幾年飛機公司都好難捱,空巴有咗呢張訂單,起碼可以捱多幾年

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-7-3 10:27 發表
我猜中手筆買歐洲飛機,是想拿下歐洲適航証,或者向歐盟表態,自己做飛機也會繼續買飛機,不要再打壓中國航空公司工業啦。
適航証攞咗啦 連加拿大都有適航証 而家空巴係想建位長期夥伴關係, 係大陸有2間飛機廠
中國係全球最大市場 得中國市場 得長期飯票 求其一張單都300架 你話去邊到揾呢啲客人

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2022-7-3 20:35 發表

三百幾架分好幾年交付,到時C919都開始量產, C929又一直研發,波音至少呢幾年以經鐵定冇中國訂單。
只要波音賣武器去呆灣 中國都無理由支助波音打自已

國家安全好重要,唔係特大統領教落嘅咩?

今年三月東航空難 (波音737客機), 美媒話係「人為因素」...
以後有事, 就話「人為因素」, 咁就唔使負責, 驚唔驚? 
況且, 近幾年波音機出事都唔止一次, 真係唔驚?

買空巴, 至少都安心啲.

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-7-3 12:37 發表
唉~好多常出國既國內人,
遺憾還未有機會用到自己的bay機
師兄,中國唔幫襯波音,你好嬲嬲豬啊?

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-7-3 12:56 發表
盈富基金換掌舵人,道富環球都係受地緣政治拖累
嚟緊仲有幾張賭牌....

引用:
原帖由 kcmc 於 2022-7-4 03:54 發表

嚟緊仲有幾張賭牌....
甘沙

威脅國家安全就不買,
有什麼出奇!

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-7-3 12:41 發表

正如九巴大手買ADL 之餘都會買Volvo
宜家不是買比亞廸咩

波陰設計上有缺陷,點夠膽買呀

中國國內行線根本就唔急買飛機,大部份地區已有高鐵,飛機都唔快得高鐵幾多,買歐機取消波音玩咪十足😁😁

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]